Όλη η γεύση, χωρίς τον κόπο
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
3 Δεκεμβρίου 2012
ΚΟΛΟΚΥΘΟΤΥΡΟΠΙΤΑ -είναι τέλεια ακόμα και κρύα, από το ψυγείο
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό κολοκύθια, μισό κιλό φέτα, 4 αυγά, ένα ματσάκι άνηθο, ένα ποτήρι ελαιόλαδο, ένα ποτήρι γάλα, αλατοπίπερο, 150 γραμμ. τριμμένο κεφαλοτύρι, ένα κουτάκι φαρίνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Κάνουμε τη φέτα τρίμμα και ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Σε μια λεκάνη, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη φαρίνα και τη μισή ποσότητα λαδιού. Ανακατεύουμε καλά και ύστερα προσθέτουμε σιγά-σιγά όση φαρίνα χωράει μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (περίπου τα 4-5 της συσκευασίας). Σε μεγάλο ταψί, βάζουμε το λάδι που κρατήσαμε. Ρίχνουμε από πάνω το χυλό, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά (μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια). Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε, για να μη διαλυθεί.
ΤΥΡΟΠΙΤΑ -στην Κεφαλλονιά τη λένε και «ξεβράκωτη»
ΥΛΙΚΑ: 250 γραμμ. γάλα, 3 αυγά, 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι, 100 γραμμ. ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 300 γραμμ. φέτα τριμμένη, 200 γραμμ. κίτρινα τυριά (γραβιέρα, κασέρι ή ό,τι προτιμάμε), πιπέρι, μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνουμε τη φέτα και τρίβουμε τα κίτρινα τυριά. Σε λεκάνη, βάζουμε τη φέτα, τα μισά κίτρινα τυριά, το λάδι και εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα ελαφρά, το γιαούρτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το μείγμα σε πυρέξ. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα κίτρινα τυριά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αν θέλουμε να κάνουμε μια μικρή γουρουνιά, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη συνταγή με ψιλοκομμένα αλλαντικά, που θα ρίξουμε μέσα μαζί με τα τυριά.
ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗ -τη λες και ανάποδη
ΥΛΙΚΑ: 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 3 κούπες ζάχαρη, 6 αυγά, 250 γραμμ. βούτυρο, 3 μήλα, χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού, κανέλα, μία χούφτα καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Απλώνουμε πρώτα το βούτυρο και μετά τη ζάχαρη σε στρογγυλό ταψί. Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδα και κουκούτσια, τα κόβουμε σε φέτες και τα τοποθετούμε από πάνω. Στο κέντρο κάθε μήλου και στα κενά ανάμεσά τους βάζουμε καρύδια. Ραντίζουμε με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ετοιμάζουμε τη ζύμη, χωρίζοντας πρώτα τα ασπράδια των αυγών από τους κρόκους. Χτυπάμε με μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Σε άλλο σκεύος, χυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ύστερα την ανακατεύουμε απαλά με τη ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί, πάνω από τα μήλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Όταν ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Για να την αναποδογυρίσουμε, καπακώνουμε το ταψί με την πιατέλα, πιάνουμε γερά με πετσέτα κουζίνας για να μη γλιστράει και το φέρνουμε τούμπα γρήγορα.
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ -η πικάντικη
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα, 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 100 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, 1 ποτήρι του νερού τριμμένο κεφαλοτύρι, κασέρι ή γραβιέρα, 1 ποτήρι του νερού τριμμένη φέτα, 8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες, 3 ποτήρια του νερού γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά), 1 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο, 4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τα βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε λεκάνη βάζουμε το γάλα, τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, τα μπαχαρικά και 2 ποτήρια γαλέτα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μπέικον ψιλοκομμένο και τα πράσα και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γαλέτα. Απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Καλή όρεξη. Aν έχετε κι άλλες ωραίες συνταγές για πίτες χωρίς φύλλο, παρακαλούμε μοιραστείτε τις από κάτω. :)
εμφάνιση σχολίων