DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΠΑΝΟΣ ΚΕΦΑΛΟΣ, ΣΤΕΓΗ
13 Οκτωβρίου 2021
Ο 35χρονος συγγραφέας Thomas Köck, στο έργο του Τριλογία για το Κλίμα, με καταγγελτική διάθεση για την κλιματική κρίση, την αποικιοκρατία και την άνοδο της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, υιοθετεί τη θέση ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι μια σύγχρονη εκδοχή της αποικιοκρατικής νοοτροπίας του 19ου αιώνα.
Η Κατερίνα Γιαννοπούλου φαντάζεται με τον Παράδεισο ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, όπου τα απομεινάρια του Δυτικού πολιτισμού ξαναγράφουν την ιστορία του, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 29 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Στήνοντας στο κέντρο της Μικρής Σκηνής ένα παράξενο θερμοκήπιο και έχοντας τα ηχοτοπία του Γιάννη Βεσλεμέ (Felizol) να ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα, ο Παράδεισος θυμίζει επεισόδιο μεταποκαλυπτικής δυστοπικής σειράς και, ταυτόχρονα, οργισμένη πολιτική φάρσα, ταξιδεύοντάς μας από τον Αμαζόνιο στην Αθήνα, από τον 19ο αιώνα στον 22ο και από την πίστη στον πολιτισμό στην παραδοχή των εγκλημάτων που έχουν γίνει στο όνομά του.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η πολυβραβευμένη Τριλογία για το Κλίμα του Αυστριακού συγγραφέα Thomas Köck, ένα κωμικοτραγικό, «έξω φρενών», ηλεκτρισμένο ρέκβιεμ, δεν μασάει τα λόγια της για τον πλανήτη που χάνεται» και μας προτρέπει να γελάσουμε με την τραγωδία μας. Εμπνευσμένη από την «Τριλογία για το Κλίμα» ενός από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, του Αυστριακού Thomas Köck, πάνω στην περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη, η σκηνοθέτρια καταθέτει το χρονικό διάψευσης του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα. Ο Thomas Köck γεννήθηκε το 1986 στο Στάιερ της Αυστρίας και κοινωνικοποιήθηκε μέσω της μουσικής. Σπούδασε φιλοσοφία και φιλολογία, καθώς και δραματουργία στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UdK), ενώ συνεργάστηκε με την ομάδα theatercombinat στη Βιέννη. Υπήρξε συγγραφέας στο Εθνικό Θέατρο του Μάνχαϊμ, δούλεψε σε ένα ντοκιμαντέρ για την ανοικοδόμηση της Βηρυτού και σκηνοθέτησε τη μεξικανογερμανική συμπαραγωγή Algo paso (La ultima obra). Για τα θεατρικά του έργα, που έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες, έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία, μεταξύ αυτών με το βραβείο Kleist το 2016 και το Mülheimer Dramatikerpreis (Βραβείο Θεατρικού Συγγραφέα του Μύλχαϊμ) το 2018 και το 2019. Μαζί με άλλους συγγραφείς, είναι συνιδρυτής του blog nazisundgoldmund.net, το οποίο ασχολείται με την πολιτική στροφή προς τη Δεξιά σε όλη την Ευρώπη. Το πρώτο μέρος της Τριλογίας έκανε πρεμιέρα στο Ruhrfestspiele Recklinghausen της Γερμανίας και απέφερε στον Köck το βραβείο Kleist ανερχόμενου θεατρικού συγγραφέα.
Λίγα λόγια για την Κατερίνα Γιαννοπούλου. Η Κατερίνα Γιαννοπούλου γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα και είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο του 2021 σκηνοθέτησε την παράσταση Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια, βασισμένη στην ομότιτλη ταινία του Rainer Werner Fassbinder. Τον Μάρτιο του 2017 σκηνοθέτησε Το γελοίο σκότος του Wolfram Lotz στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση παρουσιάστηκε στη συνέχεια στο Φεστιβάλ Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη και στο New Greek Wave στη Βρέμη της Γερμανίας. Έχει σκηνοθετήσει επίσης τις παραστάσεις: Η Πανούκλα του Γρηγόρη Λιακόπουλου, στη Θεματική Πλατφόρμα Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (Μάρτιος 2016) και στην Μπιενάλε της Αθήνας· Holy Beat, βασισμένο στο «Ουρλιαχτό» του Allen Ginsberg, στο Bios (2016)· και Βόυτσεκ του Georg Büchner στο Bios (2014-15).
Το 2018 συμμετείχε στο International Forum του Theatertreffen στο Βερολίνο ως υπότροφη του Ινστιτούτου Γκαίτε. Το 2019 εργάστηκε στο Deutsches Schauspielhaus του Αμβούργου με τους σκηνοθέτες Christoph Marthaler και René Pollesch ως υπότροφη του Ινστιτούτου Γκαίτε.
Συντελεστές
Κείμενο: Thomas Köck
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου
Μετάφραση & Δραματουργία: Γρήγορης Λιακόπουλος
Μουσική: Γιάννης Βεσλεμές
Σκηνικά & Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Live Camera: Γιώργος Κυβερνήτης
Βίντεο: Κωστής Χαραμουντάνης
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Δρ. Χρήστος Βαρβαντάκης, Ευθύμης Θέου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου & Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη
Κατασκευή Σκηνικού: Θωμάς Μαριάς
Οργάνωση & Εκτέλεση Παραγωγής: Σεραφείμ Ράδης, Βάσια Ατταριάν
Ταυτόχρονος Υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κισσανδράκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, Δήμητρα Παρασκελίδου, Μιχάλης Πητίδης, Βασίλης Σαφός, Μαρία Φιλίνη
Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Παράδεισος, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 29 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2021 | Μικρή Σκηνή, Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 21:00, Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά
εμφάνιση σχολίων