0
1
σχόλια
703
λέξεις
210
Τι νέο μπορώ να κάνω στην πόλη;
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Ιουνίου 2021
Εθνική Πινακοθήκη. Άνοιξε ξανά τις πόρτες της μετά από 10 χρόνια, στο ανακαινισμένο κτίριο επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου, με έναν επιπλέον όροφο και πολλές επεκτάσεις στις εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες περισσότερα έργα τέχνης. Στις συλλογές της περιλαμβάνει περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχέδια και installations, ενώ τα έργα της καλύπτουν μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας. Στο κεντρικό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλεξ. Σούτσου, φιλοξενείται η Μόνιμη Έκθεση που περιλαμβάνει έργα από τη μεταβυζαντινή εποχή, την επτανησιακή σχολή, έργα του 1900, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, του ελληνικού μοντερνισμού, των ελλήνων εκπροσώπων της Σχολής του Μονάχου (Ν. Λύτρας, Ν. Γύζης, Γ. Ιακωβίδης, Κ. Βολανάκης) του μεσοπολέμου. Info: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξ. Σούτσου, Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα. Καθημερινά: 10:00-18:00. Τετάρτη: 10:00 - 21:00. Τρίτη: Κλειστά. Εισιτ.: 5-10€.

Καπνεργοστάσιο, Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021. Το ιστορικό Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν 218 άλλαξε, έγινε χώρος πολιτισμού και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021 Αρχικά λειτούργησε το 1930 φιλοξενώντας δεκάδες καπνοβιομηχανίες. Αργότερα, τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές, καταφύγια προσφύγων και κρατικές υπηρεσίες. Το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Το 2000 παραχωρήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, στεγάζοντας τη βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο της. Πλέον ο οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ, τον έχει αναμορφώσει σε χώρο πολιτισμού, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021, που υλοποιείται από τη Βουλή και τον οργανισμό ΝΕΟΝ και περιλαμβάνει την έκθεση «Πύλη/Portals» που θα παρουσιαστεί στις 12 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τον Δεκέμβριο του 2021.

Delta στο Νιάρχος. Ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας με εξαιρετικές πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα και βιολογικά λαχανικά που θα καλλιεργούνται σε κτήμα ειδικά για τα πιάτα του, ετοιμάζεται στο Νιάρχος. Επικεφαλής της κουζίνας του Delta θα είναι ο Θάνος Φέσκος (από το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin “Geranium” της Κοπεγχάγης) και o Γιώργος Παπαζαχαρίας (επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο 3 αστέρων Maaemo και στο υποθαλάσσιο Under - Νορβηγία). Μαζί του ετοιμάζεται και ένα νέο bar concept με παρουσία sommelier, διά χειρός Θάνου Προυναρούς (Baba Au Rum).

Διαβάστε επίσης: Under: Δείπνο κάτω από το νερό

Dopios το σύγχρονο μεζεδοπωλείο δια χειρός Πέσκια. Ο Dopios είναι μεζεδοπωλείο αλλά όχι σαν αυτά που ξέρουμε. Καταφτάνει κάτω από την σκιά του μεγάλου πλάτανου στον πεζόδρομο της Σκουλενίου, στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Πλατεία Κλαυθμώνος και σερβίρει πιάτα από διάφορα μήκη και πλάτη της χώρας μας, αλλά με σύγχρονες πινελιές. Η ιδέα ανήκει στους αδερφούς Πιτσιλή, δημιουργούς των κλασικών αθηναϊκων Balthazar και Rock n Roll. Και για την κουζίνα του συνεργάζονται ξανά με τον δημιουργικό σεφ Χριστόφορο Πέσκια, οπότε αναμενόμενα πιάτα που μπορεί κανείς να φάει παντού, δεν θα βρει εδώ. Τις χοιρινές τηγανιές, τις ξεχνάμε. Στο Dopios, οι συνταγές ακροβατούν ανάμεσα στην παράδοση και τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις, με υλικά κυρίως εποχικά και φυσικά ντόπια.

Pool your cinema. Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ανοίγει τις πόρτες του στον 7ο όροφο με το Pool your cinema, που σημαίνει: roof garden, πισίνα, ένα εκλεκτό restaurant και πανοραμική θέα στην νυχτερινή Αθήνα. Σε αυτό το σκηνικό υποδέχεται τους καλεσμένους του το ιστορικό ξενοδοχείο του Συντάγματος, δημιουργώντας έναν θερινό κινηματογράφο στην καρδιά της Αθήνας. Τα φιλμ που προβάλλονται είναι αγαπημένες κλασσικές ταινίες ενώ το menu προετοιμάζεται από τους Chef του GB με την ομάδα της κουζίνας και του ζαχαροπλαστείου δημιουργώντας κατάλληλα σνακς που θα συνοδεύσουν το κρασί ή την μπύρα. Λειτουργεί από Πέμπτη έως και Κυριακή.

Καντίνα Γαλιάντρα. Μια καντίνα με ποιοτικό, «μαγειρευτό» street food ήρθε σε μια αυλή, στην πλατεία Αυδή του Μεταξουργείου  Μια κινητή καντίνα που πετάει σαν γαλιάντρα ήταν μάλλον το όνειρο των δημιουργών της -είναι η Γωγώ Δελογιάννη - βλέπε Στοά Φιξ και τα διάσημα κεφτεδάκια της), η Νέλλη Μποφίλιου του Μπλε Παπαγάλου που βρίσκεται στην ίδια γειτονιά και ο Μιχάλης Δημάκος. Η Γαλιάντρα είναι μια πρόσοψη και πίσω από αυτήν η έκπληξη: μια παλιά αυλή με λεμονιές, βαρέλια αντί για τραπέζια, λαμπάκια και το κυριότερο οι διάσημοι κεφτέδες με σάλτσα, και σάντουιτς χειροποίητα και καλομαγειρεμένα -σάντουιτς με κοκκινιστό, σάντουιτς με χοιρινό χοτ ντογκ, street food για vegan- σαλάτες φρέσκες και ευφάνταστες με φράουλα, ντοματίνια και γραβιέρα και τέλος παγωμένα cocktail. Η ποιότητα των υλικών από το ψωμί μέχρι το μαγειρευτό στο street food είναι η ουσία το εγχειρήματος. Η Αθήνα αυτοσχεδιάζει, και πετάει με νέες ιδέες.
εμφάνιση σχολίων