Με αφορμή την βράβευση του με το Prix Méditerranée Étranger 2011
ΣΤΕΡΓΙΑ ΚΑΒΒΑΛΟΥ
25 Νοεμβρίου 2011
- Το μυθιστόρημά σας κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις Πατάκη. Πώς γεννήθηκε η ιδέα, πόσο χρόνο της πήρε να αποτυπωθεί και πώς θυμάστε σήμερα, που πλέον επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, εκείνα τα πρώτα όνειρα της εκδοτικής του περιπλάνησης. Η ιδέα ενός πολυπρόσωπου μυθιστορήματος με περισσότερες από μια ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα ήταν ένα συγγραφικό στοίχημα που ήθελα οπωσδήποτε να κερδίσω. Στα τρία χρόνια που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωσή του, έστησα το σκηνικό μιας άλλης εποχής βασισμένος σε μαρτυρίες κάθε λογής. Ήταν μια εμπειρία λογοτεχνική όσο και ανθρώπινη. Ύστερα ήρθε η πρώτη έκδοση που επιβράβευσε σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειές μου. Μεσολάβησε η γαλλική έκδοση του βιβλίου και τώρα η επανέκδοσή του από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Κοιτάζοντας το σήμερα έχω την εντύπωση πως κρατώ στα χέρια μου ένα νέο πόνημα. Ίσως γιατί η αύρα της τωρινής έκδοσης είναι εντελώς διαφορετική. Οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» κάνουν ένα δεύτερο ταξίδι χάρις στο νέο εκδότη μου που πίστεψε το βιβλίο και το προώθησε στην αγορά με την δύναμη ενός καινούργιου έργου.
- Οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» είναι ένα μυθιστόρημα των αρχών του εικοστού αιώνα που αγαπά την τόλμη και τον κοσμοπολιτισμό γιατί και τα δύο είναι στοιχεία που γεννούν ευκαιρίες. Οι σημερινές μας μέρες, του εικοστού πρώτου, ποια στοιχεία πρέπει να αγαπήσουν για να εντοπίσουν-εφεύρουν τις δικές τους ευκαιρίες; Ο κοσμοπολιτισμός στις αρχές του εικοστού αιώνα είναι ένα καλό μάθημα συνύπαρξης λαών, γλωσσών και θρησκειών, αν εξαιρέσει κανείς την αποικιοκρατική αντίληψη της εποχής εκείνης. Ο σημερινός κοσμοπολιτισμός θα πρέπει να ανακτήσει στη πράξη το δόγμα αυτό της αρμονικής συμβίωσης, πέρα από θρησκευτικούς και εθνικούς φανατισμούς.
- Στις 15/10 βρεθήκατε στο Περπινιάν για την επίσημη απονομή του γαλλικού βραβείου Prix Méditerranée étranger 2011 για τη γαλλική έκδοση του μυθιστορήματός σας «Μέρες Αλεξάνδρειας». Ποια τα πιο ενδιαφέροντα on/off ενσταντανέ μιας τέτοιας τιμητικής μέρας; Η συνάντησή μου με τον Πιέρ Ασουλίν ήταν σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Μοιραστήκαμε μαζί τη χαρά της μεγάλης διάκρισης αλλά και σκέψεις για την λογοτεχνία και τη Μεσόγειο. Εξίσου ενδιαφέρουσα η γνωριμία μου με την Μούσχουρη κι η από κοινού ανακοίνωση του νέου Μεσογειακού βραβείου «Νίκος Γκάτσος». Η στιγμή της απονομής ξεχωριστή αλλά πάνω απ’ όλα με ενθουσίασαν οι άνθρωποι του Μεσογειακού βραβείου ο Αντρέ, ο Αλμπέρ, ο Ζαν Ζακ και οι άλλοι, όλοι αυτοί που ξεχώρισαν με απίστευτη επιμονή τις Μέρες Αλεξάνδρειας. Η φιλική τους διάθεση, ο σεβασμός και η φιλοξενία τους θα μου μείνουν αξέχαστα.
- Πλέον είστε και μέλος της κριτικής επιτροπής του Prix Mediterranne, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου Μεσογειακών Σπουδών, Αντρέ Μπονέ. Πόσο απέχουν οι δύο ρόλοι; Το ένα μοιάζει να είναι η φυσική συνέχεια του άλλου. Θα ξαναζήσω τις ίδιες στιγμές που έζησα στο Παρίσι τον Ιούνιο και στο Περπινιάν τον Οκτώβριο αλλά από άλλη θέση. Νομίζω ότι θα είναι κάτι εξίσου συναρπαστικό.
- Ξέρουμε ότι αγαπάτε τη μουσική. Πιστεύετε πως οι τέχνες συνομιλούν μεταξύ τους; Ασφαλώς! O πολιτισμός είναι σύνθεση πολλών πραγμάτων. Η μουσική μας διδάσκει τη σύνθεση, η αρχιτεκτονική την ισορροπία, η ζωγραφική αφηγείται, η γλυπτική περιγράφει. Χάρις στη γεωμετρία απολαμβάνουμε σήμερα το θαύμα του Παρθενώνα. Η ανθρωπολογία, η γεωγραφία και η Ιστορία γίνονται πρώτη ύλη για την λογοτεχνία του σήμερα.
- Ποιο είναι το σάουντρακ των ημερών; Το πρελούδιο του Σοπέν που αναφέρεται στην άλωση της Βαρσοβίας από τους Ρώσους.
- Η μουσική, η λογοτεχνία, οι τέχνες, είναι σύμπαντα που βαδίζουν παράλληλα με την πραγματικότητα ή αποτελούν μια πιο οξυδερκή εκδοχή της; Ωραία ερώτηση που είναι άδικο να απαντηθεί με ευθύ τρόπο. Αν η πραγματικότητα θυμίζει γυναίκα που στην καθημερινότητά της περνά απαρατήρητη, η τέχνη είναι όλες εκείνες οι εντυπωσιακές μεταμορφώσεις της που μας αφήνουν άφωνους.
- Η σημερινή εκδοτική πραγματικότητα από τι πάσχει; Ίσως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στο διαχρονικό βιβλίο. Αλλά αυτό είναι κάτι που ανακτάται εύκολα. Κατά τα άλλα οι εκδόσεις μού φαίνονται σήμερα πιο καλαίσθητες, πιο φροντισμένες.
- Τα βιβλία αλλάζουν… Τα βιβλία είναι σαν τον άνθρωπο. Έχουν σώμα και ψυχή. Οι Μέρες Αλεξάνδρειας στις Εκδόσεις Ψυχογιός μου δίνουν την εντύπωση ότι ξαναζωντάνεψαν σ’ ένα σώμα πραγματικά σαγηνευτικό.
- Πείτε μας κάτι ευχάριστο να περιμένουμε. Από μένα μπορείτε να περιμένετε ένα νέο βιβλίο. Εκείνο όμως που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι η αυριανή μέρα της εθνικής μας κρίσης που όλοι περιμένουμε κι ίσως να μην είναι τόσο εφιαλτική όσο φανταζόμασταν.
Info: Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη, «Μέρες Αλεξάνδρειας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
εμφάνιση σχολίων