0
1
σχόλια
1026
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Από τον Μανώλη Γλέζο μέχρι τον Paul Mason, και από τους N.Y. Times μέχρι τον Guardian

DOC TV
29 Ιουνίου 2015
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: «Στην περίπτωση που η κάλπη του δημοψηφίσματος βγάλει Ναι, τότε η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές»
«Αν υπερασπιστεί ο ελληνικός λαός το δικαίωμά του, το επόμενο βήμα, νομίζω είναι η πρόταση την οποία έχει καταθέσει ο καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν και που την έχω καταθέσει πολύ καιρό πριν κι εγώ προσωπικά. Λέω δεν συμφωνούμε, δεν υπάρχει συμφωνία. Έχετε τις απόψεις σας, έχουμε τις δικές μας. Ένα χρονικό διάστημα παγώνουν τα πάντα, ως προς τη δανειοδότηση της χώρας και την εξόφληση των δανείων και ύστερα από το τέλος του διαστήματος αυτού, ελάτε να τα κουβεντιάσουμε ένα ένα χωριστά. "Έλα εδώ Ραχόι, λες μας έδωσες 26 δισ. εκατ. ονομαστικό δάνειο. Πόσο είναι το πραγματικό που μας έδωσες, τόσο, τα τοκοχρεολύσια τόσο καιρό. Μήπως το έχουμε ξοφλήσει; Αν δεν το έχουμε ξοφλήσει, ας το ολοκληρώσουμε. Κι αν το έχουμε ξεπεράσει, μήπως πρέπει να μας τα δώσετε πίσω;».


ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ, NEW YORK TIMES: «Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει "όχι" και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη εάν χρειαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη (...)»
Πρώτον, γνωρίζουμε τώρα ότι ακόμη πιο σκληρή λιτότητα είναι αδιέξοδο: μετά από πέντε χρόνια η Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ. Δεύτερον, το μεγαλύτερο χάος που φοβούνταν οι περισσότεροι έχει ήδη συμβεί. Με τις τράπεζες κλειστές και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, δεν υπάρχουν πολλά χειρότερα να συμβούν.

Τέλος, η αποδοχή του τελεσίγραφου της Τρόικας θα αποτελέσει την τελική εγκατάλειψη της ελληνικής ανεξαρτησίας. Μην εξαπατάστε από τους ισχυρισμούς ότι οι αξιωματούχοι της Τρόικας είναι απλώς τεχνοκράτες που εξηγούν στους αδαείς Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Αυτοί οι υποτιθέμενοι τεχνοκράτες είναι στην πραγματικότητα παραπλανημένοι που έχουν αγνοήσει ό,τι γνωρίζουμε για μακροοικονομία και έχουν κάνει λάθος σε κάθε τους βήμα. Εδώ δεν πρόκειται για ανάλυση αλλά για εξουσία -την εξουσία των πιστωτών να τραβήξουν την πρίζα στην ελληνική οικονομία, που θα συνεχίζει όσο μία έξοδος από το ευρώ θα θεωρείται αδιανόητη. Επομένως είναι η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την αδιανόητη κατάσταση. Αλλιώς η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με μια αδιάκοπη λιτότητα και μια ύφεση χωρίς τέλος».


PAUL MASON: «Οι ρυθμίσεις για το νόμισμα της Ευρώπης δεν καλύπτει πια τη δημοκρατική επιθυμία των λαών της»
«Οι ρυθμίσεις για το νόμισμα της Ευρώπης δεν καλύπτει πια τη δημοκρατική επιθυμία των λαών της. Και δεν πρόκειται μόνο για μια διάσπαση στην αλληλεγγύη. Η συμφωνία του Σέγκεν για την ελεύθερη κίνηση ανθρώπων καταρρέει τώρα που ευρωπαϊκές δυνάμεις αρνούνται να απορροφήσουν τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες θα ζήσουν μια εβδομάδα πόνου σε οικονομικό επίπεδο και χάους. Ωστόσο, όποιος θεωρεί ότι μπορεί να προβλέψει την έκβαση της υπόθεσης κάνει λάθος. Οι συνήθεις τρόποι για αξιόπιστες πληροφορίες δεν λειτουργούν στην Ελλάδα. Ο Τύπος και η τηλεόραση κατέχεται από τους ολιγάρχες. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Τα κανάλια δεν πληρώνουν φόρους, δεν έχουν άδειες και δεν πληρώνουν τέλη χρήσης συχνοτήτων. Απλά επαναλαμβάνουν -μέσω μιας λευκής ξανθιάς- ό,τι θέλει να πει το αφεντικό. Οι περισσότεροι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τείνουν να ψηφίσουν Όχι στο δημοψήφισμα, έχουν αποφασίσει να αγνοούν τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Έτσι αυτή η διαδικασία θα βασιστεί σε φήμες, συναισθηματισμούς, μαζικές συγκεντρώσεις και εμφατικές ομιλίες». Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ.


