Το πείραμα του Cern πέτυχε. Αλλά δεν έγινε και πρωτοσέλιδο…
Έγινε η αναπαράσταση της Μεγάλης Έκρηξης από την οποία γεννήθηκε το Σύμπαν πριν από 13,7 δισ. χρόνια. Στις υπόγειες γιγαντιαίες σήραγγες του CΕRΝ, στα περίχωρα της Γενεύης, δύο δέσμες πρωτονίων ανέπτυξαν ταχύτητες ίσες με το 99% της ταχύτητας του φωτός και συγκρούστηκαν με κινητική ενέργεια 7 τρισεκατομμύρια ηλεκτρονίων βολτ (ΤeV).
Η περιγραφή του «πειράματος του αιώνα» μου ακούστηκε σαν μια ερωτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας που είχα γράψει μερικά χρόνια πριν. Η είδηση επίσης, εκτός από συγκλονιστική μου ακούστηκε και ευοίωνη, γενναία, λαμπερή και μεγάλη. Οργάνωσα ένα πάρτι με τους φίλους μου (ποπ κορν και το ντοκιμαντέρ η Αρχή του Σύμπαντος) και τηλεφώνησα στον μπαμπά μου για να του πω τα μεγάλα νέα -πήρε χαρά και με ρώτησε γιατί δεν το είδε στις ειδήσεις.
Στα ελληνικά μήντια το πείραμα που πέτυχε ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών φάνηκε σαν μια άχαρη επιστημονική είδηση, γι’ αυτό και πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των ανύπαρκτων δελτίων ειδήσεων. Αντίθετα με την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια που αποτέλεσε μια πολύ «δημοφιλή είδηση».
Θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια μέχρι ο επιταχυντής να μπορέσει να αποκτήσει την διπλάσια ταχύτητα από αυτή που έχει σήμερα. Τότε θα αναπαραστήσουμε το πρώτο Μπανγκ που μας γέννησε.