Το νέο τεστ που υπόσχεται να αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο μαστού σε πρώιμο στάδιο
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως σχεδόν τρεις στις τέσσερις γυναίκες που πάσχουν από την πιο κοινή μορφή του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο, θα μπορούν στο μέλλον να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία χάρη σε ένα νέο γενετικό τεστ που εκτιμά τον μελλοντικό κίνδυνο επανεμφάνισης των όγκων σε βάθος δεκαετίας. ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Ιουνίου 2018
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine και η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 10.273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 75 ετών, που πληρούσαν τις εξής προδιαγραφές: ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, οι όγκοι ανταποκρίνονταν θετικά στην ορμονοθεραπεία και δεν είχαν το γονίδιο κινδύνου HER2 (χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν περίπου στις μισές γυναίκες με καρκίνο του μαστού).
Το γενετικό τεστ Oncotype DX (Genomic Health), διερευνά 21 ογκογονίδια και προβλέπει την πιθανότητα ο καρκίνος να επανεμφανισθεί σε μια γυναίκα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Οι γυναίκες με χαμηλή βαθμολογία κινδύνου 0-10 στο τεστ (περίπου το 17% του συνόλου), δεν χρειάζεται να κάνουν χημειοθεραπεία μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Όσες έχουν υψηλή βαθμολογία κινδύνου 26-100 (το 14%), πρέπει να κάνουν ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Έτσι, η νέα μελέτη εστίασε στις υπόλοιπες γυναίκες (το 69%). Η κλινική δοκιμή έγινε σε δύο ομάδες ασθενών: η πρώτη έκανε μόνο ορμονοθεραπεία και η δεύτερη έκανε ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Τα ευρήματα έδειξαν πως η πρώτη ομάδα που απέφυγε τη χημειοθεραπεία, είχε τα ίδια ποσοστά δεκαετούς επιβίωσης (93,9%) με τη δεύτερη ομάδα (93,8%).
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι όλες οι γυναίκες άνω των 50 ετών και με σκορ 0-25 που είναι και οι περισσότερες, μπορούν να αποφύγουν την χημειοθεραπεία. Για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών με βαθμολογία 0-15 στο τεστ, ισχύει το ίδιο. Το εν λόγω τεστ δεν είναι φτηνό μιας και κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια, αλλά αν αναλογιστεί κανείς όχι μόνο το κόστος της χημειοθεραπείας αλλά και τα όσα αποφεύγει ο ασθενής όταν δεν υπόκειται σε αυτή, είναι μάλλον αρκετά λογικό.
εμφάνιση σχολίων