2
1
σχόλια
450
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ένα σχόλιο και δύο βίντεο για τη χθεσινή συνέντευξη του Νίκου Δένδια στην εκπομπή Στον Ενικό

ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ
18 Φεβρουαρίου 2014
Πώς απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη ο υπουργός της Προστασίας του Πολίτη; Χρησιμοποιώντας το καταφύγιο των συναισθημάτων θα λέγαμε.

Πρώτα, απάντησε «σαν πατέρας» στο ζήτημα του Σακκά. Έπειτα, για το δημοσίευμα με τον βασανισμό κρατούμενων αναρχικών από τον Guardian δήλωσε ότι επρόκειτο για την εφημερίδα που διάβαζε στο Λονδίνο στα φοιτητικά του χρόνια και τον εξόργισε. Αργότερα, δήλωσε ότι δεν έκανε αγωγή στη διεθνή εφημερίδα και αναγκάστηκε να καταπιεί την οργή του για πολιτικούς λόγους. Βλέπε τρία συναισθήματα μαζί.

Στην εκπομπή Στον Ενικό, ο Νίκος Δένδιας απάντησε σε ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου αλλά και σε ερωτήσεις τηλεθεατών που τέθηκαν μέσω twitter και φαίνεται ότι επέμειναν σε δεύτερο κύκλο συζήτησης για τον Σακκά, ο οποίος χθες έστειλε επιστολή του στο Indymedia.

Σχετικά με τον Σακκά, ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι «είναι πιθανό να έχουν κάνει λάθος οι αρχές και να έχουν αδικήσει απλώς ένα νέο άνθρωπο για τις ιδέες του -και κατ’ επέκταση να τον έχουν οδηγήσει στην απόφαση να εξαφανιστεί, για να πάψει να νιώθει διωκώμενος». Ο Ν. Δένδιας απάντησε ότι σαν πατέρας θα του έλεγε να παραδoθεί. Όταν ρωτήθηκε εάν ένας πολίτης που δεν έχει καταδικαστεί πρέπει να παραμένει προφυλακισμένος, απάντησε ότι «είναι λυπηρό».



Και γιατί δεν έκανε αγωγή στον Guardian ο υπουργός μετά το πολυσυζητημένο δημοσίευμα για βασανισμούς αναρχικών στη ΓΑΔΑ; «Την αγωγή την κάνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Εγώ απευθύνθηκα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Μου είπαν πρώτον ότι πρέπει να δώσει την εντολή ο υπουργός Οικονομικών και δεύτερον ορθά με συμβούλευσαν να ζητήσω τη γνώμη των διπλωματών στο Λονδίνο. Η πρεσβεία στο Λονδίνο με συμβούλευσε αρνητικά. Μου είπαν ότι θα στηθεί όλο το αγγλικό κατεστημένο του Τύπου απέναντι στη χώρα. Έτσι κατάπια τον θυμό μου». (Μετάφραση: Δηλαδή μια εφημερίδα ή σύσσσωμος ο βρετανικός Τύπος αποτελεί κάτι σαν συμμορία, μαφία, λόμπι; Και συζητιέται σοβαρά, σε πολιτικό επίπεδο, ότι ενδέχεται να σταθεί απέναντι από έναν υπουργό κράτους εκβιαστικά, επειδή εκείνος τόλμησε να αναζητήσει το δίκαιο; Αν λειτουργεί το «σύστημα» έτσι για έναν υπουργό ή μια χώρα, τότε πώς λειτουργεί για τους πολιτικούς και τους πολίτες; Αν λειτουργεί έτσι ο διεθνής Τύπος, τότε πώς λειτουργεί ο ελληνικός (που «χτυπάει» status Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τον πρόσφατο δείκτη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Τι σημαίνει ένας τέτοιος εκβιασμός για τα μέσα σε σχέση με τους πολιτικούς; Τι σημαίνει για τη δικαιοσύνη σε κάθε περίπτωση; και ούτω καθεξής… Αν η απάντηση αποτελεί πραγματικότητα, θέτονται επί τάπητος μια σειρά από ζητήματα αρχών και δικαιοσύνης τα οποία ο κύριος Δένδιας θα έπρεπε πρώτος απ’ όλους να προασπίζει. Κι όχι να καταπίνει την οργή του.




Διαβάστε επίσης:
Οι ιατροδικαστές, η ΓΑΔΑ & ο Δένδιας
GUARDIAN: Βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ


εμφάνιση σχολίων