Οι μουσικές παραστάσεις και συναυλίες που επιλέξαμε για τον επόμενο μήνα
Max Cooper, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής, 16 Ιανουαρίου: «Ο Αιθέρας μοιάζει με μάτριξ από LED προγραμματισμένα να χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής.». Ο μουσικός παραγωγός Mαξ Κούπερ κατέχει περίοπτη θέση στην ηλεκτρονική σκηνή και η Αθήνα είναι σταθερά μια από τις στάσεις του στις περιοδείες του. Καλλιτεχνική προσωπικότητα με δημιουργική περιέργεια και ευαισθησία, εμπνέεται από την επιστήμη της γενετικής και προσεγγίζει μέσα από τις εξαιρετικές και πολύπλοκες μουσικές του δημιουργίες έννοιες όπως η ανάδυση, η ταυτότητα και το άπειρο. Το Aether είναι μια τρισδιάστατη εγκατάσταση ηχητικού/οπτικού πεδίου φωτός που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το στούντιο design Architecture Social Club. Μια ζωντανή οπτικοακουστική εμπειρία που σε καθηλώνει, καθώς αναδεικνύει την ομορφιά, την ένταση και τα συναισθήματα που προκαλούν θεμελιακές μορφές και ήχοι από τον περιβάλλοντα χώρο: κύματα, επιφάνειες, συμμετρίες, σουρεαλιστικά τοπία –μία σύγχρονη ερμηνεία του φωτεινού αιθέρα. O Μαξ Κούπερ και το Architecture Social Club πειραματίζονται επί σειρά ετών επάνω σε έναν νέο τύπο οπτικοακουστικής εμπειρίας. Το Aether αποτελεί το αποκορύφωμα αυτής της έρευνας.ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
8 Ιανουαρίου 2024
Nέκυια, η Οδύσσεια του Αγγελάκα, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, έως τις 28 Ιανουαρίου 2024: Μια ηχοτροπική παράσταση βασισμένη στη ραψωδία λ της Οδύσσειας. Συνοδοιπόροι του Αγγελάκα σε αυτήν την τελετή η Όλια Λαζαρίδου, ο Coti Κ και ο Χρήστος Παπαδόπουλος. «Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσσειας» λέει ο Γιάννης Αγγελάκας και ανεβαίνει για πρώτη φορά με το Nέκυια στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με ένα υβριδικό θέαμα: μια ηχοτροπική κατάσταση. Ο Αγγελάκας μας οδηγεί με μια συναυλία – παράσταση στο πιο απόκοσμο και σχεδόν αποκρυφιστικό ομηρικό τοπίο: εκείνο της ραψωδίας λ, όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη.
Διαβάστε επίσης: Η Nέκυια του Αγγελάκα στη Στέγη
EDEN presents Ross from Friends, Ωδείο Αθηνών, 28 Ιανουαρίου 2024, 16:30 - 00:00: Ο Βρετανός παραγωγός Ross From Friends ή αλλιώς Felix Clary Weatherall, από τους πιο συναρπαστικούς καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής, έρχεται στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου 2024, στο Ωδείο Αθηνών. Ο Βρετανός παραγωγός Felix Weatherall, γνωστός και ως Ross από το Friends αφού έκανε το ντεμπούτο του με αρκετά EPs που τον έβαλαν στην πρώτη γραμμή ενός lo-fi house κύματος, το ντεμπούτο του σε πλήρη έκταση, Family Portrait, εμφανίστηκε το 2018. Σταδιακά διεύρυνε τον ήχο του μέσα από τις επόμενες κυκλοφορίες του, όπως το Tread του 2021. Το πάρτυ θα ανοίξει ο Jay Jay πριν παραδώσει τη σκυτάλη στο ταλαντούχο Βρετανό παραγωγό Midland. Τ0 2018, ξεκίνησε τη εταιρεία, InterGraded που επικεντρώνεται στην κυκλοφορία μουσικής από ανερχόμενους καλλιτέχνες. Μεταξύ άλλων, έχει κάνει remix στους Dua Lipa, The Chemical Brothers, St Vincent και Darkstar ενώ έχει συμμετέχει και στην παραγωγή του Jessie Wares "Save A Kiss" μαζί με τον James Ford.
Laura Jane Grace, Στέγη, 13 Ιανουαρίου 2024: Μια κορυφαία μορφή της πανκ ροκ μουσικής σε μια συναυλία στο -1 της Στέγης. Την ακούσαμε στα Τείχη του Χρήστου Σαρρή, την ταινία μικρού μήκους που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Archive of Desire, να τραγουδά, εμπνευσμένη από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη. Η Laura Jane Grace είναι μια ηγετική φυσιογνωμία της σύγχρονης ροκ σκηνής, αναρχική μουσικός, υποψήφια για Εmmy, συγγραφέας, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια. Το 2012, η αποκάλυψη της φυλομετάβασής της στο περιοδικό Rolling Stone ήταν μια καθοριστική στιγμή στην πορεία της, καθώς έφερε ένα σημαντικό θέμα στο προσκήνιο, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα του φύλου και της ταυτότητας στον κόσμο της μουσικής.
