Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στην Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Αργολίδα και στα νησιά του Αιγαίου
Η έρευνα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών είναι ετήσια και αφορά το 2022.DOCTV.GR | UNSPLASH
27 Σεπτεμβρίου 2023
Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές λόγω υφαλμύρινσης και σε αγροτικές περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία λόγω φυτοφαρμάκων.
Στην ανατολική Πελοπόννησο το 34% των υπογείων υδάτων βρίσκεται σε κακή κατάσταση με καμπανάκια για τις περιοχές Τροιζηνίας, Πόρτο-Χελίου και Αστρους.
Αιγαίο: Στα νησιά του Αιγαίου (εκτός από την Κρήτη) το νερό είναι κακής ποιότητας και λίγο. Στις Κυκλάδες και Δωδεκάνησα το πρόβλημα συνδέεται με τον τουρισμό και την άρδευση. Ειδικά στην Νάξο το νερό του νησιού κοντεύει κυριολεκτικά να τελειώσει από την υπεράντληση.
Η ΕΑΓΜΕ κάνει κάθε χρόνο τον έλεγχο ενός δικτύου παρακολούθησης των υπογείων υδάτων, για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο έλεγχος γίνεται σε 1.900 σημεία γεωτρήσεων και τα στοιχεία δίνονται για πληροφόρηση στις τοπικές αρχές. Η έρευνα του 2022 λέει επιγραμματικά για τα υπόγεια ύδατα της χώρας:
- Το 58% βρίσκεται σε καλή κατάσταση
- Το 29% βρίσκεται σε κακή κατάσταση
- Το 11% βρίσκεται σε κακή κατάσταση αλλά για φυσικούς λόγους
- Για ένα ποσοστό 2% δεν υπάρχουν στοιχεία.
Με στοιχεία από ΕΑΓΜΕ, Κathimerini
εμφάνιση σχολίων