Με Αγάπη, Σάιμον. Γκοντάρ, Αγάπη Μου. Ακρότητες. Στο Βαθύ Γαλάζιο.
ΜΕ ΑΓΑΠΗ, ΣΆΙΜΟΝ: Όλοι αξίζουν μια μεγάλη ιστορία αγάπης. Για τον 17χρονο Σάιμον Σπίερ όμως τα πράγματα είναι λίγο περισσότερο πολύπλοκα: Ακόμα δεν έχει πει στους γονείς ή στους φίλους του πως είναι ομοφυλόφιλος και δεν έχει ιδέα για την πραγματική ταυτότητα του ανώνυμου συμμαθητή του που έχει ερωτευτεί μέσω διαδικτύου. Η προσπάθεια να λύσει αμφότερα τα προβλήματα αποβαίνει αστεία, τρομακτική και του αλλάζει μια για πάντα τη ζωή.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
7 Ιουνίου 2018
Σκηνοθετημένο από τον έμπειρο παραγωγό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Γκρεγκ Μπερλάντι (Νεανικές Ανησυχίες, Brothers & Sisters), σε σενάριο του Άιζακ Άπτεϊκερ και της Ελίζαμπεθ Μπέργκερ (This is Us) και βασισμένο στο βιβλίο της Μπέκι Αλμπερτάλι, το Με Αγάπη, Σάιμον, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που γνώρισε - όχι χωρίς λόγο - μεγάλη επιτυχία, σαν η πρώτη maistream ταινία του είδους της, με γκέι πρωταγωνιστή. Πριν από αυτήν υπήρξαν πολλές, αλλά όλες κινήθηκαν στα πλαίσια του ξενόγλωσσου σινεμά ή ενός queer κινηματογράφου για γκέι κοινό, που δεν αφορούσε και πολύ το στρέιτ κοινό του Σαββατοκύριακου. Εδώ όμως τα πράγματα, είναι διαφορετικά.
Στο νου έρχεται κατευθείαν το Βρετανικό Beautiful Thing (1996), μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με παιδιά της εργατικής τάξης (ούτε με εκείνα του γκέτο, της μεσαίας πράξης του Moonlight), αλλά με τέκνα ευπόρων οικογενειών των καταπράσινων προαστίων της Ατλάντα, χωρίς πρόβλημα επιβίωσης ή γονείς που δεν θα δείξουν τελικά κατανόηση. Η προβληματική της ταινίας, αφορά περισσότερο την αποδοχή της σεξουαλικής ταυτότητας του ίδιου του Σάιμον και του ανώνυμου διαδικτυακού φίλου του, παρά την αντίδραση των άλλων. Ο εκβιασμός που θα υποστεί από έναν συμμαθητή του, ο οποίος θα ανακαλύψει τυχαία τα μέιλ του Σάιμον σε έναν σχολικό υπολογιστή, θα τον οδηγήσει σε μια σειρά από λανθασμένες κινήσεις που θα πληγώσουν τους φίλους του.
Αυτός ο εκβιασμός, είναι και ο βασικός καμβάς πάνω στον οποίο κινείται η ταινία με πειστικό τρόπο, σαν μια περισσότερο σκεπτόμενη νεανική, δραματική κομεντί, που δεν χάνει στιγμή την ισορροπία της ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και τη νεανική εφηβική φρεσκάδα των καλών ταινιών του είδους. Είναι καλογραμμένη, καλογυρισμένη, με εξαιρετικό καστ και ωραίο 80's style σάουντρακ. Μια από τις πιο feelgood κινηματογραφικές προτάσεις, για το καλοκαίρι που μόλις αρχίζει κι όπου οι θερινοί κινηματογράφοι, ζητούν τη βοήθειά μας, για να επιβιώσουν.
Info: Με Αγάπη, Σάιμον (Love, Simon). Νεανική Δραματική Κομεντί. ΗΠΑ 2018. Πρεμιέρα: Πέμπτη 7 Ιουνίου. Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Μπερλάντι. Παίζουν: Νικ Ρόμπινσον, Κάθριν Λάνγκφορντ, Αλεξάντρα Σιπ, Χόρχε Λέντεμποργκ, Μάιλς Χάιζερ, Κίναν Λόνσντεϊλ, Λόγκαν Μίλερ, Τζένιφερ Γκάρνερ, Τζος Ντουχάμελ, Τόνι Χέιλ. Διαμονή: Odeon.
