Και πόσο καλά τις ακούμε; Από τον Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή, Χρήστο Κακουλίδη
Οι άνθρωποι εντοπίζουν εύκολα αυτό που αισθάνονται. Δυσκολεύονται όμως να αντιληφθούν τη σκέψη που υπάρχει πίσω από το συναίσθημα και συχνά είναι και αυτή που το δημιουργεί. Αυτή η σκέψη λέγεται «αυτόματη» και είναι συνδεδεμένη με μια βαθύτερη πεποίθηση του ατόμου.DOCTV.GR | UNSPLASH
13 Ιουνίου 2024
Ας πούμε ότι ένας άνθρωπος αισθάνεται έντονο άγχος στην πιθανή κριτική που μπορεί να υποστεί σε κάποια στιγμή. Αυτό ίσως να του προκαλεί καταθλιπτικό συναίσθημα το οποίο το συνδέει με την αδυναμία που αισθάνεται. Το συναίσθημα το αντιλαμβάνεται, αλλά την πιθανή αυτόματη σκέψη που κάνει δεν την ακούει. Ακριβώς γιατί την έχει κάνει τόσες πολλές φορές. Ίσως να σκέφτεται πως «Δε θα τα καταφέρω, θα αποτύχω. Όλοι έχουν καταλάβει ότι δε μπορώ» και άλλες παραλλαγές. Αυτές οι αυτόματες σκέψεις, του δημιουργούν καταθλιπτικό συναίσθημα.
Πίσω από αυτή τη σκέψη βρίσκονται βαθύτερες πεποιθήσεις του ατόμου σχετικά με τον εαυτό του
Το συναίσθημα το αντιλαμβάνεται, αλλά τη σκέψη που οδήγησε στο συναίσθημα όχι. Πίσω από αυτή τη σκέψη βρίσκονται βαθύτερες πεποιθήσεις του ατόμου σχετικά με τον εαυτό του, όπως «είμαι άχρηστος. Δεν αξίζει να με ακούει κανείς. Δεν έχω κάτι να πω. Δεν είμαι ενδιαφέρων άνθρωπος», που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας.
Είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνεται κανείς τις αυτόματες σκέψεις που κάνει. Να μάθει με άλλα λόγια να τις ακούει. Μαθαίνοντας να τις προσέχει, μπορεί να καταλαβαίνει καλύτερα γιατί αισθάνεται όπως αισθάνεται σε δεδομένες χρονικές στιγμές και να αρχίσει να διαπιστώνει ποιες είναι οι βαθύτερες πεποιθήσεις του, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με την αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά με όσα κάποτε του πέρασαν στο γονεϊκό του περιβάλλον.
Χρήστος Κακουλίδης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
Πηγή: https://www.thessalonikiartsandculture.gr
Διαβάστε επίσης:
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ευφυούς ατόμου;
Όχι στη συναισθηματική χειραγώγηση
Η ανάγκη για σύνδεση: αδυναμία ή υγιής ανάγκη;
εμφάνιση σχολίων