0
1
σχόλια
502
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες για τις συνέπειες μίας εβδομάδας αποχής από τα social media;
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
15 Μαΐου 2024
«Ακόμη και μία εβδομάδα διάλειμμα είναι σημαντική». Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας επηρεάζει και τον βαθμό αυτοεκτίμησής μας. Μία έρευνα του York University του Καναδά έρχεται τώρα να εξηγήσει πώς αλλάζει η αυτοεκτίμησή μας μέσα από την αποχή από τα social media, ακόμη και αν αυτή γίνεται για σύντομο χρονικό διάστημα: οι νεαρές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα άρχισαν να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και να αντιμετωπίζουν με πιο θετικό τρόπο το σώμα τους έπειτα από μόλις μία εβδομάδα αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων ScienceDirect, συμμετείχαν 66 φοιτήτριες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα χρησιμοποιούσε κανονικά τα social media, ενώ η άλλη έπρεπε να μην χρησιμοποιήσει κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης για μία εβδομάδα.

Ελεύθερος χρόνος, καθαρός αέρας, φίλοι                              

Πριν και μετά την εν λόγω εβδομάδα όλες οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν σχετικά με το πόσο ικανοποιημένες είναι με το σώμα τους, καθώς κι εάν θα ήθελαν να έχουν σώμα μοντέλου. Η αυτοεκτίμηση των γυναικών που απείχαν από τα social media ενισχύθηκε –και μάλιστα η αποχή είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στις γυναίκες που είχαν εσωτερικεύσει πιο έντονα τα πρότυπα ομορφιάς.

Όπως επισημαίνουν και οι συντάκτες της έρευνας, αυτό ενδέχεται βέβαια να μην οφείλεται μονάχα στην αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στον διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, μιας και οι συμμετέχουσες, αντί να κάθονται στο κινητό, πέρασαν πιθανώς περισσότερο χρόνο στον φρέσκο αέρα, με φίλους ή κάνοντας κάποιο άθλημα. Και όλες αυτές οι δραστηριότητες συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου.

Το TikTok έχει το χαμηλότερο ποσοστό διαγραφής ακατάλληλου περιεχομένου                                            

Τι πράττουν οι πλατφόρμες και η ΕΕ για να μας προφυλάξουν; Μέχρι στιγμής δεν λαμβάνονται σχεδόν καθόλου μέτρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Πολλοί νέοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποστασιοποιηθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, όσο περνούν τα χρόνια, ο μέσος όρος χρήσης των social media αυξάνεται διαρκώς.

Φέτος τον Ιανουάριο η Meta ανακοίνωσε πως πρόκειται πλέον να κρύβει το ακατάλληλο περιεχόμενο στους ανηλίκους χρήστες –εφ’ όσον βέβαια αυτοί έχουν καταχωρίσει την πραγματική τους ηλικία.

Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που θεσπίζονται συχνά κάνουν μία τρύπα στο νερό. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ στοχεύει για παράδειγμα στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο από προβληματικό και ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως αυτό που οδηγεί σε διατροφικές διαταραχές, προβλέποντας πως η εταιρεία που διαχειρίζεται το εκάστοτε μέσο δικτύωσης θα πρέπει να κρύβει ή να διαγράφει δημοσιεύσεις τέτοιου περιεχομένου.

Σύμφωνα ωστόσο με έρευνα της οργάνωσης Reset.tech διαγράφηκε συνολικά μόλις το 30% των δημοσιεύσεων με σχετικό ακατάλληλο περιεχόμενο – το χαμηλότερο ποσοστό απ’ όλες τις πλατφόρμες το είχε το TikTok, γεγονός που την κάνει και την πλέον ακατάλληλη στις μικρότερες ηλικίες που την προτιμούν…

Με πληροφορίες από το DW


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν



Διαβάστε επίσης:
57 εταιρείες παράγουν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών CO2
Γήρανση: Ανέπτυξαν βιολογικό «ρολόι» DNA
ΕΡΕΥΝΑ: Πιστεύουμε τα ψέματα που επαναλαμβάνονται

 
εμφάνιση σχολίων