Από τους Δρόμους της Αραβίας μέχρι την Ιαπωνία. Επτά εκθέσεις μας ταξιδεύουν στον χωροχρόνο
ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ #ΜΠΕΝΑΚΗ: Πάνω από 300 εκθέματα δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τη χώρα προέλευσής τους, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία», ξεκίνησε το 2010 στο Λούβρο και ταξίδεψε σε 14 πόλεις, σε τρεις Ηπείρους, πριν φτάσει στην Αθήνα. Μέσα από τους θησαυρούς της γνωρίζουμε την πορεία της προς τη Μεσόγειο, την Ασία και τη Μεσοποταμία, τις προϊστορικές μετακινήσεις, τις προσκυνηματικές οδούς του 7ου αιώνα μ.Χ. που οδηγούσαν στη Μέκκα και τις πολυπολιτισμικές επιρροές που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό τους. Info:Δρόμοι της Αραβίας – Αρχαιολογικοί Θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία, 21 Μαρτίου-26 Μαΐου, Μουσείο Μπενάκη.ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
20 Μαρτίου 2019
Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ #UKIYO-E #ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ #ΕΛΕΥΘ. ΕΙΣΟΔΟΣ: Οι σημαντικοί ιάπωνες καλλιτέχνες του 19ου αιώνα επηρέασαν την καλλιτεχνική έκφραση παγκοσμίως, σε μια μεγάλη έκθεση. Στα 68 εκθέματα περιλαμβάνονται έγχρωμες ξυλογραφίες μεγάλων εκπροσώπων του Ukiyo-e, του σημαντικότερου ιστορικά καλλιτεχνικού ρεύματος της Ιαπωνίας. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα δασκάλων του είδους (Utamaro, Hiroshighe, Kunisada, Kiyonaga) των οποίων η επιρροή είναι ευδιάκριτη σε έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως οι Βαν Γκογκ, Μανέ, Λωτρέκ. Στην έκθεση μπορούμε να δούμε επίσης δημιουργίες του «πατέρα» των σημερινών Manga, Katsushika Hokusai καθώς και σπάνιες εκδόσεις βιβλίων του έλληνα Λευκάδιου Χερν. Info: Η Ιαπωνία και το Βιβλίο, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου, 4 Μαρτίου - 3 Μαΐου.
ΠΟΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΑ ΕΣΤΕΛΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ; #FOR EVER MORE IMAGES? #ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ #ΣΤΕΓΗ Πώς θα παρουσιάζαμε καλύτερα την ανθρωπότητα στους γαλαξίες; Δεκαετίες μετά τα πρώτα Voyager που πήγαν στο διάστημα γεμάτα ήχους, εικόνες και επιτεύγματα από τον πλανήτη γη, το πρότζεκτ For Ever More Images? μας καλεί να αναρωτηθούμε ποιες εικόνες του 21ου αιώνα θα στέλναμε στο διάστημα. Μια έκθεση, μια διαδραστική κυβερνομηχανή που κατασκευάζει χρονοκάψουλες, καθώς και μια σειρά διαλέξεων και εργαστηρίων, συμπληρώνουν το project. Μπορούμε να γίνουμε μέρος της έκθεσης ανεβάζοντας φωτογραφίες στο Instagram με το hashtag #forevermoreimages. Info: For Ever More Images?, 9-22 Απριλίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ #ΕΛΕΥΘ. ΕΙΣΟΔΟΣ #ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: 24 διεθνείς καλλιτέχνες διεισδύουν σε διαφορετικές πλευρές της τρέχουσας πολιτικής δυσαρέσκειας. Η έκθεση καταγράφει και εξετάζει την διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς του σήμερα και φιλοδοξεί να ενθαρρύνει όλους μας να απορρίψουμε την πολιτική απάθεια και να πιστέψουμε στην αφύπνιση του κάθε ατόμου ξεχωριστά αλλά και στη συλλογική ισχύ. Info: Anatomy of Political Melancholy II, Ωδείο Αθηνών, έως 13 Απριλίου. Είσοδος δωρεάν.
