0
1
σχόλια
1175
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
27 Σεπτεμβρίου 2024

Η διάλυση της Σκύρου και το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Η Ίρις Λυκουριώτη είναι Αναπλ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Και ήρθε η ώρα του πιο αγαπημένου μου τόπου να λεηλατηθεί από την πιο εγκληματική πολιτική των τελευταίων 40 χρόνων που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση. Η τοπική κοινωνία βλέπει το πρόβλημα αλλά δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτό το ΤΠΣ είναι φτιαγμένο για να "ανοίξει" η οικονομία του νησιού στην χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση, ήτοι να γίνει το νησί πολυ-ορυχείο για τις πολυεθνικές ροές κυρίως τουρισμού (όχι μόνο) που εκπροσωπούν αποκλειστικά οι πολυεθνικές εταιρείες.

Κοινώς, μέσα από το ΤΠΣ δε θα μείνει επιχείρηση σε σκυριανά χέρια, τεράστιο μέρος των περιουσιών θα μεταβιβαστούν σε πολύ λίγους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν θα είναι φυσικά Σκυριανοί. Φτάνει να κοιτάξουμε τί συμβαίνει μεσοπρόθεσμα με τα ιδιοκτησιακά των Κυκλάδων και τα φαινόμενα αποκλεισμού των ντόπιων από τους πόρους του τόπου τους.

Το νησί είναι από τα τελευταία που υπερηφανεύεται για το πλοίο λαϊκής βάσης που έγινε με κόπους και αγώνες

Υπόψη υπάρχει σοβαρό ΣΧΟΑΠ, έχει εκπονηθεί σοβαρό LIFE που είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση και συνάδει με την εξαιρετική ισορροπία που έχει μέχρι σήμερα το νησί ανάμεσα στους διαφορετικούς τομείς της οικονομίας του, μέσα από πολυαπασχόληση, αξιοπρεπή ιδιοκτησία κάποιων στοιχειωδών μέσων επιβίωσης δηλαδή κατοικίας και επαγγέλματος. Στην δραματική περίοδο της κρίσης το νησί άντεξε πολύ εξαιτίας του μοντέλου της οικονομίας του και της χωρικής διάρθρωσής του. Το νησί είναι από τα τελευταία που υπερηφανεύεται για το πλοίο λαϊκής βάσης που έγινε με κόπους και αγώνες για να εξασφαλίσει την επιβίωσή των ανθρώπων του απέναντι στις άθλιες πρακτικές των εφοπλιστών που κινούσαν τα πλοία όποτε θέλανε και οι Σκυριανοί σκυλοπνίγονταν στην ανάγκη με μικρά σκάφη στην ανάγκη. Δεν υπήρχε ακόμη αεροπορική σύνδεση.


Το νησί, ακόμη, έχει παλέψει επιτυχώς ενάντια σε τεράστιο αιολικό πάρκο που σχεδιαζόταν από γνωστή πολυεθνική πάνω στο νότιο τμήμα του, το μεγάλο βοσκοτόπι του και σημαντικό τόπο μελισσοπαραγωγής αλλά και τεράστιο ενδιαίτημα προστατευόμενων πτηνών, φυτών, ζώων (πχ μαυροπετρίτης, σκυριανό αλογάκι κα).  

Αντί, λοιπόν, να μικρομετασχηματιστεί, να εμπλουτιστεί το ΣΧΟΑΠ που έχει δοκιμαστεί και το οποίο έχει προκύψει με συμμετοχή, διαβουλεύσεις και κόπους, έρχεται ένα βίαιο πρόγραμμα υπό μορφήν ΤΠΣ το οποίο πρώτον, απαξιώνει εκβιαστικά το ΣΧΟΑΠ λέγοντας ψέμματα και με αβάσιμα στοιχεία ότι θα υποβαθμίσει το νησί αν συνεχίσει να ισχύει ώστε να αναγκαστούν οι Σκυριανοί να δεχθούν το "μεσαίο" σενάριο (βλ. εικόνα) το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με το "δυναμικό" σενάριο, το οποίο κρίνεται εν πολλοίς προβληματικό περιβαλλοβτικά (δλδ περιβαλλοντοκτόνο από τον επίσημο όρο ecocide) από τους ίδιους τους μελετητές (δεν γνωρίζουμε πώς επιλέχθηκε η μελετητική ομάδα).

