0
4
σχόλια
933
λέξεις
CULTURE
Plásmata ΙΙ: Ioannina: Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση ψηφιακής τέχνης στον δημόσιο χώρο μεταφέρεται στα Ιωάννινα, σε νέα έκδοση. Μια παραγωγή της Στέγης, με ελεύθερη είσοδο
 
DOCTV.GR
11 Ιουνίου 2023
Τα Plásmata της λίμνης: Η έκθεση Plásmata ΙΙ παρουσιάστηκε στο Πεδίον του Άρεως το προηγούμενο καλοκαίρι και τώρα μεταφέρεται στα Ιωάννινα, από τις 16 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου. Μια έκθεση με νέα έργα, 29 σημεία, συναυλίες, περιηγήσεις, workshops και συζητήσεις που αποτελούν την έκδοση Plásmata ΙΙ: Ioannina.

«Plásmata ανθρώπινα, παράξενα, ψηφιακά, μεταφυσικά»: Μια διαδρομή κατά μήκος της μεθορίου του Κάστρου και της λίμνης, με 19 έργα τέχνης από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Ιστορίες για 10 ξεχωριστά ή μυστικά τοπόσημα των Ιωαννίνων. Ένα μουσικό πρόγραμμα «τοπικό αλλά και παγκόσμιο» επιλεγμένο από το Movement Radio, το ραδιόφωνο της Στέγης το οποίο θα κινείται στα Γιάννενα μ’ ένα τροχήλατο στούντιο, εκπέμποντας μουσική 24/7, με συναυλίες, DJ sets, συζητήσεις και συνεντεύξεις.

Λιμνήμη! Ανάμεσα στα έργα της νέας έκδοσης Plásmata ΙΙ: Ioannina, παρουσιάζονται 11 νέες παραγωγές, έργα δημιουργημένα ειδικά για την παραλίμνια περιοχή, για τα οποία λήφθηκαν υπόψη ο πολιτισμός, τα γνωρίσματα του τόπου και του φυσικού περιβάλλοντος. Μελετώνται μύθοι και θρύλοι της πόλης, παραδοσιακές τέχνες, κοινωνικές τελετουργίες, γλωσσικά ιδιώματα και μοιρολόγια, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πολλαπλότητας, της πολυφωνίας και της συμβίωσης. Βιότοποι, οικοσυστήματα, και η ίδια η λίμνη με τον βαθύ της χρόνο αποτελούν αφορμή για να συζητηθεί η βιωσιμότητα του πλανήτη, η αλληλεξάρτηση και η συνύπαρξη.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για την τεχνολογία μέσα από τις έννοιες του τοπικού και του μυθικού, της φύσης και της παράδοσης; Μπορεί η τεχνολογία να γίνει η αφορμή για να δοθεί φωνή σε όσους δεν έχουν; Μπορούμε να καταλύσουμε τα όρια ανάμεσα στο φυσικό και στο τεχνητό και να μάθουμε κι από τα δύο; Στα Γιάννενα συνειδητοποιείς πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τεχνολογία σήμερα, ιδίως όπως αυτή εκφράζεται στα πανταχού παρόντα ψηφιακά δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη, είναι η αέναη τελετουργία με την οποία ανέκαθεν συμβίωναν οι κάτοικοί τους σχηματίζοντας δίκτυα που ξεπερνούσαν τα σαφή όρια της λίμνης και της πόλης».

Το πρόγραμμα από συναυλίες, περιηγήσεις, workshops, συζητήσεις είναι εκτενές και θα το παρουσιάσουμε σε ενότητες, η πρώτη εβδομάδα πάντως έχει μια μεγάλη συναυλία με την Marina Satti και άλλους καλλιτέχνες (αναβλήθηκε λόγω πένθους) και μια σειρά από performances. Ετοιμάζουμε βαλίτσες, stay tuned!


Plásmata Performances: Το Σάββατο 17 Ιουνίου, τρία έργα της έκθεσης ενεργοποιούνται από τις και τους δημιουργούς τους, φιλοξενώντας μια σειρά από περφόρμανς στους χώρους των αντίστοιχων εικαστικών εγκαταστάσεων, αλλά και πέρα από αυτούς. Οι περφόρμανς αυτές αντλούν υλικό από την παράδοση και τον πολιτισμό των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, φέρνοντας μαζί διαφορετικές χρονικότητες και τονίζοντας ζητήματα υπερτοπικά και σύγχρονα. Η πολυφωνία, το τραγούδι, η γλώσσα και η μεταμφίεση δίνουν μορφή σε αφηγήσεις και επιτελέσεις που αφορούν στην αναγνώριση, τη συνάντηση και τη συμπερίληψη διαφορετικών υποκειμένων και κόσμων.

