0
1
σχόλια
235
λέξεις
ΖΗΝ
Εύκολο, απλό, γρήγορο, οικονομικό, το διάσημο γλυκό της Αυστρίας
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
27 Απριλίου 2023
Στρούντελ, το διάσημο γλυκό με τραγανό φύλλο και μυρωδάτη γέμιση μήλου. Μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου

ΥΛΙΚΑ:
• 8 φύλλα κρούστας καλής ποιότητας
• 1 κιλό μήλα (κατά προτίμηση γκράνι σμιθ), καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (καθαρό βάρος)
• 50 γρ. ζάχαρη
• 1 γεμάτο κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
• 80 γρ. μεγάλες και μαλακές ξανθές σταφίδες
• 80 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
• 125 γρ. βούτυρο (1/2 πακέτο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε με τα χέρια τα κομμένα μήλα με τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, την κανέλα και τη ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο (με προσοχή να μην το κάψουμε).

Με ένα πινέλο αλείφουμε το ένα φύλλο με λίγο από το βούτυρο. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω, το βουτυρώνουμε κι αυτό κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα. Φροντίζουμε να κρατήσουμε λίγο βούτυρο για να αλείψουμε την επιφάνεια του γλυκού αργότερα.

Απλώνουμε τη γέμιση στο κέντρο και κατά μήκος του τελευταίου φύλλου, πιέζοντάς την με τα χέρια ώστε να σχηματίσουμε ένα χοντρό μπαστούνι. Ανασηκώνουμε το φύλλο από τις άκρες του και σκεπάζουμε τη γέμιση. Διπλώνουμε τις 2 πλευρές δεξιά και αριστερά προς το κέντρο. Κατόπιν τυλίγουμε το στρούντελ σε ρολό.

Το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα ή σε επιφάνεια σιλικόνης ειδική για ψήσιμο. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του γλυκού και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.