0
5
σχόλια
484
λέξεις
CULTURE

Με αφορμή την παράσταση Available Light που ανεβαίνει στη Στέγη, ανακαλύπτουμε τον σπουδαίο σύγχρονο αρχιτέκτονα Frank O. Gehry

DOC TV
20 Νοεμβρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «σημαντικότερο αρχιτέκτονα της εποχής μας. Ο Φρανκ Γκέρι έρχεται στην Αθήνα για την παράσταση Available Light, που θα παρουσιαστεί στη Στέγη, και συμπράττει εκ νέου με τη σπουδαία χορογράφο Lucinda Childs και τον συνθέτη John Adams.

1. Ο Φρανκ Γκέρι έγινε διάσημος όταν ολοκλήρωσε το Μουσείο Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Ωστόσο έχει δημιουργήσει μια σειρά από κτίρια διάσημων μουσείων, πανεπιστημίων και γκαλερί σε όλο τον κόσμο, όπως το Walt Disney Concert Hall στο Λος Άντζελες, το Ίδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι, το MIT Ray and Maria Stata Center στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

2. Η οικογένειά του ήταν εβραιοπολωνικής καταγωγής. Ως παιδί υπήρξε πολύ δημιουργικός και κατασκεύαζε σπίτια και πόλεις από υλικά που μπορούσε να βρει στο χρωματοπωλείο του παππού του. Αυτό το ενδιαφέρον του για τα μη συμβατικά υλικά χαρακτηρίζει το αρχιτεκτονικό έργο του μέχρι και σήμερα. Ειδικά στην αρχή της καριέρας του χρησιμοποίησε κυρίως υλικά καθημερινής χρήσης, όπως ο κυματοειδής χάλυβας και η ξύλινη κόντρα πλακέ στο φυσικό της χρώμα.

3. «Όταν ήμουν παιδί, ο πατέρας μου δεν είχε καμία ελπίδα για μένα. Νόμιζε ότι θα γινόμουν ένας ονειροπόλος. Δεν πίστευε ότι θα καταφέρω κάτι -το ίδιο και η μητέρα μου».

4. Η πρώτη του παράσταση, Available Light, ανέβηκε το 1983 και γι' αυτήν ο Γκέρι δημιούργησε ένα σκηνικό από βιομηχανικές πλατφόρμες και αλυσίδες περίφραξης, σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Το κοινό καθόταν σε κεκλιμένες κερκίδες πάνω στη σκηνή. Στην παράσταση χόρευε η  Λουσίντα Τσάιλντς, με την οποία συνεργάζεται φέτος στη Στέγη ανεβάζοντας το ίδιο έργο. Μαζί τους στην παράσταση αυτή θα είναι και ο συνθέτης Τζον Ανταμς.


5. «Η αρχιτεκτονική θα πρέπει να συνδιαλέγεται με το παρόν της, αλλά να στοχεύει στη διαχρονικότητα».

6. Το έργο του Γκέρι συχνά έχει στοιχεία πειραματισμού, αλλά πάντα λαμβάνει υπόψη τη χρηστικότητα και την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκε.

7. «Αρχίζω να δουλεύω και δεν είμαι σίγουρος για το πού θα με βγάλει. Αν ήξερα πού πηγαίνω, δεν θα το έκανα. Όταν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα, δεν το κάνω».

8. Σε μια συνέντευξη Τύπου στην Ισπανία, την οποία επισκέφθηκε για να βραβευθεί από τον βασιλιά Φίλιππο, ο Γκέρι είχε πει ότι το 98% από ό,τι χτίζεται και σχεδιάζεται σήμερα «είναι απλώς σκατά». «Δεν υπάρχει καμία αίσθηση του design, κανένας σεβασμός για τον άνθρωπο ή οτιδήποτε άλλο. Απλώς είναι κτίρια και μόνο αυτό. Πού και πού, όμως, κάποια ομάδα ανθρώπων φτιάχνει κάτι εξαιρετικό. Πολλοί λίγοι αλλά, προς Θεού, αφήστε μας ήσυχους».

9. «Για μένα κάθε μέρα ξεκινάει κάτι καινούργιο. Προσεγγίζω κάθε project με μια ανασφάλεια, σχεδόν σαν να είναι η πρώτη δουλειά που κάνω. Και αρχίζω να ιδρώνω από την αγωνία».

10. «Ρευστή αριχτεκτονική. Είναι σαν την τζαζ -αυτοσχεδιάζεις, παίζεις παίρνοντας στοιχεία από άλλους, φτιάχνεις κάτι, φτιάχνουν οι άλλοι κάτι. Και νομίζω ότι αυτός είναι ένας τρόπος να αντιληφθείς την πόλη και το τι γίνεται στην πόλη».


Ιnfo: John Adams/Lucinda Childs/Frank Gehry, Available Light, 5-7 Δεκεμβρίου, 20.30, Στέγη, Συγγρού 107. Στάση μετρό Συγγρού-Φιξ. Facebook.
 
εμφάνιση σχολίων