1
1
σχόλια
295
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Η ιστορία του Διστόμου μέσα από την αφήγηση της ζωής του Αργύρη Σφοντούρη

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
1 Απριλίου 2015
Η εμφάνιση του επιζήσαντα από τη σφαγή του Διστόμου, Αργύρη Σφοντούρη, σε σατιρικό σόου της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης πέρασε από τις ειδήσεις μέχρι τις πρωινές και τις μεσημεριανές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Πριν από εννέα χρόνια όμως, ο Ελβετός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Στέφαν Χάουπτ, σε μια ταινία του η οποία ήταν και συμπαραγωγή της τότε ΕΡΤ, μας είχε γνωρίσει την ιστορία του μικρού Αργύρη, ο οποίος μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκε σε ορφανοτροφείο του Πειραιά και από εκεί, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, στο παιδικό χωριό Πεσταλότσι του Τρόγκεν της Ελβετίας.

Θα αριστεύσει στο σχολείο και θα καταφέρει να σπουδάσει μαθηματικά, πυρηνική φυσική και αστροφυσική. Θα γίνει καθηγητής πανεπιστημίου, θα μεταφράσει στα Γερμανικά ελληνική λογοτεχνία, ενώ στα 40 του θα αποφασίσει να ασχοληθεί με την αναπτυξιακή βοήθεια, κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανάπτυξη και τη Συνεργασία και περνάει μερικά χρόνια στη Σομαλία, στο Νεπάλ και στην Ινδονισία, όπου συνεργάζεται σε ένα πρόγραμμα για την ίδρυση Ανώτατων Τεχνικών Σχολών.

Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, θα θεωρήσει πως έχει έρθει η κατάλληλη εποχή για την απαίτηση από μέρους των κατοίκων του Διστόμου πολεμικών αποζημιώσεων. Από το 1994, με αφορμή την 50ή επέτειο από τη σφαγή, θα διοργανώσει ένα Συνέδριο για την Ειρήνη στους Δελφούς και θα ξεκινήσει έναν αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης.

Ανεβασμένη στο You Tube, με ελαφρώς συμπιεσμένο αλλά σχετικά καθαρό κάδρο, από την ΕΡΤ, αυτή είναι η ελληνική εκδοχή της ταινίας, σε ό,τι αφορά την αφήγηση, η οποία στο πρωτότυπο είναι στα Γερμανικά. Συγκινητική και μελαγχολική, η ταινία πέρα από το αξιοθαύμαστο της ιστορίας του ορφανού αγοριού από το Δίστομο, καταφέρνει να αποτυπώσει και το συναισθηματικό κενό του ηλικιωμένου άντρα, όπου παρ' όλα τα προσωπικά επιτεύγματά του, παραμένει σαν ένα λουλούδι που κόπηκε και μαράθηκε νωρίς.


 
εμφάνιση σχολίων