0
1
σχόλια
357
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Τα φοιτητικά-δάνεια φωτιά πνίγουν τους ευρωπαίους φοιτητές κι ένας από αυτούς αποφάσισε να κάψει το δικό του στην Αγγλία

ΑΝΝΑ ΣΑΛΒΑΝΟΥ
31 Οκτωβρίου 2015
Ανάμεικτες αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση φοιτητή στο Λονδίνο ότι σχεδιάζει να βάλει φωτιά το φοιτητικό του δάνειο για να δείξει ότι τα χρήματα «δεν έχουν καμία αξία έτσι κι αλλιώς».

Ο Brooke Purvis εξήγησε ότι το κάψιμο των χαρτονομισμάτων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο project με τίτλο Everything Burns που προέκυψε από την ιδέα ότι στις σύγχρονες κοινωνίες κάποιος που θέλει να βελτιώσει τον εαυτό του είναι υποχρεωμένος «να σηκώσει το βάρος ενός τεράστιου χρέους».

Όπως αναφέρει και στο μπλογκ του τα χρήματα δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα χρέος, ένα IOU όπως το ονομάζει (Ι Οwe You= σου χρωστάω), δηλαδή μια νομισματική μονάδα που δε βασίζεται σε κάτι ουσιαστικό. «Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν εύκολα να το χρησιμοποιήσουν ανάλογα τους σκοπούς τους και οι τράπεζες μπορούν να το δημιουργήσουν από το τίποτα». Το να κάψει επομένως τα χρήματα θα ήταν μια απελευθέρωση από «τα δεσμά που η κοινωνία και το μυαλό μας έχουν τοποθετήσει σε όλους μας».

Απαντώντας στις κριτικές που λένε ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό και όχι να παραδοθούν στις φλόγες, εξηγεί ότι «η φιλανθρωπία είναι η απάντηση του καπιταλισμού στο πρόβλημα που ο ίδιος δημιουργεί.»

Οι αντιδράσεις στα social media ποικίλουν, με κάποιον να γράφει ότι «με το να κάνει κάτι τέτοιο, ουσιαστικά δε διαφέρει σε τίποτα από «τα παιδιά Βullingdon club» -που έκαψαν 50 λίρες (70 ευρώ) μπροστά σε ένα άστεγο».

Σε απάντηση ο φοιτητής εξηγεί ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει ζήσει άνετα. Εργάζεται full time για να καλύψει τις επίσης full time σπουδές του και ένα υπερβολικό ενοίκιο σε ένα σπίτι το οποίο μοιράζεται με άλλους 11 ανθρώπους και μερικά ποντίκια στα περίχωρα του Λονδίνου.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Πέρσι ο χιλιανός καλλιτέχνης Francisco Tapia, σε μια performance έβαλε φωτιά σε 500 εκατ. ψεύτικα δολάρια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο Ντελ Μαρ, υποδηλώνοντας την απελευθέρωση των σπουδαστών από το χρέος και την εναντίωσή του στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Οι πιο φθηνές χώρες για σπουδές
ΕΡΕΥΝΑ: Οι 10 καλύτερες πόλεις για φοιτητές
Ο Ρομπέν των φοιτητών

 
εμφάνιση σχολίων