0
1
σχόλια
355
λέξεις
ΖΗΝ
Χαζεύουμε. Λιγοστεύει το IQ όσων γεννιούνται από το 1975 και μετά, λέει η επιστήμη
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
18 Ιουνίου 2018
H ανθρωπότητα χαζεύει όσο περνούν τα χρόνια, ειδικότερα όσοι έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά. Αυτό λέει η σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PNAS και διαπιστώνει ότι το IQ των ανθρώπων μειώνεται σε κάθε γενιά μετά το 1975.

Οι ερευνητές του Frisch Centre (Όσλο) που συνέταξαν τη μελέτη, αναζήτησαν τις αιτίες του «φαινομένου Φλιν», όπως ονομάζεται, που διαπιστώθηκε από τον ερευνητή James Flynn και δείχνει πως η τάση για αύξηση της ευφυΐας -η οποία παρατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας- όχι μόνο σταμάτησε στην εποχή μας αλλά άρχισε και να μειώνεται. Οι επιστήμονες λένε πως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έως το 1975 το IQ των ανθρώπων αυξανόταν περίπου κατά 3 βαθμούς κάθε δεκαετία. Όμως, η έρευνά τους δείχνει ότι μετά το 1975 παρατηρείται μείωση του IQ σε κάθε γενιά.

Για να το διαπιστώσουν, μελέτησαν το IQ 730.000 Νορβηγών, οι οποίοι κατατάχθηκαν στον στρατό από το 1970 έως το 2009 (στη Νορβηγία όλοι οι άνδρες, όταν κατατάσσονται στον στρατό, υποβάλλονται σε τεστ IQ, το οποίο παραμένει στα κρατικά αρχεία). Μελετώντας τα, παρατήρησαν πως το IQ μεγάλωνε κάθε έτος κατά 0,20 έως το 1975 και από τότε τείνει να μειώνεται κατά 0,33. Τα τεστ έδειξαν μεγάλες διαφορές ακόμα και ανάμεσα σε αδέρφια, πράγμα που σημαίνει πως τα γονίδια δεν παίζουν ρόλο.

Οι νορβηγοί ερευνητές εκτιμούν πως η πιο εύλογη εξήγηση του φαινομένου είναι ότι το πολιτιστικό περιβάλλον είναι λιγότερο ευνοϊκό για τις νέες γενιές και αποδίδουν τη μείωση του IQ κυρίως στην αλλαγή διδασκαλίας των μαθηματικών και των γλωσσών στα σχολεία,  σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα παιδιά εδώ και χρόνια διαβάζουν σαφώς λιγότερα εξωσχολικά βιβλία, ενώ παράλληλα περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Συγκεκριμένα, ως μη κοινωνιολογικούς και μη γενετικούς παράγοντες θεωρούν «την πτώση των εκπαιδευτικών αξιών», «την επιδείνωση των εκπαιδευτικών και σχολικών συστημάτων», την «τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης», «την επιδείνωση της εκπαίδευσης στους κόλπους των οικογενειών», «την επιδείνωση της διατροφής» και «την επιδείνωση της υγείας».

Φυσικά, μιας και το «φαινόμενο Φλιν» δημιουργείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, στο χέρι μας είναι να το αντιστρέψουμε.
εμφάνιση σχολίων