1
4
σχόλια
474
λέξεις
CULTURE
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Λονδίνου φιλοξενεί 70 έργα του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη που αψηφά τη βαρύτητα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
11 Ιουλίου 2019
Ένα καρφί αιωρείται ακίνητο. Ένας κύλινδρος και μια μπάλα χορεύουν μαζί. Φως, ηλεκτρισμός, ήχος  και μαγνητισμός. Τέχνη και επιστήμη σε συγκερασμό, δημιουργούν τα γλυπτά του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη Takis.

Ο Takis έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα τέχνης του 20ου αιώνα και θεωρείται από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης. Οι Financial Times τον χαρακτηρίζουν ως «δημιουργό που προκαλεί τη βαρύτητα». Έχει επηρεάσει πολλούς σημαντικούς εικαστικούς, όπως ο Olafur Eliasson, ενώ έργα του συνέλλεγε ακόμα και ο Τζον Λένον.
 

«Takis, ο γλύπτης του μαγνητισμού, του ήχου και του φωτός»                 


Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός ως Takis, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Επηρεάζεται από την αρχαία γλυπτική, την κυκλαδίτικη τέχνη, τον Τζιακομέτι, τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, τη φυσική. Τα άμεσα αναγνωρίσιμα έργα αψηφούν τη βαρύτητα, ίπτανται στον χώρο, έχουν αέναη κίνηση, παράγουν ήχους, μετατρέπουν τον μαγνητισμό σε τέχνη. Οι εγκαταστάσεις των γλυπτών του θυμίζουν εφευρέσεις.
 

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Tate Modern μέχρι τις 27 Οκτωβρίου ενώ θα την δούμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το καλοκαίρι του 2020              

Σχεδόν 70 έργα που καλύπτουν το δημιουργικό του σύμπαν από τη δεκαετία του ‘50 ως και του ’80, εκτίθενται στο Μουσείο Tate, του Λονδίνου, σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του καλλιτέχνη στη Βρετανία. Στην έκθεση Takis: Sculptor of Magnetism, Light and Sound, παρουσιάζονται έργα μαγνητικά, ήχου και φωτός, καθώς και το περίφημο Μagnetic Fields που δημιούργησε το 1969, το οποίο τελευταία φορά παρουσιάστηκε στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim της Νέας Υόρκης, το 1974. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Tate Modern μέχρι τις 27 Οκτωβρίου όμως θα μπορούμε να την δούμε κι εμείς στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το καλοκαίρι του 2020.

Η ρετροσπεκτίβα στήθηκε με την καθοδήγηση του ίδιου του 94χρονου καλλιτέχνη, σε συνεργασία με την τεχνική του ομάδα και το ίδρυμα Takis- Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες των Αθηνών, υπό την εποπτεία του συγγραφέα και επιμελητή Γκάι Μπρετ, καθώς και των επιμελητών του Tate Modern, Μάικλ Ουέλεν και Έλεν Ο Μάλεϊ. Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με το Museu d΄Art Contemporani της Βαρκελώνης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.


Το Ίδρυμα Τάκις ιδρύθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνης. Στεγάζει από τα μέσα της δεκαετίας του '80 το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.) κι έχουν περάσει από εδώ σπουδαίες προσωπικότητες (από τον Αλέξανδρο Ιόλα και την Μελίνα Μερκούρη, μέχρι διευθυντές μουσείων από όλο τον κόσμο). Εδώ στεγάζει επίσης το ατελιέ καθώς και έργα του από όλη την καλλιτεχνική του πορεία, ενώ στη μόνιμη συλλογή του ιδρύματος υπάρχουν και έργα άλλων καλλιτεχνών, όπως των Niki de Saint Phalle και Roy Lichtenstein.


Διαβάστε επίσης:
Άκραμ Καν και Μπέλα Ταρ στο φεστιβάλ Καλαμάτας
Πικάσο και Αρχαιότητα στο κυκλαδικής
Sonar: Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ στην Αθήνα
εμφάνιση σχολίων