Ανακαλύφθηκε ο πιο παραγωγικός γαλαξίας!
Υπάρχει όμως και ένα παράδοξο στοιχείο που τείνει ακόμα και να ανατρέψει τη θεωρία που κυριαρχεί σήμερα για τη δημιουργία των γαλαξιών: Ο HFLS 3 ήταν εξίσου παραγωγικός και πριν από περίπου 12,8 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή μόλις 880 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία του σύμπαντος με το Big Bang. Ένας γαλαξίας σε τόσο «νεαρή ηλικία» δε θα μπορούσε να έχει ωριμάσει σε σημείο που να δημιουργεί τόσα πολλά άστρα και με τόσο γοργό ρυθμό. «Με βάση την κυρίαρχη θεωρία, δε θα έπρεπε να υπάρχουν τόσο γόνιμοι -και αποτελεσματικοί στη δημιουργία άστρων- γαλαξίες τόσο σύντομα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη», αναφέρει ερευνητής στο space.com (Space.com).
Ο HFLS 3 ανακαλύφθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ESA με τη βοήθεια 12 ακόμα τηλεσκοπίων, τροχιακών και επίγειων.
Με το ρυθμό που «εργάζεται», οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέσα στα επόμενα 36 εκατομμύρια χρόνια, ο HFLS 3 θα έχει εξαντλήσει τα αποθέματα αερίων του και θα εισέλθει σε ήρεμη φάση, παράγοντας λίγα άστρα κάθε έτος, μέχρι να απορροφήσει νέα αέρια ή να συγχωνευτεί με έναν άλλο γαλαξία. Μέχρι τότε πάντως, από αστέρια δε θα ξεμείνουμε.