0
1
σχόλια
746
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η Ε.Έ. δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τα εκατομ. των προσφύγων που περιμένουν να περάσουν το κατώφλι της. Άρθρο άποψης από τον Ντάνιελ Τρίλινγκ στον Guardian
 
PRESS
7 Μαρτίου 2020
Η δράση της Τουρκίας μπορεί να θεωρηθεί ως η αιτία για την καταστολή της ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση είχε ήδη καταστεί ανυπόφορη, κυρίως επειδή η Ευρώπη έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες ως κάτι ενοχλητικό που πρέπει να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Η Ε.Έ. δεν πραγματοποίησε ποτέ την υπόσχεση του 2015 να μεταφέρει μαζικά τους πρόσφυγες από την Ελλάδα, αφήνοντας πολλούς παγιδευμένους σε τρομακτικές συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ολοένα και πιο απογοητευμένοι, τις τελευταίες εβδομάδες έρχονται σε σύγκρουση με την αστυνομία εξαιτίας της αναγγελίας κατασκευής "κλειστών" στρατοπέδων –δηλαδή κέντρων κράτησης– για αιτούντες άσυλο.

Τώρα, αυτός ο θυμός στράφηκε προς τους μετανάστες και τους ανθρώπους που τους βοηθούν. Τοπικές ομάδες –μερικοί με πιθανούς δεσμούς στην άκρα δεξιά– εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο στη Λέσβο, επιτίθενται σε μετανάστες, ανθρωπιστές, εθελοντές και δημοσιογράφους. Στη Χίο, τις πρώτες πρωινές ώρες του πρωινού της Τρίτης, ξέσπασε μια πυρκαγιά σε μια αποθήκη που λειτουργούσε σε ΜΚΟ και χρησίμευε για την αποθήκευση των προμηθειών βοήθειας. Στο Έβρο έχουν αναφερθεί τοπικές ομάδες «αστυνόμευσης», ενώ οι μετανάστες δήλωσαν στους δημοσιογράφους από το κανάλι 4 και το Sky ότι είχαν πυροβοληθεί από ζωντανές σφαίρες από την ελληνική πλευρά των συνόρων, με ένα άτομο σκοτωμένο. Η κυβέρνηση της Ελλάδας απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς ως "ψεύτικα νέα".

Μια αντίδραση κατά των προσφύγων είναι έντονη στην Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά εντάθηκε από τη νέα κρίση των συνόρων, μετατρέποντάς την σε μια μεγάλη υπόθεση για ακροδεξιούς ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο.

Μια μέρα αργότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ursula von der Leyen, απηύθυνε αυτό το μήνυμα όταν ευχαρίστησε την Ελλάδα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι ήταν η "ασπιδα" της Ευρώπης. Η κ. Von der Leyen το Σεπτέμβριο ξεκίνησε την προεδρία της μετονομάζοντας τον αρχηγό της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Έ σε «Επίτροπο για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», μια διατύπωση που επικρίθηκε ευρέως και αργότερα άλλαξε. Οι κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί προσπαθούν να καθησυχάσουν την Ελλάδα και το ευρύτερο κοινό ότι θα τους κρατήσουν ασφαλείς. Αλλά με τη βιασύνη για να το κάνουν, ενισχύουν μια διαμόρφωση των συγκρούσεων των πολιτισμών που θα εμβαθύνουν μόνο τα βασικά προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Τώρα, η ρητορική μεταφράζεται στην πολιτική. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να δεσμευτούν για την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, αλλά αυτό μεταφράζεται στη στήριξη του ελέγχου των συνόρων παρά στην επανεγκατάσταση των προσφύγων μεταξύ των χωρών που είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να τους φιλοξενήσουν.

Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, έχει κάνει το δραστικό βήμα για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα, κίνηση που επικρίθηκε άμεσα την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ. Μια βασική αρχή του διεθνούς προσφυγικού δικαίου είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητούν άσυλο και να μην τιμωρούνται για τη διέλευση των συνόρων προκειμένου να το πράξουν. Ωστόσο, η Von der Leyen και οι συνάδελφοί της έχουν παραμείνει σιωπηλοί σε αυτό - και στις αναφορές βίας στα σύνορα. Πράγματι, ο διευθυντής της οργάνωσης συνόρων Frontex της Ε.Έ, Φάμπριτ Λέγκιρι, φάνηκε να εγκρίνει σε συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα . "Όταν οι μετανάστες ... προσπαθούν να διασχίσουν βίαια τα σύνορα, πρέπει να αποφύγουμε αυτό", δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η επείγουσα πρόκληση τώρα είναι για τους ευρωπαίους πολιτικούς να αποφύγουν να προκαλέσουν ακόμα έναν πανικό για τη μετανάστευση και να δημιουργήσουν ένα σύστημα υποδοχής προσφύγων που μοιράζονται το έργο δίκαια μεταξύ των χωρών και καθιστά την προστασία της ανθρώπινης ζωής προτεραιότητα.

Μια αναφορά που υποστηρίζεται από 115 διαφορετικές ΜΚΟ απαιτεί την άμεση εκκένωση των αιτούντων άσυλο από το Αιγαίο. Η Βρετανία, ανεξάρτητα από το Brexit, έχει επίσης ένα ρόλο: έχει τους πόρους και την ικανότητα να επανεγκαταστήσει τους ανθρώπους και η κυβέρνηση έχει ήδη μαλακώσει τη διαπραγματευτική της θέση για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις παιδιών-προσφύγων μετά από ακτιβιστικές πιέσεις.

Πέρα όμως από αυτό, πρέπει να αρχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με την αιτία της κρίσης: οι πλούσιες περιοχές του κόσμου προσπαθούν όλο και περισσότερο να μεταθέσουν το καθήκον της υποδοχής των προσφύγων –όχι μόνο από τη Συρία αλλά και από άλλες χώρες με μακροχρόνιες συγκρούσεις, πολλές από τις οποίες τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά στρατεύματα και όπλα– στους φτωχότερους γείτονές τους. Όμως, όπως υπενθυμίζεται για άλλη μια φορά στην Ευρώπη, οι «άβολοι» άνθρωποι δεν εξαφανίζονται απλώς και μόνο επειδή κάποιοι το εύχονται.


Ο Ντάνιελ Τρίλινγκ είναι ο συγγραφέας των Φώτων στην Απόσταση: Εξόριστος και Καταφύγιο στα Σύνορα της Ευρώπης το άρθρο δημοσιεύθηκε στον Guardian.
εμφάνιση σχολίων