Καλά νέα! Κινέζοι επιστήμονες δοκιμάζουν γενετική θεραπεία που καθυστερεί τη γήρανση
Η κυτταρική γήρανση ρυθμίζεται από γενετικούς και επιγενετικούς παράγοντες. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο διερευνούν τα πιθανά γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν καθοριστικά τη διαδικασία της γήρανσης, αναζητώντας το μυστικό της «αιώνιας νιότης». Και φαίνεται πως τώρα ανακάλυψαν κάτι.DOCTV.GR | PHOTO: UNSPLASH
28 Ιανουαρίου 2021
Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών κατάφεραν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης σε ποντίκια, να παρατείνουν τη ζωή τους κατά περίπου 25% και να αναστρέψουν μερικές από τις συνέπειες των γηρατειών που σχετίζονται με την εμφάνιση και τη δύναμη. Για να το πετύχουν αυτό, έπρεπε πρώτα να εντοπίσουν και μετά να απενεργοποιήσουν το σωστό γονίδιο.
Η νέα πρωτοποριακή τεχνική εστιάζει στην απενεργοποίηση του γονιδίου kat7, το οποίο παίζει ρόλο-κλειδί στην κυτταρική γήρανση. Για να καταλήξουν στο σωστό γονίδιο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη τεχνική ακριβείας CRISPR, δηλαδή ένα είδος μοριακού ψαλιδιού που κόβει το μόριο του DNA και εξέτασαν ένα προς ένα 1.000 γονίδια που ενδεχομένως σχετίζονται με την κυτταρική γήρανση μέχρι να καταλήξουν στο kat7. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν έναν γενετικά τροποποιημένο ιό για να απενεργοποιήσουν το γονίδιο στο ήπαρ των πειραματοζώων.
«Μελετήσαμε τη λειτουργία του γονιδίου σε διάφορες κατηγορίες κυττάρων, σε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, σε ανθρώπινα κύτταρα ήπατος και σε ηπατικά κύτταρα ποντικού. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν μετρήσαμε ανιχνεύσιμα επίπεδα κυτταρικής τοξικότητας ενώ στα ποντίκια δεν έχουν εντοπιστεί παρενέργειες μέχρι στιγμής» αναφέρει στο Reuters ο Τσου Τσινγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό βιοϊατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine". Οι επιστήμονες ελπίζουν πως η μέθοδος θα εφαρμοστεί μελλοντικά και στους ανθρώπους.
Διαβάστε επίσης:
7 επιστημονικά trivia για τα φιλιά
Aυτο-επισκευή για ιστορικά και άλλα κτίρια από βακτήρια
Η Γη γυρίζει πιο γρήγορα
εμφάνιση σχολίων