1
1
σχόλια
637
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
25 Οκτωβρίου 2024

Το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι προ των πυλών και θα διαρκέσει από τις 31/10 μέχρι και τις 10/11, σε φυσικούς χώρους και online, με ένα ανάλογο της ηλικίας και του μεγέθους του, πλούσιο πρόγραμμα.

Ταινία Έναρξης θα είναι το «Μαρία» του Πάμπλο Λαραΐν στο οποίο η Αντζελίνα Τζολί υποδύεται την Μαρία Κάλλας και Ταινία Λήξης το «The End» του Τζόσουα Οπενχάιμερ που μετά τα οσκαρικά του ντοκιμαντέρ (Η Πράξη του Φόνου, Ο Ήχος της Σιωπής), δοκιμάζεται στην μυθοπλασία.

Η φετινή διοργάνωση θα τιμήσει με Ειδικό Τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο την Γαλλίδα ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός, τον Βρετανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρέιφ Φάινς και τον Έλληνα σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα, βράβευση που στην περίπτωσή του θα συνοδευτεί από την προβολή του συνόλου της φιλμογραφίας του σε ειδικό Αφιέρωμα, ένα masterclass του ιδίου με επίκεντρο την κουήρ ταυτότητα στο έργο του, αλλά και την μεταμόρφωση του φεστιβαλικού περιοδικού, “Πρώτο Πλάνο”, σε ειδικό φανζίν αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον ίδιο.

Εκτός από τον Πάνο Χ. Κούτρα, ένα δεύτερο ειδικό Αφιέρωμα με τίτλο “Εμείς, το Τέρας”, θα περιλαμβάνει την προβολή 22 αριστουργημάτων του παγκόσμιου κινηματογράφου, μια έκθεση με τίτλο “We, the Monster” σε επιμέλεια Μαλβίνας Παναγιωτίδη και Δαβίδ Σαμπεθάι, καθώς και μία δίγλωσση έκδοση πάνω στην θεματική του τέρατος που κρύβεται μέσα μας, με κείμενα και αναλύσεις από θεωρητικούς του σινεμά, κοινωνιολόγους και δημοσιογράφους.

Το “Un-Family-Ar” πάλι, είναι ένα άλλο Αφιέρωμα στην διευρυμένη έννοια της οικογένειας με 11 ταινίες από συνολικά 16 χώρες, στο πλαίσιο της ενότητας Survey Expanded του τμήματος Meet the Neighbors+.

Από τις 252 ταινίες που θα προβληθούν συνολικά, 22 μεγάλου και 24 μικρού (οι 18 σε α’ προβολή), περιλαμβάνονται στο Ελληνικό κομμάτι του Φεστιβάλ, 12 αφορούν το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα στο οποίο συμμετέχουν και 3 ελληνικές δημιουργίες, άλλες 12 με πάλι τρεις ελληνικές συμμετοχές θα παιχτούν στο έτερο διαγωνιστικό του Meet the Neighbors+,12 και 8 αντιστοίχως ταινίες θα παιχτούν στα υπόλοιπα δύο διαγωνιστικά τμήματα των Film Forward και Immersive, ενώ 10 θα είναι τα podcasts του σχετικού διαγωνιστικού τμήματος. Ένα νέο διαγωνιστικό το οποίο λέγεται Smart7 αφορά την προβολή 7 ταινιών από αντίστοιχου αριθμού φεστιβάλ σε μια ιδιότυπη συμμαχία μεταξύ τους.

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, οι Ειδικές Προβολές, το Next Gen και το Round Midnight είναι τα σταθερά, γνωστά και αγαπημένα τμήματα που παρακολουθεί φανατικά το κοινό του Φεστιβάλ κάθε χρόνο.

Υπάρχει ακόμη ένα αφιέρωμα στον Δανό πολυσχιδή καλλιτέχνη Γέσπερ Γιουστ με προβολή 18 ταινιών του μικρού μήκους, αλλά και της νέας δημιουργίας του «Interfears», ένα spotlight στην ασυμβίβαστη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Νίκι Ντε Σεν Φαλ με προβολή του αποκατεστημένου από την ανιψιά της «Ένα Όνειρο πιο Μεγάλο από την Νύχτα».

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:
Arcadia (Γιώργος Ζώης)
Brando With a Glass Eye (Αντώνης Τσώνης)
CAFE 404 (Αλέξανδρος Τσιλιφώνης)
Killerwood (Χρήστος Μασσαλάς)
Magic Trap (νίκος Βεργίτσης)
Utopolis (Vladimir Subotić)
Wishbone (Πένυ Παναγιωτοπούλου)
Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο (Γιάννης Βεσλεμές)
Έχω Κάτι να Πω (Στράτος Τζιτζης)
Θολός Βυθός (Ελένη Αλεξανδράκη)
Η Κάλτσα (Κύρος Παπαβασιλείου)
Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού (Κωστής Χαραμουντάνης)
Κρέας (Δημήτρης Νάκος)
Λούλα LeBlanc (Στέργιος Πάσχος)
Μαλδίβες (Ντανιέλ Μπόλντα)
Κυνήγι (Χρήστος Πυθαράς)
Πανίδα (Στρατούλα Θεοδωράτου)
Το Ποτάμι (Χάρης Ραυτογιάννης)
Ριβιέρα (Ορφέας Περετζής)

Ειδική Προβολή του «Δεσποινίς Διευθυντής» (1964) του Ντίνου Δημόπουλου. Καθολικά Προσβάσιμες Προβολές στα «Ιωάννης Ο Βίαιος» (1973) της Τώνιας Μαρκετάκη και «Ληστεία στην Αθήνα» (1969), δύο από τις πιο σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Τέλος στα πλαίσια του Meet the Future θα δώσουν masterclasses οι μουσικοσυνθέτες Ζμπίγκνιεφ Πράιζερ, Νίκος Κηπουργός, Coti K, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Κώστας Χρηστίδης, η μοντέζ μουσικής Σουζάνα Πέριτς, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης (Πολίτικη Κουζίνα), η Αμερικανίδα casting director Ελεν Λιούις και η τηλεοπτική εκτελεστική παραγωγός πολλών αγαπημένων τηλεοπτικών σειρών Αννα Γουίνγκερ.

Το πόστερ του Φεστιβάλ υπογράφει η εικαστική καλλιτέχνης Στέλλα Καπεζάνου, ενώ το σποτ υπογράφουν δύο νέοι σκηνοθέτες. Τα «Μεταμόρφωση» και «Τα Βαμπίρ» είναι του Νίκου Κολιούκου και το «Τρόμαξες;» της Μένης Τσιλιανίδου.

info: 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου θεσσαλονίκης. 31/10 με 10/11. Στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές και Μακεδονικόν, αλλά και online με μια επιλογή 67 τίτλων. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

 

εμφάνιση σχολίων