Τρολ, τα ενοχλητικά όντα του διαδικτύου
ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
25 Ιουνίου 2012
Κι ύστερα ήρθε το internet. Kαι μαζί του αναβίωσαν τα troll και γεννήθηκαν ένα σωρό νέες έννοιες όπως τρολάρω, τρολάρισμα και παραινέσεις όπως «μην ταΐζετε τα τρολ». Το τρολ λοιπόν, στη σύγχρονη ιντερνετική ορολογία είναι ένα μέλος σε μια online κοινότητα, ένα chat room, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που προκαλεί ή εκνευρίζει τους άλλους χρήστες με επιτηδευμένες, προκλητικές, ανόητες, εκτός θέματος ή εκτός τόπου και χρόνου θέσεις (βλέπε ορισμό στην Wikipedia).
Το τρολ σε πλήρη δράση, αποσυντονίζει την κουβέντα, εξοργίζει τους άλλους χρήστες, και φυσικά προκαλεί τις ανάλογες αντιδράσεις. Και κάπου εδώ κολλάει το «μην ταΐζετε τα τρολ» (αγγλιστί: don’t feed the trolls), που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «μην κάνετε διάλογο μαζί τους». Διότι η εμπειρία λέει ότι όσο αγνοείς αυτόν που σου τρολάρει τη συζήτηση (τον τοίχο σου στο fb, κ.λπ) ακόμα κι αν στην αρχή τον εξαγριώνεις, μετά απογοητευμένος που δεν του δίνεις σημασία, παίρνει τα κουβαδάκια του και πάει να σπάσει τα νεύρα κάποιων άλλων. Επομένως, σε περίπτωση που πέσεις θύμα της μανίας τους, μην ανεβάσεις πίεση, μην απαντήσεις σοβαρά: αγνόησε τους ή αντι-τρόλαρε τους αν τολμάς.
Για να λέμε όμως όλη την αλήθεια, μερικές φορές τα τρολ είναι αξιολάτρευτα, πανέξυπνα και εξαιρετικά αστεία. Ιδιαίτερα όταν «τρολάρουν» accounts πολιτικών και τηλε-προσωπικοτήτων στα κοινωνικά μίντια, όταν διασκευάζουν τα post τους ή ξεγελούν αδαείς χρήστες -όχι κακόβουλα βέβαια.
Και κάπως έτσι στο twitter πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο χρήστης @cocobilly είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, #lol!
εμφάνιση σχολίων