«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ BANKSY» #ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ #ΓΚΡΑΦΙΤΙ: Αφιερωμένη στο αντάρτικο του καλλιτέχνη των δρόμων και τα έσοδα θα διατεθούν στην Διεθνή Αμνηστία. Ο πιο διάσημος ίσως καλλιτέχνης σήμερα, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, γεμίζει με πολιτικά, σατιρικά, ευφυή έργα τοίχους σε όλο τον κόσμο ενώ τα οικήματα που φιλοξενούν τα γκραφίτι του γκρεμίζονται και κλέβονται ή πωλούνται μαζί με το γκραφίτι πολλαπλασιάζοντας την αξία του... Χρησιμοποιώντας την τέχνη ως πολιτικό όπλο, τα έργα του αλληλεπιδρούν με τα σύγχρονα παγκόσμια πολιτικά ζητήματα: καπιταλισμός, φασισμός, ιμπεριαλισμός, προσφυγικό, αναρχία… Ένα από τα αγαπημένα του θέματα είναι η Παλαιστίνη: ο Banksy δημιουργεί μια σειρά από πολυσυζητημένα έργα σε παλαιστινιακά εδάφη αναδεικνύοντας τον αποκλεισμό της χώρας από το Ισραήλ. Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από το έργο του. Info: The World of Banksy, 27 Φεβρουαρίου - 26 Μαρτίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Εισιτ.: 8-12 ευρώ.
ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ #ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ #ΕΛΕΥΘ. ΕΙΣΟΔΟΣ: Για πρώτη φορά όλα τα δημόσια γλυπτά του πολυβραβευμένου καλλιτέχνη σε μια έκθεση. Με ποιόν τρόπο η δημόσια γλυπτική του Γιώργου Ζογγολόπουλου σηματοδοτεί και συνομιλεί με τους χώρους στους οποίους βρίσκεται; Τί ρόλο παίζει και ποιά η αλληλεπίδρασή της με τον κόσμο που περνά από δίπλα του; Τα δημόσια γλυπτά του εμβληματικού καλλιτέχνη, τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για πρώτη φορά συναντιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό να εξερευνήσουμε τη σχέση της τέχνης στον δημόσιο χώρο και του πολίτη. Info: Γιώργος Ζογγολόπουλος, Το Όραμα μιας Δημόσιας Γλυπτικής, έως 31 Μαΐου, ΚΠΙΣΝ.
MEDEA ELECTRONIQUE #ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ #PROJECT #ΜΕ ΕΛΕΥΘ. ΕΙΣΟΔΟ #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Πόλη, ιστορία, ποίηση, άνθρωποι και Multimedia, μπλέκονται στο project Soundscapes – Landscapes, που μας βάζει μέσα στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας με σκηνικό τις γειτονιές της Αθήνας. Η διαδραστική αφήγηση μας ξεναγεί στον Κεραμεικό, στο Γκάζι και το Μεταξουργείο, περιοχές με μεγάλη ιστορία, τόσο παλιά όσο και σύγχρονη που χτίζεται μέρα με τη μέρα, μέσα από αντιφάσεις που αλληλοσυμπληρώνονται. Πρόκειται για ένα project που ουσιαστικά ενώνει την τέχνη, την ιστορία και την τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένα πρωτότυπο άνοιγμα στην ανθρωπολογία-κοινωνιολογία της πόλης, μέσα από συνεντεύξεις και αφηγήσεις ζωής, ηχοτοπία, συνθέσεις και ποίηση. Κατεβάζουμε την εφαρμογή στο smartphone ή το tablet μας και ξεκινάμε την εξερεύνηση. Info: Medea Electronique, Soundscapes Landscapes / Ρίζωμα II / Γκάζι, Κεραμεικός, Μεταξουργείο.
εμφάνιση σχολίων