Έχει τεράστια σημασία αυτό το ΤΠΣ να μην προχωρήσει γιατί οι ντόπιοι είναι δεμένοι χειροπόδαρα.

Εδώ να σημειωθεί ότι τα ΤΠΣ (Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια) γίνονται Προεδρικά Διατάγματα και δεν μπορούν να προσβληθούν σε δεύτερο χρόνο από την τοπική κοινωνία στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατίας). Αυτό αποτελεί ασφάλεια δικαίου για τους "επενδυτές" που απεχθάνονται τη διαμεσολάβηση των ντόπιων εξού και προτιμούν τα ΠΔ. Κατά συνέπεια έχει τεράστια σημασία αυτό το ΤΠΣ να μην προχωρήσει γιατί οι ντόπιοι είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Για να γίνω πλέον σαφής, αναφέρω τα πιο νευραλγικά στοιχεία του ΤΠΣ:

1) Κτηνοτροφία, η παραδοσιακή δραστηριότητα που έχει χτίσει την ταυτότητα του τόπου, τον υλικό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, το φαγητό, είναι ευρέως διαδεδομένη δηλαδή βγάζουν τα προς το ζην πολλοί άνθρωποι και τα προϊόντα προσιτά σε όλους. Μεγάλο μέρος του νησιού είναι βοσκότοπος ελεύθερης βόσκησης. Στο ΤΠΣ λοιπόν τελειώνει όλο αυτό. Μιλάει για περιορισμένη κτηνοτροφία, μόνο σταβλισμένη (βλ. οβάλ συμπαγές χρώμα λαχανί) και αποκοπή των ζώων από τη θάλασσα. Τί σημαίνει αυτό; Θα μείνουν μόνο 2 εταιρείες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα Σκυριανές για τις οποίες θα κληθουν να δουλεύουν υπάλληλοι οι έως σήμερα κτηνοτρόφοι εφόσον έχουν εκτοπιστεί από τα βοσκοτόπια. Επιπροσθέτως, το ΤΠΣ μιλάει για ιδιωτικοποίηση των σφαγείων, στα οποία ο Δήμος έχει επενδύσει ώστε να αναβαθμιστούν. Τί σημαίνει αυτό; ο ιδιώτης θα αποφασίζει ποιός θα μείνει κτηνοτρόφος στο νησί. Αυτό μπορεί να φαληρίσει ακόμη και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες αν τις θεωρήσει ανταγωνιστικές στα δικά του συμφέροντα αυτός που ελέγχει τα σφαγεία, ειδικά αν κτηνοτρόφοι είναι εκτεθειμένοι σε δάνεια. Τα δε ζώα σε ληψυδρία κατεβαίνουν στον γιαλό για να δροσιστούν, αλλιώς πεθαίνουν. Η λέξη αιγιαλός βγαίνει από την Αίγα, την κατσίκα. Οι γιαλοί είναι σύνθετα οικισυστήματα και διαμορφώνονται από πλήθος ειδών και πρακτικών. Εποχιακά μπορεί να συμβαίνει μια συγκράτηση των ζώων σε απόσταση από τον γιαλό αλλά αυτό γίνεται ούτως ή άλλως όταν εμείς γεμίζουμε τις παραλίες.

