Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, σχολιάζει με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη
To δικαίωμα των συγγενών να έχουν πρόσβαση στο σώμα του νεκρού παιδιού τους αποτελεί πτυχή του ανθρώπινου δικαιώματος σεβασμού της οικογενειακής ζωής, το οποίο εδώ και 73 χρόνια κατοχυρώνεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.DOCTV.GR
3 Μαρτίου 2023
Το 2021 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Αυστρία επειδή μετά τον θάνατο ενός βρέφους οι ιατροί δεν ενημέρωσαν τους γονείς του για την κατάσταση του και για τις μεταθανάτιες επεμβάσεις στη σορό. Οι γονείς ανακάλυψαν την κατάσταση του σώματος του παιδιού στην κηδεία.
Στην απόφαση Polat κατά Αυστρίας, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι βεβαίως και δεν είναι απόλυτο το δικαίωμα σεβασμού της οικογενειακής ζωής όσον αφορά ορισμένα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τους νεκρούς, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η επιθυμία της οικογένειας.
Με αυτά τα νομικά δεδομένα, η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει στους συγγενείς να δουν τις σορούς των παιδιών τους προσκρούει στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Πρέπει τουλάχιστον να λάβει υπόψη την επιθυμία τους κατά περίπτωση. Να απαγορεύσει εξ αρχής και να διατάξει αυτή την ανεξαίρετη απαγόρευση όπως την διαβάζουμε από την δήλωση της κ. Γκάγκα σημαίνει παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ας προσέξει η Κυβέρνηση, δεν γίνεται με κάθε λέξη να κάνει και πέντε λάθη.
εμφάνιση σχολίων