0
1
σχόλια
409
λέξεις
CULTURE
Ο διεθνής χορευτής εμφανίζεται στο 25ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
19 Ιουλίου 2019
«Ποιοι είναι οι “άλλοι” άνθρωποι; Μήπως τελικά τις ιστορίες για τα ανθρώπινα ταξίδια τις αφηγούμαστε, τις επαναφηγούμαστε και τις αφηγούμαστε ξανά και ξανά, ώστε να μάθουμε επιτέλους από τα λάθη μας; Ποιοι είμαστε “εμείς”, ένα σύνολο ή πολλά επιμέρους άτομα; Τι είναι αυτό που μας καθιστά ανθρώπους; Εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι;» -Akram Khan

Ο Άκραμ Καν γεννήθηκε στο Λονδίνο όμως η καταγωγή του είναι από την Ντάκα του Μπαγκλαντές. Ξεκίνησε να σπουδάζει σε ηλικία επτά ετών την κλασική φόρμα του νοτιοασιατικού χορού κατάκ σε ηλικία επτά ετών, δίπλα στον Sri Pratap Pawar, που αργότερα έγινε ο μέντοράς του.

Ήταν μόλις 13 ετών, όταν έλαβε μέρος στην παραγωγή της Μαχαμπάρατα από τη Shakespeare Company του Peter Brook, με την οποία περιόδευσε σε όλο τον κόσμο από το 1987 μέχρι το 1989. Εμφανίστηκε επίσης και στην τηλεοπτική εκδοχή που προβλήθηκε το 1988.

Το στυλ του Καν ενσωματώνει αλλά και αντιπαραβάλει το ινδικό κατάκ με το σύγχρονο χορό. Αυτός ο συνδυασμός είναι ανάλογος με τη ζωή του, όπως συμβαίνει με τις ρίζες του που κρατάνε από τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά συνδυάζονται με τη Δυτική κουλτούρα μέσα στην οποία μεγάλωσε.

Εδώ και 17 χρόνια χορεύει σε σκηνές όλου του κόσμου. Όμως αυτή είναι και η τελευταία φορά που θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε να χορεύει σε μεγάλης διάρκειας παραγωγή.

Έχει μοιραστεί τη σκηνή με σημαντικούς καλλιτέχνες από διαφορετικά ιδιώματα του χορού, όπως με τον δεξιοτέχνη του φλαμένκο Israel Galván (τους απολαύσαμε πρόσφατα στη Στέγη, με την διάσημη κλασική χορεύτρια Sylvie Guillem και τον χορευτή και χορογράφο Sidi Larbi Cherkaoui.

Ο Καν έχει συνεργαστεί επίσης με καλλιτέχνες όπως η ηθοποιός Juliette Binoche, η τραγουδίστρια Kylie Minogue, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Anish Kapoor, Antony Gormley και Tim Yip, ο συγγραφέας Hanif Kureishi και οι συνθέτες Steve Reich, Nitin Sawhney, Jocelyn Pook και Ben Frost.

Μια σημαντική στιγμή της καριέρας του ήταν η δημιουργία μέρους της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012, για την οποία κέρδισε τον ομόφωνο έπαινο κοινού και κριτικών.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Laurence Olivier. Είναι Associate Artist του θεάτρου Sadler’s Wells στο Λονδίνο και του Curve στο Λέστερ.

Ο Άκραμ Καν έχει ένα φανατικό κοινό στην Ελλάδα. Διατηρεί μια μακρόχρονη συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζοντας παγκόσμιες πρεμιέρες στην Ελλάδα ενώ έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Info: 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, 19 - 28 Ιουλίου 2019, στο Μέγαρο χορού και στην Κεντρική Πλατεία.


Διαβάστε επίσης: Άκραμ Καν και Μπέλα Ταρ στο Φεστιβάλ Καλαμάτας
εμφάνιση σχολίων