Η λιτότητα ωθεί την Ευρώπη σε κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό, σύμφωνα με μελέτη του Ερυθρού Σταυρού
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
15 Οκτωβρίου 2013
«Ενώ σε άλλες ηπείρους η μείωση της φτώχειας είναι επιτυχής, στην Ευρώπη μεγαλώνει» λέει η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού. «Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της κρίσης δεν έχουν βγει ακόμα στην επιφάνεια. Τα προβλήματα που προκαλούνται θα είναι αισθητά για δεκαετίες, ακόμη και αν η οικονομία βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον. Αναρωτιόμαστε αν εμείς, ως ήπειρος, πραγματικά καταλαβαίνουμε τι μας έχει χτυπήσει».
Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΥΝΟΨΗ: Μαζική ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. * Ήδη 120 εκατομμύρια ευρωπαίοι ζουν στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά. * Τα αυξημένα κύματα της παράνομης μετανάστευσης συγκρούονται με την άνοδο της ξενοφοβίας στις χώρες υποδοχής. * Οι κίνδυνοι για κοινωνικές αναταραχές αυξάνονται. * Η πολιτική αστάθεια εκτιμάται ότι είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι στα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου. * Και όλα αυτά συνδυάζονται, για να κάνουν το ευρωπαϊκό μέλλον πιο αβέβαιο από κάθε άλλη φορά στη μεταπολεμική εποχή.
ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΤΩΧΩΤΕΡΟΙ: Η έρευνα χαρτογράφησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, 28 χώρες της Ε.Έ. συν 14 στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Το ποσοστό των ανθρώπων που εξαρτώνται για να τραφούν από τον Ερυθρό Σταυρό σε 22 από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, αυξήθηκε κατά 75% μεταξύ 2009 και 2012. Περισσότεροι άνθρωποι γίνονται φτωχοί, ενώ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι».
ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Οι αυτοκτονίες των γυναικών στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί. * Στη Γαλλία 350.000 άνθρωποι έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας από το 2008 μέχρι το 2011. * Ένας στους πέντε φινλανδούς, που έχουν γεννηθεί μέσα στο 1987, έχει υποβληθεί σε θεραπεία για ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την οικονομική ύφεση στη Φινλανδία τη δεκαετία του 1990. * Η ενδο-ευρωπαϊκή μετανάστευση προς αναζήτηση εργασίας, κυρίως από τα ανατολικά προς τα δυτικά, έχει αυξηθεί δραματικά. * Στην Ελλάδα και την Ισπανία πολλοί ενήλικες επιστρέφουν στο πατρικό τους, ενώ είναι πλέον συνηθισμένο να βλέπουμε ακόμα και στους δρόμους του Μιλάνου να κοιμούνται άνθρωποι που λίγα χρόνια πριν ανήκαν στη μεσαία τάξη.
Η ΚΡΙΣΗ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ: Οι επιπτώσεις της κρίσης δεν περιορίζονται στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες χώρες με πιο ισχυρή οικονομία. Στη Γερμανία, το ένα τέταρτο της χώρας που απασχολείται ταξινομείται ως χαμηλόμισθο με μερική ασφάλεια και συνήθως χωρίς κοινωνικές παροχές. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, 600.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στη Γερμανία και έχουν κοινωνική ασφάλιση, δεν είχαν αρκετά για να ζήσουν. Τα προβλήματα επηρεάζουν επίσης και πλουσιότερες κοινωνίες της Ευρώπης, όπως η Δανία και το Λουξεμβούργο, όπως διαπιστώνει η μελέτη.
26 ΕΚΑΤ. ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Η κρίση θέσεων εργασίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι άνεργοι στην Ε.Έ. είναι πάνω από 26 εκατομμύρια. Εκείνοι που βρίσκονται εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα έτος ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από αυτόν που ίσχυε πριν από πέντε χρόνια, όταν ξέσπασε στις ΗΠΑ η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα κυμαίνονται από 33% έως και 60%. Όμως ραγδαία είναι και η αύξηση των ανέργων 50-64 ετών, που έχει αυξηθεί από 2.800.000 σε 4.600.000 μεταξύ των ετών 2008 και 2012. «Ο ρυθμός με τον οποίο τα ποσοστά ανεργίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους 24 μήνες και μόνο, αποτελεί ένδειξη ότι η κρίση βαθαίνει με σοβαρό προσωπικό κόστος και κατά συνέπεια, αυξάνεται και η πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής» αναφέρει η μελέτη.
εμφάνιση σχολίων