Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να μη φάμε τα μούτρα μας
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
31 Ιουλίου 2012
Κανόνας 1: Προφυλάσσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. «Η τεχνολογία κάνει μερικούς να ξεχνάνε τη διαφορά ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά μέρη. Το Twitter και το Facebook προσθέτουν στη σύγχυση. Οι άνθρωποι νομίζουν πως μιλάνε ιδιωτικά ενώ στην πραγματικότητα εκπέμπουν!» λέει η John Naughton, καθηγητής της δημόσιας κατανόησης της τεχνολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας. «O δικός μου κανόνας είναι ποτέ να μην χρησιμοποιήσετε τα social media για κάτι που αφορά άλλους χωρίς τη γνώση ή συγκατάθεσή τους, ιδιαίτερα για κάτι που θεωρείται ιδιωτικό όπως οι σχέσεις». Ή οι φωτογραφίες. Κι επίσης όλες αυτές οι ανακοινώσεις με το που είσαι, με ποιον και πότε…
Κανόνας 2: Πριν γράψεις, σκέψου: τα γραπτά μένουν. Και παρερμηνεύονται επίσης. Ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Jean Smith, μας θυμίζει να σκεφτόμαστε το αυτονόητο: «Θέλω αυτό που γράφω να το δουν 20.000 ξένοι;» Και συνεχίζει. «Ο γραπτός λόγος είναι διαφορετικός. Δεν υπάρχει η γλώσσα του σώματος ή χροιά της φωνής. Είναι πραγματικά επικίνδυνο αν έχετε μια διαφωνία να επιχειρήσετε να τη λύσετε γραπτώς».
Κανόνας 3: Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Και λέει και βλακείες. Ο Jim Dowling, διευθύνων κοινωνικού πρακτορείου ΜΜΕ τα έχει βάλει με το Tweeter. Είναι μάλλον η πιο επικίνδυνη κοινωνική πλατφόρμα των νέων μέσων ενημέρωσης, λέει. το προτέρημά της είναι και το ελλάτωμά της: ότι γίνεται ανεβαίνει στην πρώτη σελίδα στο δευτερόλεπτο. Με λίγα λόγια, ότι μας κατέβει το ανεβάζουμε χωρίς να το πολυσκεφτούμε, γράφουμε εν βρασμώ και χωρίς να επεξεργαστούμε αν αυτό που λέμε συνάδει με την κοινή λογική και τον ηθικό μας κώδικα. Η λύση που προτείνει; «Ε, με την εξάσκηση θα βελτιωθούμε».
Άρα τουϊτάρουμε αβέρτα;
εμφάνιση σχολίων