Πάνος Σκλαβενίτης, στον χώρο της εγκατάστασης #thehead Zéte. Ώρα: 19:00 - 21:00. Η περφόρμανς #thehead | Zéte βασίζεται σε μια εν εξελίξει έρευνα του Πάνου Σκλαβενίτη πάνω στη μεταμφίεση και το καρναβαλικό. Με αναφορές στην παράδοση αλλά και με στοιχεία φανταστικά και σύγχρονα, η περφόρμανς θα ενεργοποιήσει την ομώνυμη εγκατάσταση, δίνοντας μορφή σε μια συλλογική επιτέλεση από ένα ετερογενές πλήθος. Ζωομορφικές και φυτομορφικές μεταμφιέσεις, κινήσεις και δράσεις συνηθισμένες αλλά και παράδοξες θα καλέσουν τους επισκέπτες της έκθεσης και τους κατοίκους των Ιωαννίνων σε μια ιδιαίτερη, συμπεριληπτική γιορτή

WordMord, Λιμνήμη, Λιμνήμη, Λιμνήμη (μονοπάτια διαφυγής / θυελλώδη νήματα). Αυλή Δημοτικού Μουσείου Ασλάν Πασά, Ώρα: 19:30 - 20:00. H Λιμνήμη Λιμνήμη Λιμνήμη (μονοπάτια διαφυγής / θυελλώδη νήματα) αποτελεί μια περιπατητική (site-specific) περφόρμανς, μέσα από την οποία ξεδιπλώνονται κάποια αποσπάσματα από την αφήγηση του υβριδικού, μη δυαδικού πλάσματος, Ισνaφ, το οποίο γεννιέται/αναπαράγεται μέσα από τις υλικότητες, τις χρονικότητες και τις τροπικότητες που συμβιώνουν στον βυθό «αυτ'ς που τρέφει τα πάντα», της λιμνήμης Παμβώτιδας. Η περφόρμανς θα ξεκινήσει από τον βυζαντινό πύργο, θα διαπεράσει την πύλη του κάστρου, όπου βρίσκεται η ηχητική και γλυπτική εγκατάσταση Glωssic Ισνaφ, και θα να καταλήξει στη λίμνη. Το Glωssic Ισνaφ ανασυνθέτει μια υβριδική και πολυφωνική εκδοχή μιας διατοπικής πληθυντικής ιστορίας οντοτήτων, υλικοτήτων, λέξεων και ήχων, προτείνοντας μια πολυμεσική ύφανση υδαρότητας, ζέστης, φροντίδας και βίας.

Μαρία Λουίζου, Six Breaths per Minute. Στον χώρο της εγκατάστασης Six Breaths per Minute. Ώρα: 18:30 - 21:30. Τι ρόλο παίζουν σήμερα παραδοσιακές τελετές και πρακτικές στη βίωση των συναισθημάτων του πένθους αλλά και σε μορφές διεκδίκησης; Πέντε ερμηνεύτριες θα κατοικήσουν τα κεραμικά γλυπτά του Six Breaths per Minute, μεταμορφώνοντάς τα σε σωματικά καταφύγια φωνών. Τα πέντε γλυπτά με ονόματα εμπνευσμένα από την ηπειρωτική πολυφωνία (Πάρτης, Κλώστης, Ισοκράτης, Προλογιστής, Ρίχτης) και το μοιρολόι θα λειτουργήσουν ως μουσικά κελύφη και θα προσφέρουν έναν ασφαλή χώρο για να ενωθούν φωνές που εναντιώνονται σε κάθε μορφή βίας. Το ηχητικό έργο που θα προκύψει είναι μια πρωτότυπη φωνητική σύνθεση ειδικά δημιουργημένη για την έκθεση συμβολίζοντας ό,τι δεν μπορεί να εκφραστεί και να ειπωθεί.

Συντελεστές
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Επιμελητική Διεύθυνση: Πρόδρομος Τσιαβός
Επιμελητικός Σύμβουλος: Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Συνεργάτις Επιμελήτρια (Νέες Παραγωγές): Δάφνη Δραγώνα
Επιμέλεια Μουσικής, Διεύθυνση Movement Radio:
Επιμέλεια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων:
Χριστίνα Παναγιωτάκου, Βίκυ Γεροντοπούλου
Επιμέλεια Συζητήσεων: Πάσκουα Βοργιά
Σχεδιασμός Έκθεσης:
Λουκάς Μπάκας, Ιάσων Πανταζής
Συντονισμός Παραγωγής:
Ηρακλής Παπαθεοδώρου
Βοηθός Επιμέλειας Έκθεσης: Κατερίνα Βάρδα
Επικεφαλής Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Παραγωγός: Ειρηλένα Τσάμη
Παραγωγός, Πρόγραμμα Μουσικής:
Δήμητρα Χατζηχαραλάμπους
Υπεύθυνη Εκτέλεσης Παραγωγής: 
Μαριανότα Γιαννάκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Ιασωνίδης,
Σάββας Παρασκευάς, Δήμητρα Φίνου,
Σπυριδούλα Γκεράζη, Μαριάνα Αντζουλάτου
Τεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας
Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Ντόβας
Διεύθυνση Τεχνικής Παραγωγής: Φίλιπ Χιλλς
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών
Οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν: Μαρία Βαρελά, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Κατερίνα Κομιανού, Μαρία Λουίζου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου & Μανώλης Μανουσάκης, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Πάνος Σκλαβενίτης, Στεφανία Στρούζα, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Entangled Others, Matthias Fritsch, John Gerrard, Alexandra Daisy Ginsberg, Christian Mio Loclair, Maenads, Matthew Niederhauser & Marc Da Costa, slow immediate, Universal Everything, WordMord.


Plásmata ΙΙ: Ioannina:16 Ιουνίου – 9 Ιουλίου 2023, 18:00 - 00:00, Ιωάννινα, με ελεύθερη είσοδο
εμφάνιση σχολίων