Ένα διαχρονικό γραπτό του νομπελίστα ποιητή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ
23 Σεπτεμβρίου 2013
ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΑ ΠΑΝΩ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΑΡΚΑ, με δαιμόνισες. Και τους συντρόφους που πίστευαν μαζί μου στις ρίζες και στο γυρισμό, τους βλέπω ν’ αλλοιώνουνται μέρα τη μέρα, θα ‘λεγα χημικά.
Ο ΕΝΑΣ ΑΠΕΛΠΙΣΤΗΚΕ ΓΡΗΓΟΡΑ, ξανάφυγε και θα φεύγει σ’ όλη του τη ζωή. Ο άλλος διασκεδάζει τις κυρίες με φράσεις που είχε μισήσει -χτες έγινε υπουργός. Ο άλλος λέει πως είναι ίδιος η ψεύτικη κόρη του Ερεχθείου, το χωματένιο αντίγραφο μιας ύπαρξης ζωντανής που έμεινε στην ξενιτιά.
ΠΟΣΟΙ ΑΚΟΜΗ. Κι εκείνος εκεί, αφού σήκωσε γύρω του τον πρώτο φράχτη, ένιωσε πως του χρειάζουνταν άλλος ένας για τα αισθήματα που τριγύριζαν απέξω -και άλλος, και άλλος. Τόσο, που δεν ακούγεται πια η καρδιά του -αν την κόψεις, θα παρουσιάσει την όψη κρεμμυδιού.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΣΟΥΡΜΟ ΜΙΑΣ ΣΚΟΥΝΑΣ που ταξιδεύει ξυλάρμενη, πόσα χρόνια. Πεινάμε. Άλλοι χάνουν το λογικό τους, άλλοι σκοτώνονται μοναχοί τους, άλλοι γυρίζουν στην κατάσταση της πεταλίδας.
ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΤΕ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙ. Μας φαίνεται πως φωνάζει για ωραίες ακρογιαλιές -άγνωστα κομμάτια του κόσμου. Τα βλέπουμε. Και κατεβαίνει πάλι ανάμεσό μας και είναι ο μόνος που βεβαιώνει πως δεν υπάρχει τίποτε, παρά βράχος, μάρμαρο, και το αρμυρό το νερό. Τότε τον πετάμε στη θάλασσα θυμωμένοι.
ΓΚΡΕΜΙΣΑΜΕ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ -μπορούμε να μετρήσουμε, χαλάσματα. Καληνύχτα.
Ο Γεώργιος Σεφέρης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900. Ο ίδιος και ο Οδυσσέας Ελύτης είναι οι μόνοι έλληνες ποιητές που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η ποίησή του επηρεάστηκε από τον Τ.Σ. Έλιοτ και τον Έζρα Πάουντ. Το γεγονός όμως που χάραξε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στη συνείδηση του ποιητή ήταν η εθνική καταστροφή του 1922 κι ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού. Κινείται στις λογοτεχνικές κατηγορίες της ποίησης, της πεζογραφίας, των δοκιμίων, των μεταφράσεων και των μελετών. Η σκέψη και η γραφή του ανανέωσαν τον προσανατολισμό της νεοελληνικής λογοτεχνίας, συνδυάζοντας τη γνώση της παράδοσης με τα παγκόσμια ιδεολογικά ρεύματα.
Δείτε επίσης:
Σεφέρης: Η Δήλωση
Ντοκιμαντέρ: Η ζωή του Γιώργου Σεφέρη
Γ. Σεφέρης: Ο τόπος αυτός που μας εξευτελίζει
εμφάνιση σχολίων