ΤΖΕΦΡΙ ΣΑΚΣ, Διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια: «Όταν θα γραφτεί η ιστορία, θα είναι ο υπουργός Σόιμπλε, ούτε η Μέρκελ, ούτε το ΔΝΤ, ούτε καν η Κομισιόν, εκείνος που απέτρεψε τη συμφωνία (...)»

«Στην Πολωνία προσφέρθηκε ανακούφιση από το χρέος για να κάνει μια νέα αρχή. Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ θα έπρεπε να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους ηγέτες αυτό το βασικό γεγονός (...) Η Ελλάδα πρέπει απλώς να πει όχι στις απαράδεκτες απαιτήσεις των πιστωτών. Σταματήστε να πληρώνετε. Κρατήστε το ευρώ αλλά χωρίς το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους. Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συμπεραίνουν τυφλά ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι εκείνοι που έχουν το δίκιο απέναντι στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει άλλη άποψη».


GUARDIAN: «Η ελληνική κρίση μπορεί να γίνει η Στιγμή Σαράγεβο για την Ευρωζώνη» γράφει η εφημερίδα και παραπέμπει στην έναρξη του Α' Παγκόσμιου.
«Σαν σήμερα, πριν από 101 χρόνια, πυροβολισμοί ακούστηκαν σε μια πόλη στη νότια Ευρώπη. Εκείνες τις μέρες, λίγοι έδωσαν σημασία στις δολοφονίες του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του, καθώς διέρχονταν μέσα από τους δρόμους του Σαράγεβο. Εντός έξι εβδομάδων, η Ευρώπη βρισκόταν σε πόλεμο. Αυτή η κρίση δεν αφορά απλώς στον κίνδυνο για ένα bank run στην Ελλάδα τις επόμενες δύο ημέρες, αν και αυτός είναι σίγουρα υπαρκτός. Ούτε αφορά μόνο στο ερώτημα εάν οι πιστωτές άσκησαν υπερβολικές πιέσεις στις διαπραγματεύσεις, παρόλο που το έκαναν. Αφορά στο μέλλον του ίδιου του ευρώ (...) Εάν η Ελλάδα φύγει, η ιδέα ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη θα καταρρεύσει. Κάθε κυβέρνηση που συναντά δυσκολίες στο μέλλον θα έχει την ελληνική επιλογή της υποτίμησης ως εναλλακτική λύση στην ατέρμονη λιτότητα. Επίσης, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα το γνωρίζουν αυτό και θα ασκούν μεγάλη πίεση στις χώρες που δείχνουν ευάλωτες. Γι' αυτό η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή κρίση για την Ευρωζώνη».


FINANCIAL TIMES: «Μην αφήσετε να γίνει Βοσνία-Ερζεγοβίνη η Ελλάδα»
«Χωρίς μία προσπάθεια, της οποίας θα πρέπει να ηγηθεί η Ε.Ε., η Ελλάδα θα χαθεί ακόμη πιο βαθιά στον πολιτικό ριζοσπαστισμό, στην οικονομική μιζέρια, στο οργανωμένο έγκλημα, στη μη ελεγχόμενη μετανάστευση και πιθανώς σε έναν ανοργάνωτο πόλεμο που συνέβη σε μια σειρά χωρών από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα Βαλκάνια έως τη Συρία. Δεν είναι ώρα σήμερα να αρχίσουμε τις κατηγορίες για το τι σημαίνει ελληνική χρεοκοπία και Grexit. Το ρολόι δεν θα σταματήσει εάν οι εταίροι της Ελλάδας -άραγε ο όρος «εταίροι» είναι πλέον η σωστή λέξη;- ανακοινώσουν ότι η υπομονή τους τελείωσε. Η Ελλάδα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η σταθερότητα της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ένα θέμα ύψιστης σημασίας για την Ε.Ε. και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Εάν το Plan A ήταν να σπρώξουμε λίγο παραπάνω τον χρόνο και να κρατηθεί η Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα στήριξης, μέσω του οποίου θα διατηρούσε τη θέση της στην Ευρωζώνη και εάν το Plan B (το οποίο τώρα εφαρμόζεται) είναι να προστατευθεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από ένα Grexit, τότε υπάρχει ανάγκη και ενός Plan C».
εμφάνιση σχολίων