Πίσω από την ελληνική κρίση βρίσκεται ένα αιμομικτικό τρίγωνο: media, πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες, λέει το διεθνές πρακτορείο
Το άρθρο αναλύει το γεγονός ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν νόμιμες άδειες, και ότι υπάρχει υπερβολικά τεράστιος αριθμός μέσων ενημέρωσης για τα δεδομένα της χώρας, περισσότερα κατά κεφαλήν και από τη Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Κι έπειτα εξηγεί ποιοι βρίσκονται πίσω από τους τίτλους ιδιοκτησίας των μεγαλύτερων καναλιών και εφημερίδων -Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Αλαφούζος κ.ά.
Όλοι οι πρωταγωνιστές των ΜΜΕ αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι ζητούν χάρες από τις κυβερνήσεις και ότι προωθούν τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Reuters σημειώνει ότι ο ΣΚΑΪ του Αλαφούζου βρέθηκε να μην να έχει πληρώσει χαράτσι. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ανακοίνωση εκπροσώπου της οικογένειας Βαρδινογιάννη (μέτοχοι των Mega, Star, όσο και της Motor Oil Hellas) που εξηγεί ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις τους είναι διεθνείς και δε βασίζονται σε κρατικά συμβόλαια, ενώ και οι πωλήσεις της μεγαλύτερης επένδυσής τους στην Ελλάδα, η Motor Oil, στηρίζεται κατά το 70% σε εξαγωγές.
Το Reuters σημειώνει ότι το Έθνος του Μπόμπολα -μετά τις πιέσεις τους για απαντήσεις, σύμφωνα με το Reuters- κατηγορεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι έχει βάλει «στο στόχαστρο» την Ελλάδα και την ελληνική επιχειρηματικότητα και ότι λειτουργεί σαν «πέμπτη κολώνα» της Τρόικας. Πάντως μετά από δεύτερη κρούση του Reuters, ο Γιώργος Μπόμπολας έστειλε επίσημη απάντηση: «Δε χρησιμοποίησα ποτέ τα media που ανήκουν σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχω για την προαγωγή των συμφερόντων της εταιρείας Ελλάκτωρ Α.Ε. Η εφημερίδα Έθνος δε χρησιμοποίησε ποτέ την επιρροή της ή ζήτησε χάρες από κυβερνώντες προς όφελος της Ελλάκτωρ».
Το κείμενο μιλάει και για άλλα καυτά θέματα στη σχέση εξουσίας και μίντια: για την περίπτωση της Τίνας Μπιρμπίλη, που ως Υπουργός Περιβάλλοντος αρνήθηκε να δώσει άδεια για τα χρυσωρυχεία Χαλκιδικής κι έγινε στόχος των εκδόσεων Μπόμπολα, για τον πρώην πρόεδρο της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, που μετά από δήλωσή του (που έλεγε ότι η εποχή που οι ολιγάρχες έβγαζαν τον πρόεδρο ενός κόμματος έχει περάσει), δέχθηκε επίθεση από την εφημερίδα Το Βήμα, όπως επίσης και για την υπόθεση Eurofighter-ΔΟΛ. Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΑ, που ταυτόχρονα απασχολούνται σε κάποιο κυβερνητικό γραφείο Τύπου, αλλά και σε εφημερίδες. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τρίμη, πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ: «Υπάρχει ένα τρίγωνο πολιτικής εξουσίας, οικονομικής εξουσίας και ιδιοκτητών media, και κανείς δεν ξέρει ποιος έχει το πάνω χέρι».
Πάντως το άρθρο κλείνει λέγοντας ότι το τοπίο αλλάζει θέλοντας και μη, η οικονομία συρρικνώνεται, οι οικονομικές πιέσεις είναι έντονες, η διαφήμιση μειώνεται και οι πιστωτές μάς πιέζουν για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου, οι 18 μεγαλύτερες επιχειρήσεις media της χώρας ήδη έχουν συνολικά περισσότερα από 2 δις χρέη.
Πήγη: Reuters