ΦΩΤΟ: Π. ΤΑΤΑΒΙΑΝ /ΜΚΤ
Η ιστορία της Κυκλαδίτισσας ή η ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων; Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει αριστουργήματα από όλα τα μουσεία των νησιών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι το 19ο αιώνα
Μια έκθεση από τις 12 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 4 Μαϊου 2025, σε συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που συγκεντρώνει στην Αθήνα 180 μοναδικά αριστουργήματα από όλα σχεδόν τα μουσεία των νησιών των Κυκλάδων: την Αμοργό, την Άνδρο, τη Δήλο, τη Θήρα, την Ίο, την Κέα, την Κύθνο, τη Μήλο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σέριφο, τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Σύρο, την Τήνο και τη Φολέγανδρο.
Τα περισσότερα από τα 180 έργα δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων
Τα εκθέματα χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι τον 19ο αι. και τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό.
Δίπλα στα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια της πρωτοκυκλαδικής περιόδου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο επισκέπτης θα δει 135 εκθέματα από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και εκθέματα από το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, την Εφορεία Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.
Επιμέλεια: Δρ Δημήτριος Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Δρ Παναγιώτης Ιωσήφ, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας. Δρ Ιωάννης Φάππας, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.