Οι φυσικοί βιότοποι των πυγολαμπίδων απειλούνται σε όλο τον κόσμο
Εκατοντάδες μικρά «φωτάκια», που μοιάζουν σαν να αιωρούνται. Σε όλο τον κόσμο, οι πυγολαμπίδες φωτίζουν τη νύχτα με τα λαμπερά τους σώματα και εμπειρία να τις βλέπει κανείς στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι παραμυθένια. Όμως είναι και πολύ επιβαρυντική για εκείνες.ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
14 Φεβρουαρίου 2020
Η απώλεια βιότοπων, η έκθεση σε παρασιτοκτόνα και η φωτορύπανση από την αστικοποίηση και την εκβιομηχάνιση, είναι οι κυριότερες απειλές για τους πληθυσμούς των περίπου 2.000 ειδών πυγολαμπίδων. Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός με σκοπό αυτή την απόλαυση, απειλεί επίσης σοβαρά την επιβίωσή τους.
Χιλιάδες επισκέπτες σε Μεξικό, ΗΠΑ, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη, πηγαίνουν οργανωμένες νυχτερινές εκδρομές με σκοπό να απολαύσουν τις πυγολαμπίδες στο φυσικό τους περιβάλλον. Σε χώρες όπως η Ιαπωνία, το Βέλγιο και η Ινδία, οργανώνονται ακόμα και Φεστιβάλ πυγολαμπίδας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον τουρισμό.
Τα θηλυκά έντομα δεν έχουν φτερά για να πετάξουν και ζουν στο έδαφος. Πατώντας τις θηλυκές πυγολαμπίδες που φέρουν αυγά, οι άνθρωποι σκοτώνουν την επόμενη γενιά
Οι επισκέπτες συχνά σκοτώνουν -είτε κατά λάθος, είτε και σκοπίμως- τις πυγολαμπίδες. Διαταράσσουν το περιβάλλον τους με το τεχνητό φως από τους φακούς και τα κινητά τους, ενώ προκαλούν και σημαντική διάβρωση του εδάφους. «Οι πυγολαμπίδες υποφέρουν επειδή χρειάζονται συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους», δηλώνει στο BBC η Sara Lewis, καθηγήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Tufts, η οποία ηγήθηκε της σχετικής έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Bioscience. «Τα θηλυκά έντομα δεν έχουν φτερά για να πετάξουν. Ζουν λοιπόν στο έδαφος και συχνά οι τουρίστες τις πατούν. Αυτό σημαίνει πως πατώντας τις θηλυκές πυγολαμπίδες που θα φέρουν αυγά, ουσιαστικά σκοτώνουν την επόμενη γενιά» εξηγεί η Lewis.Αν και η κλιματική αλλαγή δεν θεωρείται προς το παρόν απειλή για τις πυγολαμπίδες, η μελλοντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ξηρασία θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν τον ρυθμό της εξαφάνισής τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη απειλή για τα μικρά, φωτεινά έντομα, είναι το φως το οποίο καθώς γίνεται όλο και πιο έντονο, προκαλεί προβλήματα στην διαδικασία της αναπαραγωγής του είδους.
Η Δρ. Lewis υπογραμμίζει ότι ο τουρισμός πυγολαμπίδας είναι συχνά καθοριστικός για τις τοπικές οικονομίες και δεν πρέπει να απαγορευτεί. Αντ’ αυτού οι τουριστικοί πράκτορες και οι τουρίστες θα πρέπει να αναπτύξουν και να ακολουθήσουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης:
10 τρόποι για να προστατεύσουμε τις μέλισσες
500 εκατομ. νεκρές μέλισσες
Τα φυτά ουρλιάζουν όταν στρεσάρονται
εμφάνιση σχολίων