Διαβάστε επίσης: Η Laura Jane Grace και μια πανοπλία από βαμβάκι
Jazz στο Μουσείο: Σαβίνα Γιαννάτου & Σπύρος Μάνεσης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 12 Ιανουαρίου: Ο νέος κύκλος της σειράς συναυλιών του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή Jazz στο Μουσείο εξερευνά διαφορετικές πτυχές της Μεσογείου αντλώντας έμπνευση από την περιοδική έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» και ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου, με την παράσταση “Sea Through” από την Σαβίνα Γιαννάτου και τον Σπύρο Μάνεση. Μέσα από έναν ζωντανό αυτοσχεδιαστικό διάλογο με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση, η Γιαννάτου ερμηνεύει τραγούδια από την Κάτω Ιταλία, τη Σαρδηνία, την Κορσική, τον Λίβανο, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Βόρειο Αφρική σε διαφορετικές γλώσσες και ιδιώματα, αναδεικνύοντας τη θάλασσα, τη διαφάνεια και το φως στα ηχοχρώματα της Μεσογείου.
Microcosmos: Jan Van & Fotis Siotas, Folks Nowadays, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 21 Ιανουαρίου: Με ευρύ πεδίο μουσικών εφαρμογών και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων, δύο δημιουργικοί μουσικοί συναντιούνται. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών στα άλμπουμ Streams και Δύο Λάθη, όπως και στη σύνθεση της μουσικής για τη θεατρική παράσταση Ρίζες από Βαμβάκι της Έφης Θεοδώρου για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2022), άνοιξε τον δρόμο για το Folks Nowadays που αποδεικνύεται ένας από τους κορυφαίους δίσκους της χρονιάς, καθώς συνδυάζει ήχους και ρυθμούς από την παράδοση (μακεδονικής αλλά και κρητικής, βαλκανικής αλλά και ινδικής κ.ο.κ.) μέσα από τη δυναμική του βιολιού και των κρουστών, ενώ, παράλληλα, ξεφεύγει από όλα τα περιοριστικά ιδιωματικά πλαίσια και αποκτά τη δημιουργική ταυτότητα του κάθε μουσικού που εδώ λειτουργεί ως δυική μονάδα.
Janus Rasmussen (Kiasmos) in Athens, ARCH, 3 Φεβρουαρίου: Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μουσικής σκηνής του Reykjavik, & μέλος του αγαπημένου minimal, experimental techno ντουέτου Kiasmos με τον Olafur Arnolds, ο Janus Rasmussen έρχεται στην Αθήνα για να μας παρουσιάσει τον γεμάτο σκοτεινές ηχητικές αποχρώσεις και mid-tempo ρυθμούς. Στο lineup η ανερχόμενη dj & παραγωγός Natascha Polké, ο αγαπημένος παραγωγός του ελληνικού κοινού Fading Soul και ο dj Jay Jay. Ο Janus Rasmussen θα βρεθεί στο Arch Club λίγο μετά την κυκλοφορία του Wirbel Ep που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τον δεξιοτέχνη των μπαρόκ εγχόρδων έγχορδων, David Bergmuller,
Paul Kalkbrenner, Γήπεδο Tae Kwon Do, 3 Φεβρουαρίου: Το Primer παρουσιάζει τον Paul Kalkbrenner. Ο Βερολινέζος super star της techno σκηνής, έρχεται στην Αθήνα με μια καριέρα που διαρκεί πάνω από δύο δεκαετίες, και ένα κατάλογο που περιλαμβάνει πλέον 8 άλμπουμ, πάνω από 137 κομμάτια και αμέτρητα remixes. Ο Paul Kalkbrenner έχει εδραιωθεί ως πρωτοπόρος στη βιομηχανία της ηλεκτρονικής μουσικής. Είναι ο πρώτος techno artist που έπαιξε στην κεντρική σκηνή της Tomorrowland.
Microcosmos: MOb, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 11 Φεβρουαρίου: Ένα τρίο από Έλληνες μουσικούς που έχει εντυπωσιάσει, διεθνώς. Οι συνθέσεις τους ισορροπούν αντλούν υλικό από ποικίλες στιλιστικές πηγές όπως η electronic jazz, το krautrock, το post-punk και άλλα μουσικά ιδιώματα, διαθέτοντας παράλληλα μια αφήγηση που θυμίζει κινηματογραφική μουσική. Το γεγονός του ότι δεν ανήκουν σε ένα αυστηρό τζαζ πλαίσιο, διευρύνει την αποδοχή τους από ένα ετερόκλητο κοινό. Το ντεμπούτο άλμπουμ των MOb έχει κερδίσει ήδη περίοπτη θέση στις playlists του BBC Radio 1 – συμπεριλαμβανομένων και αυτών του θρυλικού DJ Gilles Peterson – ενώ αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα το διεθνές ακροατήριο ήταν το πώς το αθηναϊκό αυτό τρίο βγάζει έναν τόσο πλούσιο ορχηστρικό ήχο που συνδυάζει με την έξαψη της dance μουσικής.
Photos: Ninja Tune, Onassis Stegi, Eden Fest
Διαβάστε επίσης:
Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στο Μουσείο Γουλανδρή
ΕΜΣΤ: Φινάλε για τον Ξενάκη υπό τους ήχους των Labor
Αγγελάκας: Για να ’χουν φως οι νύχτες σας
εμφάνιση σχολίων