0
1
σχόλια
357
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Άλλη μια αφορμή για να κάνουμε το αυτονόητο

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
21 Δεκεμβρίου 2012
Είναι γεγονός ότι το ημερολόγιο έχει γεμίσει με «παγκόσμιες ημέρες», που σκοπό έχουν να μας θυμίζουν συνήθως τα αυτονόητα και τα δεδομένα, που δυστυχώς πολλές φορές στην πράξη ούτε αυτονόητα είναι ούτε δεδομένα. Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης (20 Δεκεμβρίου 2012), θυμόμαστε όλα τα δίκτυα αλληλεγγύης που έχουν στηθεί στη χώρα και ζητάνε τη συμμετοχή όλο και περισσότερων μελών για να λειτουργούν ως κοινωνική ασπίδα.

Το #tutorpool, που φέρνει σε επαφή μαθητές με ανάγκη και δασκάλους που μπορούν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους. Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, που λειτουργούν σε διάφορους δήμους της χώρας. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, που έχουν ξεφυτρώσει ανά τη χώρα και χρειάζονται τη συνεισφορά μας σε τρόφιμα. Τα Κοινωνικά Φαρμακεία και τα Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου γιατροί προσφέρουν περίθαλψη σε άπορους, ανασφάλιστους και γενικά «αόρατους» συνανθρώπους μας, και όλους γενικότερα τους νέους «θεσμούς» που γέννησε η κρίση σε μια χώρα απροετοίμαστη.

Τι είναι όμως τελικά Αλληλεγγύη; Τον καλύτερο ορισμό κατά τη γνώμη μας έδωσαν πρόσφατα τα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Πρέβεζας που αρνήθηκαν να βραβευτούν για την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας: «Η αλληλεγγύη για μας δεν είναι απλώς εθελοντισμός και φιλανθρωπία, αλλά μια ισότιμη σχέση που δε χρειάζεται επιβράβευση. Είναι στάση και φιλοσοφία ζωής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατάρρευσης της ίδιας της ύπαρξης και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Είναι ο ίδιος ο αγώνας για την επιβίωσή μας, από την επίθεση στις ζωές και στα δικαιώματά μας (….). Η αλληλεγγύη για μας είναι το αυτονόητο σε μια περίοδο βαθειάς κοινωνικής, οικονομικής, υπαρξιακής κρίσης και κρίσης αξιών. Είναι το αντίδοτο στον ατομισμό και την ιδιώτευση, το ρατσισμό και τον κανιβαλισμό, την οδύνη, την κατάθλιψη και την απόγνωση, που έχουν σαν αποτέλεσμα την δραματική αύξηση των αυτοκτονιών. Η φιλανθρωπία κατευνάζει και απενοχοποιεί, η αλληλεγγύη αφυπνίζει και ενεργοποιεί». Την τελευταία φράση θα μπορούσε κάλλιστα να την αφιερώσει κανείς στα εκτεταμένα ρεπορτάζ της ιδιωτικής ελληνικής τηλεόρασης στις «φιλανθρωπίες» των μεγάλων «ευεργετών» της χώρας.

Η Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης έχει νόημα και ουσία. Αρκεί να περνάει στην πράξη, στις μικρές και μεγάλες δυνατότητες που έχουμε καθημερινά να προσφέρουμε στους άλλους. Αλληλεγγύη και αγάπη.

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα μας για την Αλληλεγγύη

εμφάνιση σχολίων