ΓΚΟΝΤΑΡ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ: Παρίσι 1967. Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο πιο διάσημος κινηματογραφιστής της γενιάς του γυρίζει το La Chinoise με τη γυναίκα που αγαπά, την 20 χρόνια μικρότερη του Αν Βιαζέμσκι. Ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι καθώς είναι, παντρεύονται. Αλλά οι κακές κριτικές που παίρνει η ταινία οδηγούν τον δημιουργό στην ενδοσκόπηση. Ο Μάης του ΄68 θα εντείνει τη διεργασία και η κρίση που περνάει ο Ζαν-Λικ θα τον αλλάξει σε βάθος. Από διάσημος σκηνοθέτης θα μετατραπεί σε post μαοϊστή περιθωριακό καλλιτέχνη, εξίσου παρεξηγημένο όσο και ακατανόητο.
Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους του The Artist (2011), επιστρέφει καλύτερος όσο ποτέ πριν, με αυτή την βιογραφική ταινία για τον Γκοντάρ, που βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε η Βιαζέμσκι, μετά τον χωρισμό της με τον σκηνοθέτη.
Ξεκινάει με την πρεμιέρα του La Chinoise, η κριτική αποτυχία του οποίου οδηγεί τον Γκοντάρ σε μια γενική αμφισβήτηση, του κόσμου του σινεμά και της θέσης του μέσα σε αυτό. Την ίδια στιγμή, το ξέσπασμα του Μάη του 68, θα τον βρει στους δρόμους και στα αμφιθέατρα, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με μια νεολαία που τον θεωρεί ήδη μέρος του συστήματος, ενώ δεν θα είναι λίγες οι φορές, που οι επαναστατικές του ιδέες και πρακτικές, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τους μπουρζουά φίλους και γνωστούς του ή ακόμα και με την δική του αστική ανατροφή.
Εκτός κάδρου, συμβαίνει και η διακοπή του Φεστιβάλ των Καννών το 1968, εποχή κατά την οποία, η σχέση του με την Αν, αρχίζει να τραβά την κατηφόρα. Βασικά, καθώς το βιβλίο είναι γραμμένο από αυτήν, η σχέση αυτή (η μαγεία της και η σταδιακή απομάγευσή της), είναι το κέντρο, γύρω από το οποίο κινούνται, όλα τα υπόλοιπα, βιογραφικά, αλλά και κάποια πιθανόν φανταστικά, επεισόδια του φιλμ. Το πανέξυπνο σενάριο του ίδιου του Χαζαναβίσιους, περιλαμβάνει ατάκες και αφορισμούς του μεγάλου σκηνοθέτη, που έχουν μείνει στην ιστορία ενώ η σκηνοθεσία ενσωματώνει εν είδει αφιερώματος, όλα εκείνα τα επαναστατικά στυλιστικά στοιχεία που εισήγαγε ο Γκοντάρ στον σύγχρονο σινεμά της εποχής του. Το σενάριο έχει χιούμορ, κοφτερές γωνίες και δεν είναι αγιογραφία του Γαλλοελβετού καλλιτέχνη (που φέτος παρουσίασε άλλο ένα κινηματογραφικό δοκίμιο στις Κάννες, κερδίζοντας ειδικό Χρυσό Φοίνικα), αλλά η υποκειμενική ματιά της Βιαζέμσκι και όλα όσα γνωρίζουμε για τον ιδιοφυή και ιδιότροπο (γιατί αυτά τα δύο πάνε σχεδόν πάντα μαζί), δημιουργό, που ήταν ίσως ο τελευταίος από αυτούς που εμπλούτισαν την γλώσσα και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το σινεμά, με καινούργιες, επαναστατικές ιδέες, που άλλαξαν την μορφή του, μια, για πάντα.
Οι Φιλίπ Γκαρέλ και Στεϊσί Μαρτίν είναι τέλειοι σαν πρωταγωνιστικό δίδυμο και γενικά το κλίμα της ταινίας, μας μεταφέρει πίσω στο 1968, τότε που όλα φάνταζαν δυνατά κι η απόλυτη πράξη ρεαλισμού ήταν το να απαιτεί κανείς, το αδύνατο!
Info: Γκοντάρ, Αγάπη Μου (Redouptable). Δραματική Βιογραφική Κομεντί. Γαλλία, Μιανμάρ, Ιταλία 2018. Πρεμιέρα: Πέμπτη 7 Ιουνίου. Σκηνοθεσία: Μισέλ Χαζαναβίσιους. Παίζουν: Φιλίπ Γκαρέλ, Στεϊσί Μαρτίν, Μπερενίς Μπεζό. Διανομή: Feelgood Entertainment.