«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το μέλλον μας είναι η απάθεια»
Έγινε διάσημη στο ευρύ κοινό ως η επιστήμονας που μίλησε με τους χιμπαντζήδες. Η Jane Goodall (3 Απριλίου 1934) η κορυφαία ανθρωπολόγος, μέσα από την πρωτοπόρο μελέτη της τη δεκαετία του '60, ήταν η πρώτη που απέδειξε πως ο άνθρωπος δεν είναι το μοναδικό είδος στον πλανήτη που μπορεί να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί εργαλεία αλλά και πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητα. Η μελέτη της πάνω στη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων, άλλαξε τα δεδομένα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Η πολυβραβευμένη Jane Goodall αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, διότι χάρη στην επιστημονική της έρευνα αλλά και το ινστιτούτο που φέρει το όνομά της, αναδιαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος και τα ζώα. Σήμερα κάνει διαλέξεις σε όλο το κόσμο με σκοπό να εμπνεύσει τους ανθρώπους προκειμένου να προστατεύσουν αυτό που όλοι μοιραζόμαστε και είναι αναγκαίο για την επιβίωσή μας: τη φύση.DOCTV.GR
4 Απριλίου 2024
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το μέλλον μας είναι η απάθεια.
Μόνο όταν ο έξυπνος εγκέφαλός μας και η ανθρώπινη καρδιά μας συνεργάζονται αρμονικά, μπορούμε να επιτύχουμε το πραγματικό μας δυναμικό.
Δεν γίνεται να περάσει ούτε μια μέρα χωρίς να έχουμε αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μας. Αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι το πώς πρέπει να αποφασίσουμε εμείς τι είδους αντίκτυπο θέλουμε να έχουμε.
Έχουμε την επιλογή να χρησιμοποιήσουμε το δώρο της ζωής ώστε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος -ή να μην ενδιαφερθούμε καν.
Μόνο αν καταλαβαίνουμε, μπορούμε να ενδιαφερθούμε. Μόνο αν ενδιαφερθούμε, θα βοηθήσουμε. Μόνο αν βοηθήσουμε, θα σωθούμε.
Η αλλαγή συμβαίνει πρώτα ακούγοντας και μετά ξεκινώντας διάλογο με ανθρώπους που δεν πιστεύουμε πως αυτό που κάνουν είναι σωστό.
Εδώ είμαστε, το πιο έξυπνο είδος που έχει ζήσει ποτέ. TOTE πώς μπορούμε να καταστρέφουμε τον μόνο πλανήτη που έχουμε;
Κάποια μέρα θα κοιτάξουμε πίσω σε αυτή τη σκοτεινή εποχή της γεωργίας και θα κουνήσουμε τα κεφάλια μας. Πώς πιστέψαμε ότι ήταν καλή ιδέα να καλλιεργήσουμε το φαγητό μας με δηλητήρια;
Βλέπουμε τα ζώα να κάνουν πράγματα που εμείς, με την αλαζονεία μας, σκεφτόμαστε πως ήταν «απλά ανθρώπινα».
Είναι αυτές οι αναμφισβήτητες ιδιότητες ανθρώπινης αγάπης, συμπόνιας και αυτοθυσίας, που μου δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Συχνά είμαστε πράγματι, σκληροί και κακοί. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Βασανίζουμε ο ένας τον άλλο, με λόγια και πράξεις, πολεμάμε, σκοτώνουμε. Αλλά είμαστε επίσης ικανοί για την πιο ευγενή, την πιο γενναιόδωρη και ηρωική συμπεριφορά.
Η αλλαγή που διαρκεί, είναι μια σειρά συμβιβασμών. Και ο συμβιβασμός είναι εντάξει, όσο οι αξίες μας δεν αλλάζουν.
Η πολιτισμική συσσώρευση έχει παραμορφώσει την ανθρώπινη ηθική και την πνευματική ανάπτυξη. Έχει παρεμποδίσει την ελευθερία της σκέψης, μας κρατά φυλακισμένους στους πολιτισμούς στους οποίους γεννηθήκαμε. Η πολιτισμική ιδιαιτερότητα είναι σαφώς εμπόδιο στην παγκόσμια ειρήνη. Όσο εξακολουθούμε να αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία στην ιδιότητά μας ως μέλη μιας στενής ομάδας παρά στο «παγκόσμιο χωριό», θα προωθούμε την προκατάληψη και την άγνοια.
εμφάνιση σχολίων