Ο καταδικασμένος για σκάνδαλο διαφθοράς, έχει 20 εκατ. στον φορολογικό παράδεισο των υπερ-πλουσίων. Το Λουξεμβούργο στο στόχαστρο της έρευνας OpenLux
Η έρευνα OpenLux, διεξήχθη από τη γαλλική Le Monde μαζί με άλλα δέκα συνεργαζόμενα ΜΜΕ από όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τι κρύβει ο φορολογικός παράδεισος των υπερ-πλουσίων.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
16 Φεβρουαρίου 2021
Στο Λουξεμβούργο, 55.000 υπεράκτιες εταιρείες διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 6 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Οι εταιρείες-φαντάσματα του Λουξεμβούργου δεν έχουν γραφεία ή εργαζόμενους. Δημιουργήθηκαν από δισεκατομμυριούχους, πολυεθνικές, υψηλόβαθμους πολιτικούς, ακόμη και βασιλικές οικογένειες, ενώ εκατοντάδες πολυεθνικές (από την Pfizer έως την Amazon) έχουν ανοίξει θυγατρικές.
Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου είναι η έδρα για τουλάχιστον 279 από τους 2.000 δισεκατομμυριούχους της λίστας Forbes
Το 2017, καθώς αναμένονταν νέοι έλεγχοι μετά τις αποκαλύψεις των σκανδάλων Lux Leaks και Panama Papers, η Societe Generale Bank & Trust (SGBT) θυγατρική της γνωστής γαλλικής τράπεζας με το ίδιο όνομα, τερμάτισε τα συμβόλαια πενήντα πελατών. Τα στοιχεία τους προστατεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, όμως η Le Monde μπόρεσε να εντοπίσει μερικούς από αυτούς, των οποίων οι εταιρείες είναι συχνά ενεργές, σε άλλες εταιρείες του Λουξεμβούργου.Στη λίστα περιλαμβάνονται δεκατέσσερις Έλληνες. Ανάμεσά τους, βρίσκεται και το όνομα του Προδρόμου Μαυρίδη, πρώην στελέχους του ελληνικού υποκαταστήματος της Siemens, που το 2019 καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης για σκάνδαλο διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα την εποχή που η SGBT έπαψε να διαχειρίζεται τις εταιρείες της το 2017, ο κ. Μαυρίδης είχε ήδη κατηγορηθεί δημόσια, από την ελληνική δικαιοσύνη.
Ο δικηγόρος του, Βασίλης Αρβανίτης, αναφέρει πως τα περιουσιακά στοιχεία των 20 εκατομμυρίων ευρώ του πελάτη του στο Λουξεμβούργο «έχουν εξεταστεί από τους ανακριτές» και ότι «η κατηγορία δεν προχώρησε παραπέρα».
Υπάρχουν ύποπτα κεφάλαια κρυμμένα στο Λουξεμβούργο, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ύποπτα κεφάλαια κρυμμένα στο Λουξεμβούργο, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως περιπτώσεις εταιρειών που συνδέονται με τον ρωσικό υπόκοσμο και την ιταλική μαφία. Η Le Monde αναφέρει πως η Λέγκα, το ακροδεξιό κόμμα της Ιταλίας, έχει κρύψει ένα μαύρο ταμείο το οποίο αναζητείται από τις ιταλικές αρχές, ενώ άτομα που είναι κοντά στο καθεστώς της Βενεζουέλας έχουν ξεπλύνει εκεί μίζες για κρατικές προμήθειες.Σχεδόν το 90% των «εταιρειών» του, ελέγχονται από μη Λουξεμβούργους, ενώ μεταξύ των 157 εθνικοτήτων, οι Γάλλοι ξεχωρίζουν, καθώς προΐστανται της λίστας με, συνολικά, πάνω από 17.000 εταιρείες, σχολιάζει η Le Monde. Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου είναι η έδρα για τουλάχιστον 279 από τους περισσότερους από 2.000 δισεκατομμυριούχους που αναφέρονται στο περιοδικό Forbes.
Μέσω αυτών των εταιρειών, κάποια επενδυτικά κεφάλαια αγοράζουν ολόκληρες γειτονιές, αυξάνοντας τις τιμές των ακινήτων χωρίς να πληρώνουν φόρους
Ο κατάλογος των διεθνών περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται στο Λουξεμβούργο περιλαμβάνει από πολυτελείς κατοικίες, ελικόπτερα και ιδιωτικά τζετ μέχρι μεγάλα αεροπλάνα και δικαιώματα για έργα τέχνης. Παράλληλα, μέσω αυτών των εταιρειών του Λουξεμβούργου, κάποια επενδυτικά κεφάλαια αγοράζουν ολόκληρες γειτονιές σε πόλεις όπως το Βερολίνο και το Λονδίνο, αυξάνοντας τις τιμές των ακινήτων χωρίς να πληρώνουν φόρους.Οι πελάτες είναι τόσοι πολλοί, που το Λουξεμβούργο μάλλον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ελέγχου των offshore εταιριών του. Το εμπορικό μητρώο έχει μόνο 59 υπαλλήλους για τον αρχικό έλεγχο πάνω από 100.000 προσώπων, ενώ παρόλο που ο τομέας αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της οικονομίας της χώρας, η Επιτροπή Εποπτείας του Χρηματοοικονομικού Τομέα (CSSF) απασχολεί μόλις 900 υπαλλήλους.
Βέβαια σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Λουξεμβούργου παίζει επίσης η φορολογία, η «διακριτικότητα», οι νόμοι που ευνοούν τις επιχειρήσεις, η πολιτική σταθερότητα και κυρίως, οι πολιτικές επιλογές από την εποχή του πρώην πρωθυπουργού, Jean-Claude Juncker (1995-2013), ο οποίος έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λίγα χρόνια μετά.
Το Λουξεμβούργο ήταν ένα από τα πρώτα κράτη που εφάρμοσε την ευρωπαϊκή οδηγία, δημοσιοποιώντας το μητρώο του το φθινόπωρο του 2019. Κατά κάποιο τρόπο, τώρα πληρώνει το τίμημα της διαφάνειας καθώς τα πολλά ελαττώματα που αποκαλύφθηκαν από την έρευνα OpenLux, πλέον αμφισβητούν την ικανότητα των κρατών να παρακολουθούν αποτελεσματικά το οικονομικό τους οικοσύστημα, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία αυτών των μητρώων.
εμφάνιση σχολίων