1
2
σχόλια
436
λέξεις
VIDEO
Βλέπουμε το φιλμ της Χριστίνας Πιτούλη για την κλειτοριδεκτομή, που διακρίθηκε στα φεστιβάλ του κόσμου
 
DOCTV.GR
10 Φεβρουαρίου 2021
«Bref!» σημαίνει «φτάνει», «αρκετά»! Πριν μερικά χρόνια, σε κάποιο μέρος της Αφρικής, μία ομάδα κοριτσιών που είχαν υποστεί ακρωτηριασμό γυναικείων οργάνων, είπαν στην καθηγήτριά τους πως οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους τούς είχαν εξηγήσει ότι το να είναι κομμένες ήταν κάτι ωραίο, γιατί τις βοηθούσε να είναι πιστές. «Bref!» αναφώνησε η δασκάλα τους, πριν τους εξηγήσει ότι με την κλειτοριδεκτομή είχαν χάσει μία πηγή απόλαυσης. Στην γαλλική αργκό, «bref» σημαίνει «φτάνει», «αρκετά». Είναι λέξη που χρησιμοποιείται για μία σύντομη παύση στον λόγο, πριν προχωρήσει κανείς σε κάποιο νέο επιχείρημα.

«Αρκετά» λέει και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Πιτούλη, Bref, που προβάλλεται στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση  καθώς προσεγγίζει το ζήτημα της κλειτοριδεκτομής μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους που ζουν ανάμεσα σε δύο αλληλοσυγκρουόμενες κουλτούρες: η μία θεωρεί απάνθρωπο αυτό που η άλλη θεωρεί απαραίτητο.

Η ταινία επιθυμεί να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από μία πρακτική που στον δυτικό κόσμο είναι παράνομη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να καταλάβουμε τους ποικίλους παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό το ζήτημα αλλά και τις κοινωνικές δυνάμεις που το κάνουν να παραμένει άλυτο.

Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο όχι ως κάτι μακρινό για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Μετανάστες από την Αφρική που ζουν στην Ισπανία, μιλούν ανοιχτά για το έθιμο της κλειτοριδεκτομής και οι αντίθετες απόψεις τους αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα αυτού του αμφιλεγόμενου ζητήματος, στο οποίο τα όρια ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτιστική κληρονομιά συγκρούονται.

«Το να κάνω μια ταινία για την κλειτοριδεκτομή ήταν πολύ σημαντικό για μένα, γιατί και ως σκηνοθέτρια και ως γυναίκα με ενδιέφερε πάρα πολύ. Η ταινία ξεκίνησε ως εργαλείο ευαισθητοποίησης για ομάδες ανθρώπων από την Αφρική που ζούσαν στην Ισπανία. Αυτό ήταν μία πρόκληση, καθώς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ισπανία 17.000 κοριτσάκια απειλούνται με ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους» αναφέρει η σκηνοθέτιδα. «Προσπάθησα, λοιπόν, να αφήσω στην άκρη τις δικές μου Δυτικές πεποιθήσεις και θέσεις και να προσφέρω στις πρωταγωνίστριες και τους πρωταγωνιστές μου τον χώρο και τον χρόνο να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό το θέμα, φτιάχνοντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης χωρίς να νιώθουν ότι εγώ, προερχόμενη από μία διαφορετική πραγματικότητα, θα τους κρίνω».

Το Bref ταξίδεψε σε περισσότερα από 20 φεστιβάλ ανά τον κόσμο, από την Κολομβία έως την Αγγλία, από την Πορτογαλία έως τον Καναδά, από τη Χιλή έως την Ιταλία. Κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στο φεστιβάλ της Μάλαγα, το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ισπανίας. Στην Ελλάδα, έκανε πρεμιέρα στο Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Aegean Docs. Το πολυταξιδεμένο Bref προβάλλεται χωρίς αντίτιμο και χρονικό περιορισμό.
εμφάνιση σχολίων