0
1
σχόλια
205
λέξεις
TECH

Ο ρυθμός δημιουργίας νέων αστεριών σε ελεύθερη πτώση

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
21 Νοεμβρίου 2012
Και τα αστέρια πεθαίνουν. Όμως, εκτός από τα προβλήματα θνησιμότητας, έχουν και προβλήματα υπογεννητικότητας, σύμφωνα με έρευνα των επιστημόνων της Royal Astronomical Society. Το ποσοστό των γεννήσεων των άστρων στο σύμπαν έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 11 δις χρόνια και συνεχίζει. Το σύμπαν σήμερα παράγει αστέρια με το ένα τριακοστό του ρυθμού που είχε όσο ήταν στο αποκορύφωμά του στις αρχέγονες μέρες, όταν πρωτογαλαξίες συγκρούονταν και συγχωνεύονταν, γεννώντας με αυτόν τον τρόπο πολλά νέα, φωτεινά αστέρια.

Αυτή η κοσμική κούραση δεν είναι νέα, αφού και άλλες έρευνες έχουν έρθει στο ίδιο συμπέρασμα, όμως μια «λεπτομέρεια» είναι αυτή που κάνει τη μεγάλη διαφορά: αν αυτή η μείωση στην αναπαραγωγή των αστεριών εξακολουθήσει, αυτό σημαίνει ότι το σύμπαν έχει δημιουργήσει ήδη το 95% της μάζας αστεριών που ήταν να δημιουργηθούν.

Τα καλά νέα: η κοσμική κούραση δεν είναι αιτία για άμεσο συναγερμό. Τα άστρα ζουν για εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, ανάλογα με τις μάζες τους: το μεγαλύτερα καίγονται γρήγορα, ενώ τα μικρότερα μπορεί να λάμπουν, έστω και αμυδρά, για ένα τρισεκατομμύριο χρόνια ή και περισσότερο. Το πιο φωτεινό και οικείο μας παράδειγμα, ο ήλιος: ένα μεσαίου μεγέθους και μέσης ηλικίας αστέρι, που έχει περίπου άλλα 5 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής μπροστά του.

εμφάνιση σχολίων