Οι Δανοί έχουν την καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής στον κόσμο, χάρη σε αυτoύς τους 3 λόγους
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
22 Φεβρουαρίου 2017
Η Δανία όχι μόνο θεωρείται η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, αλλά βρίσκεται και στην κορυφή όσον αφορά την ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής.
37 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα, καθορισμένο μεσημεριανό διάλειμμα, 5 εβδομάδες πληρωμένων διακοπών το λιγότερο, αμειβόμενη γονική άδεια και ευέλικτα ωράρια με την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι, καθώς και κίνητρα για τη φροντίδα των παιδιών, είναι μερικά από τα στοιχεία που φτιάχνουν μια καθημερινότητα που κυλάει σαν νεράκι στο πρόγραμμα της Δανίας. Κατά μέσο όρο, οι Δανοί δαπανούν λιγότερο από το ένα τρίτο του χρόνου εργασίας τους - και όμως, είναι πιο παραγωγικοί από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όμως δεν είναι μόνο τα «τεχνικά» ζητήματα που κάνουν τη διαφορά, όπως αναφέρει το Upworthy. Είναι ένας ολόκληρος τρόπος σκέψης που υπάρχει πίσω από αυτά, φτιάχνοντας μια κουλτούρα που ευνοεί την ευημερία, δίνει βάση στην προσωπική ζωή και στην οικογένεια και επεκτείνεται με πολλούς τρόπους στην κοινωνία, στα σπίτια, στην εργασία και στην εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα:
1. Οι εργοδότες στη Δανία, εμπιστεύονται τους εργαζομένους ό,τι θα κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι στη Δανία θέλουν να εργαστούν και μάλιστα θέλουν να κάνουν και πολύ καλή δουλειά. Αντί να βρουν τρόπους για να περάσει η ώρα μέχρι το ρολόι να δείξει 17:00, είναι αξιόπιστοι και προσπαθούν οι ώρες τους να είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικές, χωρίς να χρειάζονται προϊστάμενο ή διευθυντή πάνω από το κεφάλι τους να τους παρακολουθεί. Φυσικά όταν δεν διευρύνεται το ωράριο επ’ άπειρον και οι αμοιβές και οι παροχές είναι θαυμάσιες, είναι μάλλον πιο εύκολο να πηγαίνει κανείς στη δουλειά του σφυρίζοντας χαρούμενα, παρά με εκνευρισμό και διάθεση αποφυγής.
2. Η οικογένεια είναι προφανώς σημαντική, αλλά για τον Δανέζικο πολιτισμό, είναι άβατο που όλοι το σέβονται.
Στη Δανία, η φροντίδα των παιδιών εκπίπτει του φόρου ενώ άδειες για τη φροντίδα των παιδιών δικαιούνται και οι δυο γονείς. Επίσης το κράτος παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας και συντάξεων για τους ηλικιωμένους. Η εστίαση της χώρας στις λιγότερες ώρες εργασίας επεκτείνεται και στην παιδεία με αποτέλεσμα να απελευθερώνει τους εκπαιδευτικούς να επενδύσουν στις εξατομικευμένες ανάγκες των μαθητών, όχι σε στυλ «ένα μέγεθος για όλα». Συνεπώς, τα παιδιά αποκτούν τις ίδιες αξίες από πολύ μικρή ηλικία και τελικά ριζώνουν μέσα τους ώστε να τις περάσουν κάποτε και στα δικά τους παιδιά.
3. Οι Δανοί αναγνωρίζουν τα οφέλη της ξεκούρασης στην εργασία.
Για την οργανωμένο βόρεια χώρα, εργασία και παιχνίδι δεν είναι σε αντίθεση αλλά σε συνεργασία. Εργαζόμενοι και εργοδότες επωφελούνται από τις διακοπές και το μειωμένο ωράριο εργασίας, αφού περισσότερη δουλειά σημαίνει και περισσότερο άγχος, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει και περισσότερα προβλήματα υγείας. Ίσως αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι Δανοί ξοδεύουν λίγα για την υγειονομική τους περίθαλψη.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι διακοπές κάνουν το μυαλό μας πιο δημιουργικό, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μέρες των διακοπών δεν αντιμετωπίζονται ως ένα σπάνιο αγαθό. Οι άνθρωποι στη Δανία λαμβάνουν ένα ελάχιστο χρόνο διακοπών μετ’ αποδοχών πέντε εβδομάδων - χωρίς το φόβο της ντροπής ή κοινωνικού στιγματισμού αφού εδώ διακοπές δεν σημαίνουν τεμπελιά αλλά αποτελεσματικότητα, μιας και οι πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι και οι πιο αποδοτικοί.
Οι Δανοί έχουν βρει ένα υγιές μέτρο ανάμεσα στην εργασία και την αναψυχή το οποίο όχι μόνο είναι δυνατό αλλά είναι και μετρήσιμα προτιμότερο από το να εργάζεται κανείς μέχρι «θανάτου». Ίσως ήρθε η ώρα κι εμείς οι υπόλοιποι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.
εμφάνιση σχολίων