ΣΟΥΦΛΕ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ -ο εύκολος τρόπος για να τρώμε περισσότερες πρασινάδες
ΥΛΙΚΑ: 2 μελιτζάνες τσακώνικες (τις δίχρωμες μακρόστενες), 2 μεγάλα πράσινα κολοκύθια, 6 μπουκετάκια μπρόκολο και ίση ποσότητα κουνουπίδι, 2 μέτρια καρότα, μια πιπεριά πορτοκαλί ή κόκκινη, 4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο, 100 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο, ένα φακελάκι έτοιμη μπεσαμέλ, λίγο λιωμένο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε μια κουταλιά ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα μαγειρεύουμε στον ατμό ή τα μισο-βράζουμε μέχρι να «κρατάνε» λίγο όταν τα τρυπάμε με πιρούνι. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψάκι και απλώνουμε στον πάτο όλα τα λαχανικά ανάμεικτα ή αν προτιμάμε, ξεχωριστά σε στρώσεις. Από πάνω ρίχνουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν και το τριμμένο τυρί.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά -ή μέχρι να ροδίσει.
ΣΟΥΦΛΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ -το φαγητό του Ποπάι
ΥΛΙΚΑ: 250 γραμμ. αλεύρι, μισό κιλό φρέσκο σπανάκι ή 300 γραμμ. κατεψυγμένο, 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 300 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι, 2 αυγά, 125 γραμμ. μαργαρίνη ή βούτυρο, 150 γραμμ. τριμμένο γκούντα ή ρεγκάτο, 3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά, λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σοτάρουμε το σπανάκι σε χαμηλή φωτιά μαζί με ελάχιστο βούτυρο, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, τα αυγά χτυπημένα, την κρέμα γάλακτος, το τυρί και το βούτυρο.
Στραγγίζουμε καλά το σπανάκι και το προσθέτουμε μαζί με τα μπαχαρικά μέσα στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά. Σε βουτυρωμένο πυρέξ, απλώνουμε το μείγμα και από πάνω στρώνουμε τη φρυγανιά και το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ -λιγότερο βούτυρο, όλη η γεύση
ΥΛΙΚΑ: 300 γραμμ. κουβερτούρα, 40 γραμμ. βούτυρο, 40 γραμμ. ζάχαρη, 40 γραμμ. αλεύρι, 6 ασπράδια αυγών, 2 κρόκοι, 2 βανίλιες, 6 κομματάκια σοκολάτα γάλακτος, λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αν δεν έχουμε το ειδικό σκεύος, παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει και ύστερα χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Βάζουμε μέσα μια μικρότερη κατσαρόλα, με τον πάτο της να ακουμπά στο νερό. Μέσα στη μικρότερη κατσαρόλα, η σοκολάτα θα λιώσει χωρίς να καεί. Χτυπάμε με μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ύστερα τα ασπράδια, τις βανίλιες, το αλάτι και τέλος το αλεύρι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια. Γεμίζουμε τα 2/3 της κάθε φόρμας με το μείγμα.
Τοποθετούμε στη μέση ένα κομμάτι σοκολάτας γάλακτος και γεμίζουμε το φορμάκι μέχρι πάνω με το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για περίπου 10-12 λεπτά.