0
1
σχόλια
623
λέξεις
ΖΗΝ

Γιορτινή κράνμπερι σος, μαγιονέζα, μουστάρδα, BBQ και κέτσαπ από τα χέρια μας

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
15 Δεκεμβρίου 2014
Η ευκολία των έτοιμων δεν συγκρίνεται με τη γεύση των σπιτικών. Ακόμα κι αν δεν είναι για κάθε μέρα, φτιάχνουμε στην κουζίνα μας θαυμάσιες σάλτσες με φοβερή νοστιμιά για να συνοδέψουμε τα φαγητά μας.

ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ
ΥΛΙΚΑ: 
2 κουτ. σουπ. καλαμποκέλαιο, 2 κουτ. σουπ. τριμμένο τζίντζερ (πιπερόριζα), 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/3 φλιτζ. του τσαγιού μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη, 2 φλιτζ. του τσαγιού φρέσκο χυμό από πορτοκάλια, 21/2 κουτ. γλ. ξύσμα από φλούδα πορτοκαλιού, 8 ξερά σύκα κομμένα σε κυβάκια (προαιρετικά), 2 κιλά κράνμπερι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τζίντζερ. Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Προσθέτουμε τα μισά κράνμπερι και τα σύκα. Ανακατεύουμε συχνά περιμένοντας να αρχίσει η σάλτσα μας να πήζει και τα κράνμπερι να μαραθούν. Λίγο πριν το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα κράνμπερι και μαγειρεύουμε για άλλα 5-7 λεπτά. Δεν θέλουμε να μαραθούν όλα, διότι τα πιο φρέσκα δίνουν καλύτερη υφή και γεύση στη σάλτσα. Μόλις τελειώσουμε με τον βρασμό, προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ταιριάζει πολύ με χοιρινό στον φούρνο ή γαλοπούλα. Τη σερβίρουμε σε σαλτσιέρα δίπλα από το κρέας, σε θερμοκρασία δωματίου.


ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο, 1 αυγό, 1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού, 1 κουτ. γλ. ξίδι, ½ κουτ. γλ. μουστάρδα, ½ κουτ. γλ. αλάτι, λίγο λευκό πιπέρι (προαιρετικά).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Φροντίζουμε όλα μας τα υλικά αλλά και τα σκεύη να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το λάδι. Προσθέτουμε το ¼ του λαδιού και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια, καθώς χτυπάμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι κουταλιά-κουταλιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Έτοιμη η μαγιονέζα!


ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
ΥΛΙΚΑ: 
8 κουτ. γλ. σκόνη μουστάρδας, 1 φλιτζ. ξίδι, 2 ξυλάκια κανέλας, 2 σκελίδες σκόρδο, 5 κόκκους πιπέρι μαύρο, 5 κόκκους μπαχάρι, 2 κουτ. γλ. ζάχαρη, 2 κουτ. σουπ. νερό, 1-2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη σκόνη μουστάρδας μέσα σε κατσαρολάκι. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνει το μισό ξίδι. Μόλις γίνει χλιαρό, το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τη σκόνη μουστάρδας και το μισό ελαιόλαδο. Χτυπάμε καλά το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι. Αποθηκεύουμε για λίγες μέρες μέσα σε αποστειρωμένο βάζο και στο ψυγείο προτού την καταναλώσουμε.


ΣΑΛΤΣΑ BBQ
ΥΛΙΚΑ: 1¼ φλιτζ. κέτσαπ, 1½ φλιτζ. μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη, ½ φλιτζ. κόκκινο ξίδι, ½ φλιτζ. νερό, 2½ κουτ. γλ. μουστάρδα σε σκόνη, 2 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά, 1 κουτ. γλ. μαύρο πιπέρι, 1½ κουτ. γλ. αλάτι, 1 κουτ. σουπ. σάλτσα Worcestershire (τη βρίσκουμε σε μπουκαλάκι στα σούπερ μάρκετ).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσέχουμε να λιώσει καλά η ζάχαρη και να μη μείνουν αδιάλυτοι κόκκοι. Την τοποθετούμε σε σκεύος που κλείνει καλά και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο.


ΚΕΤΣΑΠ
ΥΛΙΚΑ: 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα, 2 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας, ½ φλιτζ. του τσαγιού ξίδι, 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή στο μπλέντερ, 2/3 φλιτζ. του τσαγιού μαύρη ζάχαρη κατεργασμένη, 2 κουτ. σουπ. ρίγανη τριμμένη, 1/4 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο, 1 κουτ. γλ. αλάτι, 1 ξυλάκι κανέλας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνουμε καλά τις ντομάτες στο μπλέντερ. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα (μέχρι να πήξει), χωρίς να σκεπάσουμε το σκεύος με καπάκι. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά για να μην αρπάξει ο πάτος του τηγανιού. Μόλις πήξει αρκετά βγάζουμε το ξυλάκι κανέλας και ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα στο μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι η κέτσαπ να γίνει λεία και βελούδινη. Περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και τη φυλάμε σκεπασμένη στο ψυγείο.

εμφάνιση σχολίων