Ε, κάπως πρέπει να εξηγείται κι αυτό
Η Shira Gabriel αμερικανίδα ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο έχει διεξάγει έως σήμερα τρεις έρευνες γύρω από θέμα. Στόχος η καρδιά του προβλήματος δηλαδή το αν και κατά πόσο ο θαυμασμός για ένα δημόσιο πρόσωπο επηρεάζει την αυτοπεποίθηση του θαυμαστή.
Η ιδέα της καρφώθηκε στο μυαλό παρακολουθώντας τη δίκη του Michael Jackson στην τηλεόραση. Οι κατηγορίες ήταν απεχθείς (αποπλάνηση ανηλίκου) και δεν μπορούσε παρά να εντυπωσιαστεί από τους παθιασμένους θαυμαστές που έσπευσαν από κάθε γωνιά της Αμερικής με τα πλακάτ τους. Η πίστη τους θύμιζε θρησκεία.
Έτσι ξεκίνησε την έρευνά της με ένα γκρουπ 400 φοιτητών. Προέκυψε ότι όσοι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση έχουν την τάση να αφομοιώνουν στοιχεία από τα χαρακτηριστικά των διασήμων που θαυμάζουν ώστε να νιώθουν καλύτερα. «Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που τα συγκεκριμένα άτομα δεν μπορούν να κάνουν στις πραγματικές τους σχέσεις λόγω του φόβου της απόρριψης». (Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο υπερβολικός θαυμασμός μπορεί να έχει αντίθετα αποτέλεσμα: η συνεχής λαχτάρα για ένα τρόπο ζωής έξω από τα δεδομένα του, μπορεί να το οδηγήσει σε κατάθλιψη κι απομόνωση).
Λόγω ανασφάλειας λοιπόν πολλοί φετιχίζονται περισσότερο με τα είδωλα ή τα βραβεία τέχνης -όπως τα προχθεσινά Όσκαρ- και λιγότερο με την ίδια την τέχνη;
Εξού και κάποιος αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό στο twitter για το γυμνό πόδι που υπερ-διαφήμισε η Ατζελίνα Τζολί τη βραδιά των Όσκαρ; Τρέχα-γύρευε.