1
1
σχόλια
625
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Στον ελληνικό, κρύο Βορρά, υπάρχει μια μικρή κοινότητα με μεγάλη επιμονή. Τα πολλαπλά έργα τους για ενεργειακή κοινότητα, πέφτουν στο κενό. Τι κι αν είναι χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ; Από την Δέσποινα Σπανούδη
 
VIDEO | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
12 Δεκεμβρίου 2022
Εκεί ψηλά στο νομό Καστοριάς υπάρχει ένας Δήμος, Άργος Ορεστικό τον λένε. Και σε αυτό το Δήμο κάνει κρύο, πολύ κρύο, ανάβουν τη θέρμανση τον Οκτώβρη και αν είναι τυχεροί τη σβήνουν τον Μάη. Και επειδή το ενεργειακό τους κόστος ήταν μεγάλο, άλλαξαν τις λάμπες σε led και όλες τις αντλίες και τους καυστήρες στα κτίρια. Έπεσαν 25% αλλά εξακολουθούσαν να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Σκέφτηκαν λοιπόν εκεί οι άνθρωποι να κάνουν κάτι για να εξοικονομούν ενέργεια, να γλιτώνουν χρήματα και να σώζουν και τον πλανήτη όπως τους έλεγαν. Και να που το Γενάρη του 2019, ίδρυσαν μια ενεργειακή κοινότητα. Και όχι μόνο την ίδρυσαν πάρα ξεκίνησαν και να την δουλέψουν. Πήραν χρηματοδοτήσεις, από το ΕΣΠΑ, έφτιαξαν ένα υδροστρόβιλο που κινείται με την κίνηση του νερού του ποταμού για να παράγει ρεύμα για τα σχολεία και το Δημοτικό φωτισμό και να τους περισσεύει κιόλας να το μοιράσουν σε ευάλωτα νοικοκυριά. Πήγαν να το συνδέσουν στο δίκτυο τους λέει ο ΔΕΔΔΗΕ, αλτ. Το δίκτυο είναι κορεσμένο, τουτέστιν προηγούνται άλλοι ιδιώτες παραγωγοί και όχι εσείς του Δήμου.

Τι να κάνουν οι άνθρωποι, κάνουν νέες αιτήσεις στο ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούνται και κάνουν όλα τα δημοτικά κτιρια, σχολεια κλπ μηδενικής κατανάλωσης. Μέχρι και πράσινο κολυμβητήριο μηδενικής κατανάλωσης έφτιαξαν. Παίρνουν αντλίες θερμότητας, χρησιμοποιούν συμπληρωματικά και βιομάζα για τις πολύ κρύες μέρες και περιμένουν να δουλέψουν.

Αλτ, λέει πάλι ο ΔΕΔΔΗΕ, που πάτε εσείς με τη βιομάζα; δεν είπαμε ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο; Βέβαια όταν έκαναν τις αρχικές αιτήσεις τους είχαν πει όλα εντάξει, γιατί αλλιώς δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν, να πάρουν τα χρήματα και να φτιάξουν τα έργα, αλλά εντωμεταξύ, ήρθαν άλλοι ιδιώτες και καπάρωσαν με δικές τους αιτήσεις το δίκτυο.

Ξανασκέφτονται από δω, από κει λένε θα σχεδιάσουμε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο και θα φτιάξουμε δικό μας υποσταθμό. Ξεκινάνε ετοιμάζουν τα σχέδια, πηγαίνουν στον ΑΔΜΗΕ στο δίκτυο υπερυψηλής τάσης αυτή τη φορά, τους λέει ο ΑΔΜΗΕ, που πας βρε έρμε Καραμίχαλε και αυτό το δίκτυο κορεσμένο είναι.

Μα πως είναι δυνατόν λένε οι άνθρωποι. Είναι, είναι τους λέει ο ΑΔΜΗΕ γιατί πρέπει να υπολογίσω τις ανεμογεννήτριες που θα φτιάξουνε οι ιδιώτες που έχουν πάρει άδειες και 5 φορές παραπάνω. Γιατί 5 φορές παραπάνω; γιατί οι ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούν οι λαμπροί επενδυτές στη χώρα μας είναι κάτι φτηνιάρικες (ασύγχρονες) που μπορεί να υπερφορτώσουν και να βραχυκυκλώσει το δίκτυο, γιατί οι καλές είναι ακριβές και δεν τις βάζουν. Και είναι σωστό να συνδέονται μόνο οι ιδιώτες; Σωστότατο. Άμα αρχίσει ο καθένας να εξοικονομεί ενέργεια και να παράγει μόνος του τι θα κάνουν οι ιδιώτες παραγωγοί; κλέφτες θα γίνουν;

Και κάπου εκεί στο Δήμο Άργους Ορεστικού τους τελείωσε και η φαντασία και το κουράγιο και άρχισαν να λογαριάζουν ότι όχι μόνο δε θα λειτουργήσουν τα έργα που με τόσο κόπο έκαναν αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω και τα λεφτά.

Και μετά άρχισαν να αναρωτιούνται. Που είναι η πράσινη ανάπτυξη που μας είπατε; που είναι ο κοινωνικός τομέας στην ενέργεια που θαρχόταν με τις ενεργειακές κοινότητες; που είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός; και για ποιον σχεδιάζετε αν υποθέσουμε ότι σχεδιάζετε; γιατί πρέπει πάντα να προηγούνται οι ιδιώτες και οι δημόσιοι φορείς όπως η Αυτοδιοίκηση να ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων; To be or not to be;


Αυτή είναι η πικρή μικρή ιστορία ενός μικρού Δήμου που πίστεψε ότι μπορεί να σώσει όχι όλο τον κόσμο αλλά έστω ένα τόσο δα μικρό μέρος του. Και άμα δεν πιστεύετε εμένα ακούστε και τον Δήμαρχο που τα λέει καλύτερα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.



Διαβάστε επίσης:
PLAYER: Το Σχέδιο Πως κάηκε η Βόρεια Εύβοια, 2ο μέρος
Ανεμογεννήτριες: Μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή
«Αόρατα» παιδιά μεγαλώνουν χωρίς επίβλεψη στα ελληνικά νοσοκομεία
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας


 
εμφάνιση σχολίων