2) Το νησί κρίνεται από το ΤΠΣ υπανάπτυκτο γιατί δεν έχει πληρως τουριστικοποιηθεί. Μιλάμε για επιστημονικά συμπεράσματα τριτοκοσμικής ανάλυσης. Χωροθετούνται στα υπέροχα "υπανάπτυκτα" μέρη που έχουν μείνει σχεδόν ανέγγιχτα τεράστιες περιοχές για μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, κλειστές ουσιαστικά στην οικονομία του νησιού. Μιλάμε για τους παραδείσους του Αγ. Φωκά, της Κολυμπάδας, της Ατσίτσας, του Πεύκου, μέσα στο δάσος (βλ. γαλάζια περιγράμματα, σκούρους πράσινους κύκλους). Αν φαντάζονται ντόπιοι κτηματομεσίτες ότι θα κινηθεί η αγορά τους είναι γελασμένοι. Σε τέτοιες μεταπωλήσεις έχουν ήδη μπει πριν στην αγορά τους οι κτηματομεσιτικές πολυεθνικές μετατρέποντας αυτούς σε υπαλλήλους, τους πρώην ανεξάρτητους κτηματομεσίτες αντλώντας αυτές την γαιοπρόσοδο όχι εκείνοι. Στο λιμανάκι της βόρειας Ισπανίας που πάω διακοπές τα ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά τα πουλάει η volker and engel στο τοπικό κατάστημα πρώην ανεξάρτητου μεσίτη. Δεν σχολιάζω την αβίωτη συνθήκη περιβαλλοντικών αδιεξόδων που δημιουργούν αυτά τα γιγαντιαία για το νησί τουριστικά συγκροτήματα με την κατασπατάληση πόρων όπως το νερό για τις άθλιες πισίνες, τα απόβλητα, τη διατάραξη οικοσυστημάτων αλλά και τον εκτοπισμό των ντόπιων με το κλείσιμο των προσβάσεων σε παραλίες (βλ. Ίο) και περιφραγμένες περιοχές.

3) Κρουαζιέρα. Μπορεί να φανταστεί κανείς στη Σκύρο να κατεβαίνουν 2500 επισκέπτες ανά κρουαζιερόπλοιο στο νησί οι οποίοι δε θα πιούνε ή φάνε τπτ πάνω στο νησί γιατί τρώνε στο κρουαζιερόπλοιο; Τα τρελά σκηνικά που ζήσανε φέτος οι Σαντορινιοί και Μυκονιάτες τα θέλουμε στη Σκύρο; η κρουαζιέρα χρησιμοποιεί τα νησιά σαν ορυχεία. Μόνο παίρνει τους πόρους τους δεν δίνει τπτ.

4) Ιδιωτικοποίηση πολιτικού αερολιμένα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Αν το πάρει η φραπόρτ τότε το τουριστικό πακέτο της Σκύρου θα το ορίζει η ΤUI. Μιλάμε για κλειστές ροές τουρισμού, όχι ελεύθερους ταξιδιώτες στα ταβερνάκια. Το είδα στη Ναζαρέτ όπου φέρνανε και τον μάγειρα από αλλού. Περιττό να πω ότι αν εξαρτάται η οικονομία σου από μία πολυεθνική, στην πρώτη κρίση έκλεισες. Θυμάστε τί έγινε με την Tomas Cook; Η κα Κεφαλογιάννη εκβιάζεται από τη Γερμανία ώστε να μην βάλει τέλος κρουαζιέρας με απειλή να πάνε τους τουρίστες σε άλλη χώρα.

5) Προσοχή στην έκφραση "βιώσιμες ακτοπλοικές μεταφορές". Θα υπάρξουν πιέσεις για αντικατάσταση του πλοίου λαικής βάσης μέσα από συμμόρφωση με προδιαγραφές που θα επιβάλλουν τα μονοπώλια στο Αιγαίο. Η επιβίωση του πλοίου είναι η επιβίωση των Σκυριανών.

Είμαι αναφανδόν υπέρ του σεναρίου της μηδενικής παρέμβασης. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές να ζήσουν αξιοπρεπώς στον τόπο τους και όχι ως υπήκοοι νέων φεουδαρχικών μορφωμάτων που θα τους αρπάξουν γη και δουλειά.

 

Διαβάστε επίσης:
Φαΐ, νερό, βότανα, αέρας, γη και χωράφι, ζώα…
11 οργανώσεις απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό
Η αυτάρκεια των παλιών Κυκλάδων
Οι Παραλίες στη Μεσόγειο έχουν αρχίσει ήδη να εξαφανίζονται
Ναόμι Κλάιν: Πως να νικήσουμε την κλιματική βαρβαρότητα 

     
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν  

 
εμφάνιση σχολίων