Αγαπημένη γουρουνιά. Σαν κι αυτά που τρώμε έξω -αλλά ακόμα καλύτερα
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
27 Μαΐου 2013
CHEESEBURGER ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ): 600 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 6 φέτες τυρί τσένταρ, 6 ψωμάκια για χάμπουργκερ, 6 φέτες μαρούλι, 6 φέτες ντομάτα, ένα κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες, 2 κουταλιές φυτικό λάδι, πίκλες σε λεπτές φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χωρίζουμε τον κιμά σε 6 μέρη και φτιάχνουμε μπιφτέκια προσθέτοντας το λάδι. Δε ζυμώνουμε πολύ σφιχτά τον κιμά, για να μη βγουν στεγνά τα μπιφτέκια. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή τηγάνι-γκριλ να κάψει καλά για 3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε τα μπιφτέκια και τα τοποθετούμε με την πλευρά με το αλατοπίπερο πάνω στο τηγάνι. Ψήνουμε για δύο λεπτά (τρία, αν τα θέλουμε καλοψημένα) και τα γυρνάμε από την άλλη. Αλατοπιπερώνουμε και την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλο τόσο χρόνο. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ζεστό πιάτο και μέσα στο φούρνο. Στο ίδιο τηγάνι-γκριλ τοποθετούμε τα ψωμάκια κομμένα στη μέση μέχρι να ζεσταθούν και να γίνει ελαφρώς κριτσανιστή η εσωτερική πλευρά. Τα βγάζουμε και μοντάρουμε τα μπέργκερ: ψωμάκι, μαρούλι, κρεμμύδι, μπιφτέκι, τυρί, ντομάτα, πίκλες, ψωμάκι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και κέτσαπ ή μουστάρδα.
ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΓΙΑΣ ΚΑΙ WORCESTERSHIRE
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ): 600 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 κουτ. γλ. αλάτι, 1/2 κόκκινο κρεμμύδι τριμμένο, 2 κουτ. σούπας σάλτσα Worcestershire, 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/2 κουτ. γλ. σκόρδο σε σκόνη, 6 φέτες τυρί γκούντα ή τσένταρ ή ελβετικό, 6 ψωμάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Ανακατεύουμε σε μπολ τη σάλτσα σόγιας και τη σάλτσα Worcestershire και περιχύνουμε τα μπιφτέκια. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τη σκόνη σκόρδου. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για να δέσουν τα υλικάκ, σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά. Ύστερα ψήνουμε σε πολύ ζεστό τηγάνι για 2-3 λεπτά, ανάλογα με το γούστο μας. Μόλις τελειώσουμε το ψήσιμο, βάζουμε στο τηγάνι τα ψωμάκια όπως περιγράφεται στην πρώτη συνταγή. Μοντάρουμε τα μπέργκερ και σερβίρουμε.
ΜΕ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΓΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ): 600 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο, 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 κουτ. γλ. ρίγανη, χυμό από 2 λεμόνια, 1 κουτ. γλ. μέλι, 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλ. αλατοπίπερο, 6 ψωμάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Για να φτιάξουμε τη βινεγκρέτ: χτυπάμε με σύρμα το χυμό λεμονιού και το μέλι. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο. Ύστερα αναμειγνύουμε τη βινεγκρέτ με τη σάλτσα σόγιας, τη ρίγανη και το τριμμένο κρεμμύδι. Τοποθετούμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 6 κουταλιές από το μείγμα βινεγκρέτ και στη συνέχεια πλάθουμε 6 μπιφτέκια. Ζεσταίνουμε το τηγάνι ή το γκριλ και ψήνουμε και από τις 2 μεριές για 2-3 λεπτά την κάθε μία. Μόλις ψηθούν, ρίχνουμε στα ζεστά μπιφτέκια από άλλη μία κουταλιά της σάλτσας στο κάθε ένα. Ψήνουμε λίγο τα ψωμάκια στο γκριλ, συναρμολογούμε τα μπέργκερ και σερβίρουμε -ιδανικά μαζί με πατατάκια.
ΤΟΥ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥ -ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ PORTOBELLO
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ): 6 μεγάλα μανιτάρια Portobello, 3 κουτ. της σούπας ταχίνι, χυμό από 1/2 λεμόνι, 1 ματσάκι σπανάκι, 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 1-2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες, αλατοπίπερο, 6 μεγάλα ψωμάκια χάμπουργκερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μπολ, βάζουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε με το χυμό λεμόνι. Σε τηγάνι ή γκριλ, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ψήνουμε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά από την κάθε μεριά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Όταν γίνουν χρυσαφένια απέξω και ζουμερά από μέσα, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε τα ψωμάκια και από τις 2 μεριές μέχρι να γίνουν τραγανά. Ύστερα τα αλείφουμε με το μείγμα ταχίνι/λεμόνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη ντομάτα, το σπανάκι και το κρεμμύδι, και σερβίρουμε.
ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ -ΜΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ): 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 200 γραμμ. ιταλικό λουκάνικο, 24 φέτες πεπερόνι, 6 φέτες τυρί μοντσαρέλα ή προβολόνε, 2 κουτ. γλ. ρίγανη, 6 κουτ. σούπας σάλτσα μαρινάρα, τριμμένη παρμεζάνα, 6 ψωμάκια, λίγο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, τη ρίγανη και το λουκάνικο. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε πολύ ζεστό τηγάνι και από τις 2 μεριές, μέχρι να μαγειρευτεί καλά και το κέντρο τους. Λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο, τοποθετούμε πάνω από την ψημένη μεριά από μια φέτα τυρί για να λιώσει. Μόλις αρχίσει να λιώνει και να κολλάει, προσθέτουμε από 4 φέτες πεπερόνι. Σε ξεχωριστό τηγάνι, λιώνουμε λίγο βούτυρο και ψήνουμε τα ψωμάκια. Μόλις ψηθούν, αλείφουμε τα ψωμάκια με λίγη σάλτσα μαρινάρα και προσθέτουμε από πάνω λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Βάζουμε τα μπιφτέκια μας ανάμεσα στα ψωμάκια και σερβίρουμε.
εμφάνιση σχολίων