[ΕΡΕΥΝΑ] Ήρθε η ώρα για να μετακομίσετε στην παραλία. Το λένε οι νέες έρευνες που μελετούν την ψυχική μας υγεία
DOCTV.GR
17 Μαΐου 2016
Είναι τεκμηριωμένο ότι μεγάλα σώματα νερού ή πρασίνου προάγουν τη σωματική και κοινωνική δραστηριότητα και ότι η ζωή κοντά στη φύση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του στρες.
Η αρχική πρόθεση της έρευνας ήταν να προσδιορίσει την επίδραση της φύσης στο άγχος και την κατάθλιψη, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές όπου υπάρχουν μικρά ποσοστά φυσικού περιβάλλοντος.
Χρησιμοποιώντας το Γουέλινγτον της Νέας Ζηλανδίας ως δείγμα μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αξιολόγησαν κατοίκους που έζησαν σε περιοχές με θέα τη θάλασσα ή με θέα πάρκα και πράσινο. Όσοι ζούσαν κοντά στο νερό ανέφεραν μικρότερη ψυχολογική δυσφορία.
Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας στατιστικά υγείας των κατοίκων σύγκριναν τα ποσοστά ψυχικής υγείας σε σχέση με τις περιοχές. Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως δεν υπήρχε κάποιο σημαντικό όφελος για τους ανθρώπους που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου αντίθετα με εκείνους που έμεναν κοντά σε ακτές. Ακόμη και όταν ανέλυσαν το δημογραφικό σε σχέση με την ηλικία, το φύλλο και το εισόδημα και πάλι υπήρχε βελτίωση στην ψυχική υγεία για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στο νερό.
Αυτό επιβεβαιώνει και μελέτες ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ. Η Χαβάη κατατάσσεται Νο1 πιο ευτυχισμένη και υγιέστερη πολιτεία στην Αμερική σύμφωνα με τις ετήσιες μετρήσεις υγείας και ευημερίας Gallup-Healthways Well-Being Index.
Οι μελετητές λένε ότι ο τύπος του υδατινου όγκου (λίμνες, θάλασσα κ.λπ.) έχει επίσης σημασία, και η θετική επίδραση της θάλασσας σχετίζεται όχι μόνο με την θέαση αλλά και τα υπόλοιπα αισθητήρια ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ήχο των κυμάτων και τη μυρωδιά του αέρα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό απτών τρόπων θεραπείας κάποιων ψυχικών ασθενειών.
Τον Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξήγαγαν συνεδρίαση για την δημιουργία ενός παγκόσμιου προγράμματος για την ψυχική υγεία, δίνοντάς του την ίδια κρισιμότητα που είχε το HIV/AIDS πριν από 20 χρόνια. Και είναι διατεθειμένοι να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις.
Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Το Χάρβαρντ για την ευτυχία
ΕΡΕΥΝΑ: Οι πιο χαρούμενες χώρες
εμφάνιση σχολίων