Ανάμεσα στους 300 κορυφαίους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή και 8 Έλληνες
8 Έλληνες βρίσκονται στη λίστα της Webometrics για το 2018, που κατατάσσει «τα μεγάλα μυαλά» των επιστημών σύμφωνα με την απήχησή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
11 Ιουνίου 2018
Τα δεδομένα συγκεντρώνονται σε μια λίστα BETA των δημοσίων προφίλ που περιλαμβάνει τους πλέον έμπειρους ερευνητές σύμφωνα με την παρουσία τους στη βάση δεδομένων του Google Scholar Citations. Η κατάταξη γίνεται κυρίως με βάση τον δείκτη h-index που μετρά τις δημοσιεύσεις των επιστημόνων οι οποίες που έχουν από 100 ετεροαναφορές (αναφορές από άλλους επιστήμονες) και πάνω.
Στη λίστα με τους 300 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη απήχηση για το 2018, πρώτος στον κόσμο εμφανίζεται ο Sigmund Freud. Ακολουθούν ο Graham Colditz (Washington University in St Louis), ο Ronald C Kessler (Harvard University), η Joann E. Manson (Harvard Medical School, Brigham and Womens Hospital, Harvard School of Public Health, και ο Shizuo Akira (Osaka University).
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ:
Ο Παρασκευάς Σφήκας, βρίσκεται στην 73η θέση (την υψηλότερη που καταλαμβάνει Έλληνας επιστήμονας). Είναι φυσικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει διδακτορικό από το ΜΙΤ, ενώ είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών (ΙΕΣΕ).
Στην 80η θέση βρίσκεται ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Χρούσος.
Στην 168η θέση, είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.
Στην 237η θέση είναι ο ελληνο-αμερικανός Πολ Αλιβιζάτος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.
Στην 241η θέση είναι ο καθηγητής φυσικής της σχολής ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ Γιώργος Τσιπολίτης.
Στην 254η θέση βρίσκεται ο καθηγητής χημικής μηχανικής Νικόλαος Πέππας του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Στην 255η θέση είναι ο Χρήστος Μάρκου του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του «Δημόκριτου».
Στην 289η θέση βρίσκεται ο αναπληρωτής καθηγητής φυσικής Σταύρος Μαλτέζος, επίσης της ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ.
Ο πίνακας συντάχθηκε με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ στο Google Scholar. Όμως καθώς δεν έχουν όλοι οι επιστήμονες δημόσια προφίλ στο Google Scholar και μιας και συνήθως η απήχηση του κάθε επιστήμονα αφορά το δικό του μόνο επιστημονικό πεδίο, ο πίνακας έχει φυσικά ελλείψεις. Αλλά έστω κι έτσι, το έργο αυτών που ξεχωρίζουν παραμένει σημαντικό.
εμφάνιση σχολίων