To πολυσέλιδο ρεπορτάζ, υπογράφει η Νεκταρία Σταμούλη και αποτελεί το κύριο θέμα της νέας εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης του POLITICO.
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει μια σοβαρή απάτη στις αγροτικές επιδοτήσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο, περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν υπεξαιρεθεί τα τελευταία χρόνια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, του οργανισμού που διαχειρίζεται τις αγροτικές επιδοτήσεις στη χώρα μας.
Αγρότες δήλωναν ψευδώς ότι κατέχουν γη ή ότι πραγματοποιούν συγκεκριμένες αγροτικές δραστηριότητες για να λάβουν επιδοτήσεις. Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχε συνεργασία μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που διευκόλυναν την εξαπάτηση. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ανεπαρκείς, επιτρέποντας την διενέργεια της απάτης.
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ένα βαθύ ριζωμένο πρόβλημα διαφθοράς και αδιαφάνειας στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η συχνή αλλαγή διοίκησης του οργανισμού τα τελευταία πέντε χρόνια υποδηλώνει μια προσπάθεια συγκάλυψης των παρατυπιών και την προστασία των εμπλεκόμενων.
Η συχνή αντικατάσταση των προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ υποδηλώνει ότι όσοι προσπάθησαν να διερευνήσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα του οργανισμού απομακρύνθηκαν από τη θέση τους. Οι απομακρύνσεις των προέδρων φέρεται να έγιναν κατόπιν εντολής των εκάστοτε υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, υπονοώντας ότι υπήρχε πολιτική προστασία των εμπλεκομένων. Η συχνή αλλαγή διοίκησης και η απομάκρυνση των ατόμων που προσπαθούσαν να αποκαλύψουν την αλήθεια δημιουργούσαν ένα κλίμα συγκάλυψης και ανοχής στις παρατυπίες.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο ονόματα που πέρασαν από την προεδρία του Οργανισμού Γρηγόρης Βάρρας (2020) και Ευάγγελος Σημανδράκος (2023) οι οποίοι απομακρύνθηκαν επί υπουργίας των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη αντίστοιχα.
Από τις πρώτες που αντιλήφθηκαν το σκάνδαλο ήταν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ Παρασκευή Τυχεροπούλου. Η απάντηση ήταν ο αποκλεισμός της από τις βάσεις δεδομένων και το κλείδωμα του γραφείου της. Εχει προσκληθεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) να συνδράμει στις έρευνές.
Η αποκάλυψη αυτής της απάτης προκαλεί σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν στερούνται από άλλους αγρότες και από άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα, με αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.