Υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές από τη ΝΔ και 22 από το ΚΙΝΑΛ
Πολιτικές και επιστημονικές αντιδράσεις προκάλεσε η μακρόχρονη εξαγωγή συλλογών μουσείων. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, βρέθηκε η επίμαχη διάταξη για τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, η οποία εγκρίθηκε, με 179 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές από τη ΝΔ και 22 από το ΚΙΝΑΛ.DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
11 Δεκεμβρίου 2020
Η διάταξη εξυπηρετεί το Μουσείο Μπενάκη με σκοπό ένα παράρτημα στη Μελβούρνη, αλλά έτσι ανοίγει ο δρόμος σε ξένα ιδρύματα ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αρχαιοτήτων.
Η υπουργός Πολιτισμού προχώρησε σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές στην επίμαχη διάταξη. Έτσι, ενώ από τα 50 συν 50 χρόνια δανεισμού των συλλογών όπως αρχικά προβλεπόταν, τα μείωσε στα 25 συν 25, ενώ υιοθέτησε πρόταση του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την οποία η ανανέωση, μετά το πέρας των πρώτων 25 ετών, θα γίνεται ανά 5ετία και το ΚΑΣ να έχει σοβαρό λόγο στην απόφαση.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά, τόσο του νομοσχεδίου όσο και της τροπολογίας για την εξαγωγή με δανεισμό, ελληνικών αρχαιοτήτων, κάνοντας λόγο, «για εκσυγχρονισμό ενός απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου» αλλά και για «τολμηρό μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προωθήσει με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες όρους και προϋποθέσεις, την αξιοποίηση του σημαντικού πολιτιστικού πλούτου της χώρας προς όφελος της οικονομίας».
Κατηγορηματικά αντίθετα με τη διάταξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 κάνοντας λόγο για ξεπούλημα των αρχαιολογικού πλούτου της χώρας. Παράλληλα τονίστηκε ακόμα και από την πλευρά βουλευτών της συμπολίτευσης, η ανάγκη πλήρους αποσαφήνισης της διάταξης, ώστε να υπάρχουν σοβαρές θεσμικές εγγυήσεις για τον μακροχρόνιο δανεισμό των ελληνικών αρχαιολογικών ευρημάτων.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία με την οποία αλλάζει ολόκληρο το άρθρο 45 του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν. 3028/02) που αφορά τη μουσειακή πολιτική της χώρας, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, τα σωματεία και τους εργαζόμενους στα μουσεία. Ο ΣΕΑ κάνει λόγο για «τροπολογίες που κατατέθηκαν τη νύχτα» και διατυπώνει «... την υπόνοια ότι η αιφνίδια αλλαγή του άρθρου εξυπηρετεί την κυβερνητική εξαγγελία της αλλαγής της νομικής μορφής των μεγάλων δημόσιων μουσείων (με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ με διορισμένα Δ.Σ.)». Στη νέα μορφή του το άρθρο «...ανοίγει το δρόμο ώστε να πάψουν να λειτουργούν, και με τη βούλα του νόμου, τα μουσεία των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ που δεν έχουν στηριχτεί από το ΥΠΠΟΑ ώστε να έχουν επαρκές τακτικό προσωπικό για τη λειτουργία και την εξωστρέφειά τους».
εμφάνιση σχολίων